9 alimente de consumat seara pentru o mai bună digestie și un somn liniștit
Dacă o alimentație echilibrată ajută la menținerea sănătății corpului și a minții, ea joacă, de asemenea, un rol important în calitatea somnului. O alimentație ușoară favorizează adormirea rapidă și garantează odihnă liniștită. De asemenea, evită dezvoltarea refluxului gastric, care se accentuează în poziția de culcare.
Dacă țineți cont de câteva recomandări simple, vă veți bucura de un somn liniștit. Așadar, este recomandabil să:
- mâncați cu aproximativ două ore înainte de a merge la culcare;
- mâncați ușor, dar consistent, încorporând alimente bogate în amidon, inclusiv leguminoase;
- favorizați alimentele care conțin triptofan, un aminoacid care permite creierului să producă serotonină, esențială pentru a adormi. Este vorba despre ciocolată neagră, banane, ananas, chili, piper, pește, ouă, tofu, soia, semințe de susan, dovleac, nuci și altele;
- evitați stimulentele, precum cafeaua sau ceaiul, după ora 16;
- nu consumați alimente prea grase, deoarece digestia lor dificilă întrerupe ciclurile de somn;
- evitați consumul de alcool, care relaxează tonusul muscular. Acest lucru perturbă somnul și promovează probleme respiratorii specifice, cum ar fi sforăitul și apneea în somn.
Alimente de consumat seara
Pe lângă aceste sfaturi generale, este bine să consumăm alimente care ne ajută să adormim mai repede și să avem un somn liniștit. Iată 9 alimente care vă vor ajuta în acest sens, potrivit site-ului francez www.topsante.com:
Bananele
Fructele fac parte din orice masă echilibrată. Unele dintre ele, cum ar fi bananele, sunt deosebit de utile pentru somn. Bananele conțin triptofan, care ajută organismul să adoarmă, dar și magneziu și vitamina B6. Combinate împreună, aceste elemente reduc stresul, care de cele mai multe ori conduce spre insomnie.
Semințele de dovleac
Bogate în triptofan, aceste semințe gustoase vă ajută să aveți un somn de calitate. Le puteți folosi în salată de legume crude, legume prăjite și pot fi presărate și pe supe.
Alimentele bogate în amidon
Alimentele bogate în amidon, precum pastele, orezul sau chiar grisul, conțin zaharuri lente, care ne oferă starea de sațietate până la micul dejun. De asemenea, ajută la producerea serotoninei, care este esențială pentru generarea melatoninei, hormonul care spune organismului că este timpul să se odihnească.
Legumele seci
Bogate în fibre, proteine și minerale, fasolea, lintea și alte tipuri de fasole au, de asemenea, un indice glicemic foarte scăzut. Acestea satisfac astfel nevoile de energie ale organismului pentru întreaga noapte, favorizând în acelasi timp producția de triptofan, esential pentru a ajuta organismul să adoarmă.
Nucile
La fel ca și legumele, nucile provoacă producția de triptofan, care încurajează organismul să se odihnească. Aceste alimente fac, de asemenea, parte dintr-o alimentație echilibrată, oferind proteine, vitamine, minerale și grăsimi bune.
Legumele
Surse de minerale, vitamine și fibre, dar sărace în calorii, legumele sunt esențiale pentru menținerea unei alimentații echilibrate. În ciorbă, salată, la tigaie sau la cuptor, există o mie de moduri de a le pregăti, de savurat în orice perioadă a anului.
Ceaiurile din plante
Anumite plante conținute în aceste băuturi calde, cum ar fi valeriana sau verbena, sunt renumite pentru proprietățile lor relaxante, care ne ajută să adormim mai ușor. În plus, faptul de a stabili un ritual, precum cel al ceaiului de plante de seară, ajută creierul să înțeleagă că în curând este timpul să se odihnească.
Peştele
Consumul de pește cel puțin o seară pe săptămână îmbunătățește calitatea somnului, potrivit unui studiu al revistei științifice britanice ”Scientific Reports”. Este și o mâncare gustoasă și sănătoasă, dacă nu este gătită cu prea multă grăsime.
Produsele lactate
Sursă de calciu și nutrienți, produsele lactate sunt bogate și în triptofan, aminoacizii esențiali pentru producerea serotoninei, care condiționează organismul să adoarmă. Prebioticele prezente în iaurturi promovează, de asemenea, un bun tranzit. Cu toate acestea, este mai bine să privilegiați consumul de produse ușoare, precum brânzeturile proaspete și iaurturile fără zahăr.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].