ANSA monitorizează retragerea de pe piață a produselor de ciocolată „Kinder” ale companiei Ferrero
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță, într-un comunicat de presă, că verifică, cu prioritate, modul în care operatorii din domeniul alimentar implicați în depozitarea, distribuirea și comercializarea produselor marca „Kinder” realizează retragerea de pe piață a produselor de ciocolată marca „Kinder”, fabricate în Arlon, Belgia, identificate conform Notificării RASSF 2022.1799.
În conformitate cu legislația în vigoare, în baza sistemului de trasabilitate, produsele retrase din comerț sunt returnate importatorului oficial în Republica Moldova. Acesta este obligat să asigure depozitarea în condiții sigure, cu evidența strictă a cantităților de produs retras.
Loturile de produse retrase urmează să fie utilizate condiționat/nimicite sau returnate producătorului, decizia urmează a fi luată de către importator.
Între timp, asociații de consumatori din Franța se întreabă dacă gigantul Ferrero ascunde adevărul cu referire la alerta de îmbolnăvire cu salmonella.
O anchetă foodwatch arată că Ferrero a fost alertată pe 23 martie de către autoritățile britanice despre o primă legătură între epidemia de salmonella și produsele Kinder. Abia după 12 zile, grupul a început rechemarea în Franța a câtorva loturi de produse.
Pentru a vedea amploarea scandalului, să aruncăm o privire asupra cronologiei acestuia, ținând cont că după sărbătorile de iarnă, Paștele este perioada care înregistrează cele mai multe vânzări de ciocolată.
Grupul Ferrero a detectat prezența salmonelei pe 15 decembrie la sediul său din Arlon din Belgia, fabrica aflată în centrul scandalului alimentar cu ciocolată Kinder.
Pe 21 decembrie a început epidemia de salmoneloză, care a infectat prima persoană din Marea Britanie conform informațiilor publicate pe 12 aprilie de EFSA, autoritatea europeană de sănătate.
Puțin peste trei luni mai târziu, pe 23 martie, autoritățile sanitare din Marea Britanie, care investighează epidemia de salmonella, au avertizat și au contactat Ferrero pentru a-i alerta asupra posibilei contaminări a produselor lor, arată ancheta foodwatch.
Pe 25 martie, tot conform dezvăluirilor asociației, a fost lansată o alertă la nivel european privind o posibilă legătură între epidemia care afectează mai multe țări de pe continent și ciocolatele brandului. În ciuda acestor două alerte, Kinder încă se mai găsește pe rafturile supermarketurilor franceze. Vânzările sunt stimulate de apropierea Paștelui.
Pe 28 martie, Ferrero încă își mai vinde produsele Kinder. Totodată, „autoritățile de sănătate publică ale Regatului Unit (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, ndr), Europa și rețeaua internațională de siguranță alimentară (INFOSAN) au continuat investigațiile. Informațiile suplimentare primite pe 28 martie au indicat o legătură mai puternică cu un produs Ferrero”, a declarat Tina Potter, managerul de incidente de sănătate al Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie, pentru foodwatch.
Epidemia de salmoneloză ia amploare în Europa. Focarul din Marea Britanie este cel mai important
Pe 2 aprilie, autoritățile britanice și-au alertat concetățenii. În Franța, se mai putea cumpăra produse Kinder în weekend fără ca nimeni să fie avertizat despre pericolul pe care îl reprezintă pentru copii.
În cele din urmă, în Franța, prima procedură de retragere a produselor Kinder de pe rafturi a fost lansată de Ferrero pe 4 aprilie, la 12 zile după prima alertă britanică. Autoritățile franceze au identificat apoi 21 de pacienți, inclusiv 8 spitalizări. În Franța, vârsta medie a persoanelor infectate este de … 4 ani.
Pe 6 aprilie, Ferrero a extins gama de produse rechemate în Franța
Pe 8 aprilie, autoritățile belgiene decid să închidă fabrica. În final, toate produsele de la fabrica Ferrero din Arlon, indiferent de data limită de utilizare, sunt rechemate, pentru că lipsesc informații solide în ceea ce privește siguranța sănătății. Belgia a anunțat acest lucru în seara zilei de vineri, 8 aprilie, iar Franța a urmat exemplul câteva ore mai târziu.
În aceeași zi de 8 aprilie, alerta privind Kinder potențial contaminat cu salmonella afectează 77 de țări. 150 de contaminări au fost identificate de EFSA în 9 țări europene. Adesea, aceștia sunt copii sub 10 ani.
În fața unei astfel de inacțiuni, se pune întrebarea: de ce s-a așteptat atât de mulți copii bolnavi ca într-un final autoritățile să fie alertate cu privire la salmonella? De Crăciun, apoi de Paște, compania Ferrero pare să-și fi dorit menținerea vânzărilor cu orice preț. Numai că, reacționând mai devreme, s-ar fi putut evita contaminările, spitalizările.