Top căutări

Idei de gustări sănătoase pentru momentele când nu ai timp să iei prânzul

Diferența dintre un iaurt autentic și unul ultraprocesat: Sfaturi cum să alegi un iaurt bun pentru sănătatea ta

Idei de snack-uri sănătoase

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru o alimentație mai sănătoasă: Un exemplu pentru localitățile din Moldova

Petiție: Cerem afișarea originii cărnii în restaurante, în unități de alimentație (publice sau private)

DONAȚIE
CeconsumCeconsum
  • ACASĂ
  • ANCHETE
  • VIDEO
  • DE ȘTIUT
  • PETIȚII
  • DESPRE NOI
    • ACȚIUNILE NOASTRE
    • OFERTĂ DE PUBLICITATE
 Este postul ocazional bun pentru sănătate? Ajută la pierderea în greutate?
DE ȘTIUT

Este postul ocazional bun pentru sănătate? Ajută la pierderea în greutate?

7 septembrie 23 0 cometariu

Postul ocazional este abordat în mod frecvent ca fiind o practică ce aduce beneficii sănătății, fie datorită presupuselor sale virtuți “detoxifiante”, fie pentru a ajuta la scăderea în greutate. Cu toate că există diverse modalități de post ocazional, dificultatea rezidă în tragererea unor concluzii din puținele studii științifice disponibile, în ciuda conștientizării că organismul nostru reacționează la post. Prezentăm astfel situația curentă a unui subiect neexplorat în profunzime.

Despre ce formă de post ocazional discutăm? Este vorba despre o zi de post hidric (bazată exclusiv pe băuturi non-calorice) pe săptămână? Sau poate se referă la un regim bazat pe consumul de sucuri de legume pe parcursul unei săptămâni? Există, de asemenea, varianta postului cu o perioadă de 11 până la 18 ore de abstinență de la mâncare și băuturi, în fiecare zi, timp de o lună, în funcție de sezon. Altă variantă este postul parțial (reducerea a jumătate din caloriile obișnuite consumate) pentru săptămâni sau luni. De asemenea, menționăm și postul “circadian”, care presupune o perioadă de 16 ore de abstinență de la alimente, până la micul dejun al zilei următoare. Este evident că aceste variante diverse de post vor influența sănătatea în moduri diferite.

Susține Platforma CE CONSUM EU printr-o donație

Ceea ce știm este că postul, indiferent de tipul său, aduce modificări în metabolismul corpului nostru, care se vede nevoit să ardă mușchi și grăsimi pentru a obține energie. Aceasta poate conduce la scăderea în greutate și, posibil, la reducerea riscului de boli cardiace sau afecțiuni ale vaselor sangvine. În plus, postul afectează compoziția microbiotei noastre intestinale, cunoscută și sub numele de “flora intestinală”, cu potențiale implicații semnificative asupra metabolismului și modului în care organismul răspunde la perioadele de post.

Este postul o cale eficientă de a slăbi?

Printre abordările utilizate pentru combaterea surplusului de kilograme, experții în nutriție par să nu vadă postul drept o soluție viabilă. De fapt, când aportul de calorii este drastic redus, reacția inițială a corpului nostru este să ardă atât mușchii, cât și grăsimile, după care se adaptează prin scăderea cheltuielilor calorice de bază (metabolismul de bază). Astfel, efectele postului asupra scăderii în greutate se estompează, iar revenirea la o alimentație normală poate duce la o tendință de acumulare mai mare. Acesta este fenomenul cunoscut sub numele de “efect yo-yo”, în care o persoană, după încheierea unei diete de slăbit, recâștigă mai mult din greutatea pierdută decât avea la începutul dietei. Pentru a evita acest fenomen de adaptare, fost propus un sistem de post numit “circadian”, care rămâne foarte controversat.

Misterul din spatele postului circadian

Această abordare revoluționară a postului presupune menținerea, în fiecare zi, a unui interval de timp în care nu se consumă alimente, cu durata cuprinsă între 14 și 16 ore, potrivit cercetărilor efectuate. Majoritatea experimentelor au implicat perioadele de după-amiază și noapte și s-au concentrat pe persoane supraponderale sau obeze.

