Când sarea devine un pericol pentru sănătate: Hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale
Sarea este indispensabilă pentru buna funcționare a organismului, dar consumul în exces de sare conduce la dezvoltarea diferitor tipuri de maladii. În prezent consumăm prea multă sare, practic dublu față de necesitățile noastre. Iar ca impact asupra sănătății, este vorba despre hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și chiar accidente vasculare cerebrale.
Sarea este un aliment cu denumirea științifică de clorură de sodiu. Este compusă în 60% de clorură și 40% sodiu. Sodiul este unul dintre mineralele de bază din sare.
Sodiul joacă un rol important pentru organismul nostru. El permite buna funcționare a sistemului nervos, deschizând canalele prin care trec semnalele electrice emise de neuroni. Sodiul are și un rol asupra celulelor musculare pentru că permite declanșarea contracțiilor musculare și a inimii.
Sodiul regulează și echilibrul hidric în organism, făcând să funcționeze rinichii care filtrează apa din corp și participă la repartizarea acesteia. Sodiul permite reținerea apei în interiorul corpului așa încât să nu fie eliminat în totalitate odată cu urina. El ajută de asemenea la reglarea volumului sangvin și deci a presiunii arteriale. Totodată, el joacă un rol esențial în mișcările apei în interiorul și exteriorul celulelor.
Un consum de 4 grame de sare pe zi este suficient pentru a satisface necesitățile unui adult. Totuși, cantitatea de sare pe zi nu ar trebui să fie mai mică de 2 grame.
Consumată în exces, sarea devine un pericol pentru sănătate
În Republica Moldova, un adult consumă 10,8 g de sare pe zi, adică dublu față de norma recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Cel mai înalt consum al sării este în rândul bărbaților – 11,5 g.
Trebuie să știți că 2/3 din sarea pe care o consumăm zilnic se ascunde în alimente procesate. Este vorba despre aceeași pâine, chipsuri, mezeluri, pizza, sosuri și multe altele.
Excesul de sare poate dezvolta hipertensiune arterială. Când este consumată în exces, sarea poate modifica schimburile de apă în organism. Vasele sangvine devin prea pline cu apă și presiunea arterială crește: este debutul hipertensiunii arteriale. Hipertensiunea poate favoriza pe termen lung diferite tipuri de boli cardiace, chiar și accidente vasculare cerebrale.
Consumul în exces de sare crește de asemenea riscul de cancer și ulcer de stomac. Sarea contribuie la deteriorarea pereților stomacului și astfel poate conduce la infecția cu bacteria numită Helicobacter pylori care stă la originea unei creșteri a riscului de ulcer sau cancer la stomac.
Un exces de clorură de sodiu poate perturba echilibrul acido-bazic în cazul în care aliemntația include puține fructe și legume, bogate în compozanți alcalinizanți.
Cum limităm consumul de sare
Există trucuri simple pentru a reduce consumul de sare:
- Limitați alimentele bogate în sare: mâncarea gata preparată, chipsurile, mezelurile, pizza, sosurile, cașcavalurile, care sunt bogate în sare, produsele care conțin mai mult de 1 gram de sare la 100 grame de produs.
- Găsiți alternative: usturoi, ceapă, lămâie, basilic, piper, paprika și alte condimente care vor da un gust aparte bucatelor voastre și vor permite să variați savoarea.
- Schimbați obișnuințele. Gustați înainte de a săra bucatele, nu puneți sare în apa de fierbere, nu puneți sare pe masă. Acestea sunt mici reflexe simple și eficiente care vă vor permite să reduceți consumul de sare.
- Evitați să dezvoltați gustul sărat. Limitați adaosul de sare în mâncarea gătită pentru copiii voștri. Astfel, ei vor adopta obișnuințe bune pe care le vor păstra și la vârsta adultă.
Cum alegem sarea de bucătărie?
Știați că sarea rafinată conține aditivi alimentari cum ar fi E535, E536 sau E538? Începând cu anul 2020, Autoritatea Națională pentru Alimentație, Mediu și Sănătate și Siguranță în Muncă (Anses) din Franța bănuiește că acești aditivi sunt prezenți, cel puțin parțial, sub formă nanometrică în anumite produse. Cu toate acestea, Anses încă nu a evaluat riscul asociat al aditivilor cu nanoparticule. Alte surse suspectează acești aditivi alimentari că ar prezenta un risc de alergie sau de contaminare cu metale grele.
Optați pentru sarea de mare
Sarea se găsește în resursele din mare sau din pământ. Sarea de mare este extrasă de o manieră naturală și ecologică prin evaporarea apei de mare în bazinele de sare. Sarea din pământ din care face parte sarea de Himalaya este extrasă din straturile de sare din subteran.
Alegeți sarea nerafinată
Sarea de mare sau din pământ pot fi ambele rafinate. Sarea rafinată este tratată chimic pentru a o albi și pentru a optimiza conservarea. Mineralele care se conțin în sare sunt eliminate în acest proces. Doar sodiul se păstrează. Trebuie să știți că în sarea rafinată sunt adăugați agenți antiaglomeranți precum E535, E536 sau E538 care prezintă un risc de alergie și de contaminare cu metale grele.
Contrar sării rafinate, sarea nerafinată nu este supusă niciunui tip de transformare sau tratare chimică. Este în general de culoare gri și conține minerale și alte elemente naturale. Singurul ingredient este sarea.
Suntem ceea ce mâncăm!
Articol scris de Elena Robu
„Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Platformei CE CONSUM EU și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”.