Metale grele toxice din alimentație: La ce să fim atenți
Deși suntem expuși la diverse metale în mediul înconjurător, studii recente indică faptul că consumul de alimente a fost identificat ca fiind principala cale de expunere la metale grele toxice, reprezentând mai mult de 90%, în comparaţie cu alte căi de expunere, cum ar fi inhalarea și contactul cu pielea. Iată de ce este important să acordăm o atenție sporită sursei și conținutului de metale grele toxice în alimentația noastră cotidiană.
În prezent, nu cunoaștem cât de mult este expusă populația Republicii Moldova la metalele grele toxice. În 2018, Ministerul Sănătății anunța că ”în Republica Moldova se realizează un studiu complex pentru evaluarea gradului de expunere a populației generale la plumb, fiind folosit ca bio-marker sângele. Rezultatele preliminare indică un conținut mediu al plumbului de la 0,1μg/- la 2,552 μg/dL (mediu 0,253 μg/dL), deci în mărimi ce confirmă importanța contracarării factorului expunerii la plumb, degradant pentru sănătatea populaţiei”. Până în prezent rezultatele studiului nu au fost publicate.
În alte țări din UE, cum ar fi Franța, asemenea studii se fac periodic, la câțiva ani, pentru ca, urmare a rezultatelor, să fie propuse politici de contracarare a riscurilor de expunere la metale grele. Un studiu al Ministerului Sănătății francez, făcut public în anul 2021, arată că toată populația Franței este impregnată cu asemenea metale, uneori la nivele superioare limitelor recomandate de autoritățile sanitare. Despre situația din Republica Moldova putem doar să ghicim.
Citește și: Peştele pe care ar trebui să îl eviţi. Acumulează cele mai multe metale grele şi toxine din apă – Ceconsum
Dintre aceste metale, unele au consecințe nefaste asupra sănătății: sunt cancerigene, neurotoxice, provocând efecte asupra oaselor, rinichilor, sistemului cardiovascular…
Originea metalelor grele în organism
Aceste metale ajung în organismul nostru, în principal, prin alimentele pe care le consumăm. Este vorba despre:
- pește și alte produse marine care conțin cadmiu, mercur, arsenic și crom,
- cerealele sub diverse forme (pâine, produse de patiserie, cereale pentru micul dejun) care ne expun la cadmiu,
- legumele provenite din agricultura ecologică care aduc aporturi de cupru.
Cele mai problematice metale grele cu impact asupra sănătății
- Arseniu:
Surse de expunere: Pești, moluște, crustacee; apă îmbuteliată, lapte (la copii).
Riscuri pentru sănătate: Cancerigen, efecte dermatologice, neurologice, cardiovasculare.
Citește și: Să renunțăm oare la consumul de pește din cauza metalelor grele? Ce recomandă autoritățile sanitare – Ceconsum
- Mercur:
Surse de expunere: Pești grași, scoici, crustacee; plombe dentare (la adulți).
Riscuri pentru sănătate: Neurotoxic, efecte dăunătoare pentru sistemul nervos al fătului și copilului, posibil cancerigen.
- Cadmiu:
Surse de expunere: Scoici, crustacee; cereale de mic dejun (copii); pâine și produse de panificație; țigarete (la adulți).
Riscuri pentru sănătate: Probabil cancerigen, posibil mutagen, posibil reprotoxic.
- Crom:
Surse de expunere: Pești; pâine și produse de panificație (la copii); implanturi medicale metalice (la adulți).
Riscuri pentru sănătate: Cancerigen (în special la plămâni, nas, sinusuri), mutagen probabil, reprotoxic.
- Cupru:
Surse de expunere: Legume bio (la copii); țigarete (la adulți).
Riscuri pentru sănătate: Toxicitate celulară, genotoxic.
- Nichel:
Surse de expunere: Nu există o sursă principală identificată.
Riscuri pentru sănătate: Alergii cutanate, iritante și cancerigene prin inhalare (căi respiratorii), genotoxic.
- Plumb:
Surse de expunere: Scoici, crustacee și moluște; pâine; produse animale; apă de la robinet; alcool; țigarete; locuință; expunere profesională.
Riscuri pentru sănătate: Întârziere în dezvoltarea mentală la copii, saturnism – intoxicație cronică cu plumb.
Recomandări pentru un consum responsabil
În ceea ce privește sursele de contaminare alimentară, există o dilemă, în special în cazul produselor marine. Datorită calităților lor nutriționale, autoritățile de sănătate recomandă consumul de pește de două ori pe săptămână, alternând între specii grase și slabe. Cu toate acestea, având în vedere conținutul lor de cadmiu, arsenic, mercur și crom, este înțelept să diversificați speciile de pește și zonele unde a fost pescuit, dar și să reduceți cantitățile pe care le consumați.
Suntem ceea ce mâncăm!