Top căutări

Când sarea devine un pericol pentru sănătate: Hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale

Cum citim corect o etichetă: Lecție online pentru elevii din Pănășești

La Radio Moldova, despre lecțiile online și cum le vorbim copiilor despre alimentație

La Moldova 1, despre cum alegem produsele alimentare. Experiența din Franța

Tot ce trebuie să știi despre sushi

DONAȚIE
Ceconsum Ceconsum
  • ACASĂ
  • ANCHETE
  • VIDEO
  • DE ȘTIUT
  • PETIȚII
  • DESPRE NOI
    • ACȚIUNILE NOASTRE
    • OFERTĂ DE PUBLICITATE
 De ce interzicerea acizilor grași trans ar putea salva vieți. Deciziile luate de Guvernul de la Chișinău
DE ȘTIUT

De ce interzicerea acizilor grași trans ar putea salva vieți. Deciziile luate de Guvernul de la Chișinău

7 March 23 0 Comment

Producătorii și comercianții din sectorul alimentar vor avea obligația să se asigure că acizii grași trans (AGT) nu depășesc 2/100 grame de grăsimi din conținutul alimentelor. Guvernul a stabilit, la inițiativa Ministerului Sănătății, conținutul maxim de AGT admis în produsele alimentare procesate. Prevederea a fost introdusă în Regulamentul sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare

Într-un comunicat de presă, Guvernul anunță că ”această decizie a fost luată pentru a garanta un nivel înalt de protecție a sănătății consumatorilor, fiind una dintre măsurile prin care autoritățile își propun să prevină bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale”.

În prezent, în Republica Moldova se consumă de zece ori mai multe grăsimi trans față de limita zilnică recomandată de OMS. Acest fapt determină creșterea numărului de cazuri de boli cardiovasculare și a obezității.

Anterior, pe platforma CE CONSUM EU am scris despre faptul că acizii grași trans (sau grăsimile trans) sunt un tip de grăsime nesănătoasă care se găsește în alimente precum margarina, produse de patiserie și prăjeli. Acești acizi grași sunt obținuți prin hidrogenarea parțială a uleiurilor vegetale, proces care transformă uleiul lichid într-un produs solid.

Consumul excesiv de acizi grași trans poate crește nivelul de colesterol “rău” (LDL) și reduce nivelul de colesterol “bun” (HDL), ceea ce crește riscul de boli cardiovasculare, diabet și alte afecțiuni de sănătate.

În Europa, Danemarca a fost prima țară care a interzis grăsimile trans artificiale, în 2003. Statele Unite au urmat exemplul la scurt timp după aceea (2006, interzise în statul New York). În 2015, Administrația Americană pentru Alimentație și Medicamente (FDA) a analizat dovezile științifice și a stabilit că uleiurile parțial hidrogenate, cea mai comună formă de grăsimi trans artificiale, nu mai pot fi recunoscute ca fiind sigure pentru consum.

Alte țări care au luat deja măsuri sunt Marea Britanie, Elveția și Canada.

La nivelul Uniunii Europene, modificările cu privire la acizii grași trans au fost efectuate în anul 2019.

Mai multe detalii aici: Evitați la maxim produsele alimentare ce conțin acizi grași trans

Cu ce putem înlocui alimentele care conțin grăsimi trans

Iată câteva alternative foarte bune pentru cei care doresc să aleagă sănătos.

  • Iaurtul cu fructe la micul dejun în loc de biscuiți cu ciocolată
  • Fulgi de ovăz integrali la care să adăugăm fructe și lactate în loc de cereale cu zahăr și lactate
  • Prăjituri sau dulciuri simple, cu fructe, pregătite în casă cu faină integrală și îndulcitori naturali (de exemplu bucăți de curmale sau green sugar)
  • Crackers cu brânză tartinabilă în locul produselor de patiserie

Și așa cum spunem în permanență aici, pe platforma CE CONSUM EU, gătitul acasă rămâne alegerea cea mai bună. Înlocuind pe cât posibil cu preparate făcute în casa pe cele din comerț avem un control bun a ceea ce punem pe farfurie.

Pentru produsele pe care le cumpărăm, este important să citim declarația nutrițională și să evităm acele produse care conțin cantități mari de grăsimi saturate, grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate.

Citirea etichetelor și a declarațiilor nutriționale ar putea să vă pară nu tocmai cea mai plăcută activitate dar, pe termen lung, poate face diferența între o alegere corectă și una periculoasă, între sănătate și boală.

Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!

Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected]

Tags: acizi grași trans alimentatie sanatoasa riscuri pentru sanatate
Previous post
Next post

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cel mai recent
ANCHETE

Când sarea devine un pericol pentru sănătate:

27 March 23
ACȚIUNILE NOASTRE

Cum citim corect o etichetă: Lecție online

23 March 23
VIDEO

La Radio Moldova, despre lecțiile online și

21 March 23
VIDEO

La Moldova 1, despre cum alegem produsele

17 March 23

Urmăriți-ne

Mai multe știri
ANCHETE

Când sarea devine un pericol pentru

27 March 23
ACȚIUNILE NOASTRE

Cum citim corect o etichetă: Lecție

23 March 23
VIDEO

La Radio Moldova, despre lecțiile online

21 March 23
VIDEO

La Moldova 1, despre cum alegem

17 March 23

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

Devino parte a comunității ceconsum.eu

Ceconsum Ceconsum

Portal creat cu suportul
Ambasadei Franței în Republica Moldova

logoAmb-République-de-Moldavie
Politica de Confidențialitate
Termeni și Condiții
CEconsumEU © 2022 Developed by iForward Group