În esență, postul circadian pare să aibă un impact pozitiv în controlul greutății, scăderea tensiunii arteriale, reducerea nivelului de insulină din sânge, îmbunătățirea sensibilității celulelor la insulină (posibil prevenind diabetul de tip 2) și chiar ameliorarea simptomelor bolilor inflamatorii cronice. Iar surpriza este că aceste beneficii se manifestă chiar și la persoanele a căror greutate nu suferă modificări semnificative în timpul acestui tip de post.

Totuși, unii experți în nutriție aduc argumente împotriva acestor rezultate pozitive. În primul rând, pentru că postul circadian poate fi dificil de menținut pe termen lung (senzația de foame putând afecta calitatea somnului). În al doilea rând, acest tip de post poate influența negativ aspectele sociale ale vieții celor care îl practică (gata cu cinele în familie sau cu prietenii). În final, se aduce în discuție și nerespectarea recomandărilor nutriționale clasice, care promovează distribuirea celor trei mese principale pe parcursul zilei și consumul unui mic dejun consistent.

În mod cert, postul circadian este adresat exclusiv adulților sănătoși. De exemplu, pentru persoanele diabetice, omiterea unei mese poate avea consecințe negative asupra controlului glicemiei pe întreaga durată a zilei. De asemenea, femeile gravide sau care alăptează, precum și cei care luptă cu tulburări de alimentație, nu ar trebui să încerce niciodată acest tip de post.

Poate postul ocazional să contribuie la prevenirea anumitor boli?

Dacă vorbim despre potențialul postului de a influența dezvoltarea cancerului, în anul 2017, Institutul Național de Cancer din Franța a publicat un document care a sumarizat stadiul actual al cunoștințelor. Conform acestui document, cercetările disponibile nu furnizează suficiente date pentru a trage concluzii definitive în ceea ce privește rolul postului în prevenirea sau tratamentul cancerului. În cazul pacienților diagnosticați cu cancer, pierderea în greutate și a masei musculare, fenomene observate în timpul postului, nu contribuie în mod pozitiv la evoluția bolii.

Referitor la impactul postului asupra bolilor precum diabetul de tip 2, Alzheimer sau Parkinson, până în prezent nu există studii robuste care să confirme cu certitudine aceste efecte la om.

În concluzie, majoritatea publicațiilor științifice abordând diverse forme de post converg că există o necesitate stringentă de cercetări aprofundate în această direcție. Chiar dacă există semnale ce sugerează posibile beneficii ale postului, nu există suficiente dovezi pentru a trage concluzii definitive. În orice caz, adoptarea postului ocazional ar trebui să fie îndrumată de un specialist medical și să se conformeze principiilor unei alimentații echilibrate.

Suntem ceea ce mâncăm!

Un articol de Elena Robu

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.

Tags: alimentatie sanatoasa
Articolul precedent
Articolul următor
Cel mai recent
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de gustări sănătoase pentru momentele când

21 septembrie 23
ANCHETE

Diferența dintre un iaurt autentic și unul

20 septembrie 23
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de snack-uri sănătoase

18 septembrie 23
DE ȘTIUT

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru o

14 septembrie 23

Urmăriți-ne

Mai multe știri
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de gustări sănătoase pentru momentele

21 septembrie 23
ANCHETE

Diferența dintre un iaurt autentic și

20 septembrie 23
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de snack-uri sănătoase

18 septembrie 23
DE ȘTIUT

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru

14 septembrie 23

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

Devino parte a comunității ceconsum.eu

CeconsumCeconsum

Portal creat cu suportul
Ambasadei Franței în Republica Moldova

  • CONTACTE
  • Asociația de consumatori ”Ce Consum Eu”
  • Adresa: mun. Chișinău, R. Moldova
  • Email: [email protected]
logoAmb-République-de-Moldavie
Politica de Confidențialitate
Termeni și Condiții
CEconsumEU © 2022 - 2023 Developed by iForward Group