Top căutări

”Croissante cu magiun de vișină”, dar fără magiun de vișină. Ce conține de fapt acest produs

Nu neglija denumirea unui produs alimentar

Lapte 100% versus grăsimi vegetale în produsele lactate. Metode eficiente de delimitare a produselor lactate

Siguranța alimentară subiect interesant și pentru propaganda rusă

A fi slab nu înseamnă întotdeauna că poți mânca orice

DONAȚIE
CeconsumCeconsum
  • ACASĂ
  • ANCHETE
  • VIDEO
  • DE ȘTIUT
  • PETIȚII
  • DESPRE NOI
    • ACȚIUNILE NOASTRE
    • OFERTĂ DE PUBLICITATE
 ONU: Războiul din Ucraina ar putea declanșa o creștere de cel puțin 20% a prețurilor la alimente
DE ȘTIUT

ONU: Războiul din Ucraina ar putea declanșa o creștere de cel puțin 20% a prețurilor la alimente

18 martie 22 0 cometariu

Prețurile internaționale la alimente și îngrășământ ar putea să crească cu până la 20% ca urmare a războiului din Ucraina, a anunțat Organizația pentru Alimente și Agricultură (FAO) din cadrul ONU, conform Reuters.

FAO spune că nu este clar dacă Ucraina va mai putea să aibă recolte în acest an, dacă războiul se întinde pe o perioadă mai lungă, în condițiile în care există incertitudini mari cu privire la exporturile rusești.

Susține Platforma CE CONSUM EU printr-o donație

Conform Organizației, Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, în timp ce Ucraina este al cincilea cel mai mare. Împreună, cele două țări au 19% din producția mondială de orz, 14% din cea de grâu și 4% din cea de porumb, practic mai mult de o treime din exporturile globale de cereale.

Rusia este, de asemenea, un lider mondial în ce privește exporturile de fertilizatori.

„Probabilele perturbări ale activităților agricole la acești doi exportatori importanți ar putea escalada puternic lipsa de securitate alimentară de la nivel global”, a spus directorul general al FAO, Qu Dongyu.

Indicele de preț la alimente al FAO a atins un vârf în februarie și este foarte probabil că va crește și mai mult în lunile care urmează în condițiile în care consecințele conflictul din Ucraina vor afecta lumea.

Conform Organizației, doar o parte din scăderile de exporturi din Rusia și Ucraina vor putea fi acoperite din exporturile altor țări.

„Îngrijorător este că rezultatul va fi o creștere a prețului la alimente între 8% și 22% peste nivelul lor deja crescut”, mai spune FAO, care prezice și că întte 20% și 30% dintre câmpurile folosite pentru a crește cereale de iarnă, porumb și floarea soarelui nu vor mai putea fi plantate sau recoltate în sezonul 2022/2023.

50 de țări, inclusive unele puțin dezvoltate, depind de Rusia și Ucraina pentru 30% sau mai mult din rezervele lor de grâu, fapt ce le va face și mai vulnerabile. Numărul de oameni malnutriți ar putea crește cu încă 8-13 milioane până în 2023.

Ce se întâmplă în R. Moldova?

Potrivit datelor Ministerului Economiei, Republica Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% din Ucraina şi 14% din Federaţia Rusă, unde mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice. Pentru produsele importate din aceste ţări există alternative. Ministerul economiei a discutat cu importatorii şi reţelele de comercializare care dau asigurări că dispun de suficiente stocuri în depozite şi poartă discuţii cu partenerii lor din alte ţări pentru a substitui produsele de pe pieţele alternative. La moment, nu se atestă un risc asupra situaţiei macro-economice a ţării şi nu există riscuri ca anumite categorii de produse să dispară din magazine.

”Trebuie să înţelegem că nu foarte multe poziţii necesită substituire sau reorientare pe alte pieţe. Cele mai multe produse au deja alternative în Republica Moldova, care trebuie să fie valorificate. Nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară de pe rafturile magazinelor. Deci, să nu uităm de producătorii noştri naţionali. Este o oportunitate de dezvoltare a capacităţilor de producere internă. Şi aici discutăm intens cu producătorii şi Ministerul Agriculturii pentru a evita perturbarea lanţului de produse agro-alimentare”, a precizat ministrul economiei, Sergiu Gaibu.

Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!

Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].

Articolul precedent
Articolul următor
Cel mai recent
ANCHETE

”Croissante cu magiun de vișină”, dar fără

27 noiembrie 23
VIDEO

Nu neglija denumirea unui produs alimentar

24 noiembrie 23
ANCHETE

Lapte 100% versus grăsimi vegetale în produsele

23 noiembrie 23
DE ȘTIUT

Siguranța alimentară subiect interesant și pentru propaganda rusă

22 noiembrie 23

Urmăriți-ne

Mai multe știri
ANCHETE

”Croissante cu magiun de vișină”, dar

27 noiembrie 23
VIDEO

Nu neglija denumirea unui produs alimentar

24 noiembrie 23
ANCHETE

Lapte 100% versus grăsimi vegetale în

23 noiembrie 23
DE ȘTIUT

Siguranța alimentară subiect interesant și pentru propaganda

22 noiembrie 23

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

Devino parte a comunității ceconsum.eu

CeconsumCeconsum

Portal creat cu suportul
Ambasadei Franței în Republica Moldova

  • CONTACTE
  • Asociația de consumatori ”Ce Consum Eu”
  • Adresa: mun. Chișinău, R. Moldova
  • Email: [email protected]
logoAmb-République-de-Moldavie
Politica de Confidențialitate
Termeni și Condiții
CEconsumEU © 2022 - 2023 Developed by iForward Group