Italia interzice carnea cultivată în laborator
Săptămâna trecută Italia a luat decizia de a interzice carnea de sinteză sau altfel spus carnea cultivată în laborator. Astfel, Italia a devenit prima țară din Uniunea Europeană care se opune legal producției și vânzării de carne sintetică. Carnea sintetică este carnea cultivată în laborator din celule animale. O lege în acest sens a fost aprobată de Camera inferioară a Parlamentului după ce a primit aprobarea în Senat.
Această decizie a parlamentarilor, susținută de guvernul de dreapta italian, a fost votată ca urmare a preocupărilor legate de sănătate ridicate de aceste noi produse, precum și de necesitatea de a proteja interesele crescătorilor. Legea interzice, de asemenea, folosirea termenului de carne pentru oricare proteină de origine vegetală.
Citește și: Carnea cultivată în laborator sau carnea artificială: ce viitor poate avea în alimentația noastră? – Ceconsum
Cercetarea în laborator asupra cărnii sintetice rămâne posibilă în Italia, dar susținătorii acestui tip de carne sunt îngrijorați că interzicerea producției industriale ar putea descuraja investițiile, relatează Ouest France. Susținătorii cărnii sintetice speră că aceasta ar putea înlocui într-o zi creșterea intensivă, sursă majoră de poluare ecologică și suferință animală.
Până acum, nicio carne cultivată nu a fost aprobată pentru consumul uman în cadrul Uniunii Europene. Cu toate acestea, sectorul se află într-un moment crucial al dezvoltării sale: autorizată în Singapore în 2020, carnea sintetică a devenit de asemenea autorizată pentru consumul uman în Statele Unite în luna iunie a acestui an. O cerere similară a fost depusă recent în Regatul Unit și în Elveția. La începutul acestui an, mulți cercetători francezi avertizau cu privire la lipsa de date suficiente privind siguranța acestei cărni artificiale.
Carnea artificială conține suficienți nutrienți?
Carnea artificială are în componență proteine, iar versiunile mai noi conțin și grăsimi. Conținutul nutrițional poate fi controlat într-o anumită măsură, prin ajustarea nivelurilor de grăsime și ajustarea nivelurile de acizi grași saturați și acizi grași poli-nesaturați mai sănătoși, susțin experții în domeniu.
Grăsimile saturate pot fi înlocuite cu alte tipuri de grăsimi, cum ar fi omega-3, care se găsesc în mod natural în pește sau în uleiul de semințe de in. De asemenea, este posibilă adăugarea de micronutrienți suplimentari, cum ar fi vitamina B12, la carnea artificială, așa cum se face în mod obișnuit pâinii și cerealelor pentru micul dejun.
Excesul de consum de carne roșie este dăunător pentru sănătate, crescând riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer. Cu nivelurile sale de grăsime controlate, carnea artificială poate fi mai sănătoasă, dar ar trebui totuși consumată cu moderație.
Alternativele de carne, pe bază de plante pot fi cea mai sănătoasă opțiune, cu niveluri de proteine similare și niveluri mai scăzute de grăsimi saturate, în comparație cu burgerii de carne tradiționali.
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.