Războiul în Ucraina: Companii franceze care activează în continuare în Rusia
În ciuda apelurilor lui Volodimir Zelenski de a “înceta să fie sponsori ai mașinii de război”, 89% din companiile franceze care dețin filiale în Rusia nu au renunțat la investiții. Printre acestea se numără Auchan, Leroy Merlin sau grupul alimentar Bonduelle, potrivit basta.media.
După un an de la începutul ofensivei lui Vladimir Putin în Ucraina, și în ciuda presiunilor exercitate atât de guvernul ucrainean, cât și de organizațiile neguvernamentale și o parte a opiniei publice, companiile occidentale sunt în mare parte încă prezente în Rusia. Conform unui recent studiu realizat de cercetători elvețieni, în noiembrie 2022, doar 8,5% dintre companiile din Uniunea Europeană și din țările G7 care dețin participații în filiale ruse înainte de începerea războiului începuseră să se retragă.
Mai puțin de una din zece companii și-a retras activitățile, așa cum cer autoritățile ucrainene. Companiile europene par a fi cele mai reticente în a-și retrage investițiile: dacă 18% și respectiv 15% din companiile originare din Statele Unite și Japonia au vândut cel puțin una dintre filialele lor ruse, acest procent scade la 8,3% pentru companiile europene. Autorii studiului arată că se retrag din Rusia companiile mai puțin profitabile și cele care au avut cel mai puțin de pierdut. Astfel, companiile din industria agroalimentară și din extracția de resurse, mai profitabile decât cele care își desfășoară activitățile în industrie sau servicii, au decis să își mențină activitățile în Rusia.
Aceste retrageri de pe piața rusă nu sunt întotdeauna definitive. Studiul arată că „unele companii occidentale au introdus clauze de răscumpărare în contractele de vânzare a filialelor lor rusești”. Astfel, se pare că McDonald’s, una dintre primele companii americane care a anunțat retragerea sa din Rusia, și adesea luată ca exemplu în acest sens, ar avea un termen de 15 ani pentru a-și răscumpăra toate activitățile sale din Rusia. Nissan ar beneficia, de asemenea, de o clauză de răscumpărare de șase ani pentru filiala sa vândută cu un euro către o companie publică rusă, la fel și Renault pentru a-și răscumpăra participația în Avtovaz, producătorul rus al mărcii Lada.
Companii franceze care rămân pe piața rusă
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, mai multe companii franceze au fost puse în pericol. Leroy Merlin, cea mai mare companie străină din Rusia, atât în ceea ce privește personalul (113 magazine și 45.000 de angajați), cât și în termeni de cifră de afaceri (5,8 miliarde de euro și 20% din cifra sa de afaceri mondială în 2021), a fost acuzată că vrea să profite de retragerea din Rusia a unor competitori. După bombardarea unui magazin Leroy Merlin la Kiev, angajații ucraineni au cerut companiei franceze să-și întrerupă activitățile în Rusia. În zadar, deoarece compania continuă să se dezvolte acolo, așa cum arată progresul construcției unui nou magazin în orașul Vladimir, la est de Moscova.
În schimb, grupul alimentar Bonduelle, pentru care Rusia reprezintă 5% din cifra sa de afaceri mondială, a fost acuzat că participă la efortul de război rus, după ce a furnizat conserve de legume soldaților ruși care luptă împotriva trupelor ucrainene. Bonduelle a negat acuzațiile, fără a fi însă destul de convingător. După campionul cutiilor de conserve, acum Auchan și din nou Leroy-Merlin, două dintre bijuteriile familiei Mulliez – cea de-a opta cea mai mare avere franceză – și două dintre principalele companii străine încă prezente în Rusia, sunt acuzate că susțin mașinăria de război a Rusiei.
Într-o anchetă recent publicată, ziarul Le Monde, site-ul de investigații The Insider și organizația non-guvernamentală Bellingcat arată că Auchan a contribuit la colectarea de produse destinate armatei lui Vladimir Putin. Produse Leroy Merlin apar și ele în aceste colecte. Șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kouleba, a acuzat Auchan că a devenit “de-a dreptul o armă a agresiunii rusești”, indicând că dorește să discute despre acest lucru cu ministrul francez de externe, Catherine Colonna. Până în prezent, nici Ministerul francez de Externe, nici ministrul nu au reacționat.
Deși grupul Auchan a negat acuzațiile, această anchetă ilustrează contradicțiile în care sunt prinse mai multe grupuri franceze, cum ar fi Auchan, Leroy Merlin, Danone, Lactalis sau Bonduelle: ei pretind că rămân în Rusia pentru a hrăni societatea civilă rusă și pentru a proteja locurile de muncă ale angajaților lor, dar se dovedesc incapabili să garanteze faptul că de produsele și activitățile lor nu beneficiază și soldaților ruși și nu finanțează efortul de război al Kremlinului.
Pentru a-și justifica prezența în Rusia, unele grupuri evocă dificultățile întâmpinate în cedarea filialelor și dezangajarea. Danone, care a anunțat în cele din urmă că dorește să plece, pare să nu găsească un cumpărător la condițiile dorite. Vânzarea filialei Air Liquide este, de asemenea, în desfășurare și rămâne supusă aprobării Kremlinului. Kremlinul își intensifică presiunile pentru ca companiile străine să rămână pe teritoriul rus: pentru a evita exproprierea, o companie care dorește să plece trebuie să obțină o autorizație din partea unei comisii speciale create în acest scop, să fie de acord să-și vândă filiala la un preț mai mic (se discută rate între -20% și -50%) și să plătească o contribuție către statul rus.