Top căutări

”Croissante cu magiun de vișină”, dar fără magiun de vișină. Ce conține de fapt acest produs

Nu neglija denumirea unui produs alimentar

Lapte 100% versus grăsimi vegetale în produsele lactate. Metode eficiente de delimitare a produselor lactate

Siguranța alimentară subiect interesant și pentru propaganda rusă

A fi slab nu înseamnă întotdeauna că poți mânca orice

DONAȚIE
CeconsumCeconsum
  • ACASĂ
  • ANCHETE
  • VIDEO
  • DE ȘTIUT
  • PETIȚII
  • DESPRE NOI
    • ACȚIUNILE NOASTRE
    • OFERTĂ DE PUBLICITATE
 Alarmant: Aproape o treime din fructele din Europa sunt contaminate cu pesticide periculoase
DE ȘTIUT

Alarmant: Aproape o treime din fructele din Europa sunt contaminate cu pesticide periculoase

24 mai 22 1 cometariu

Cireșe, pere, piersici sau kiwi conțin reziduuri de substanțe care ar fi trebuit interzise încă din anul 2011, susține ONG-ul Pesticide Action Network Europe.

Începe sezonul mult-așteptat al fructelor. Timpul cireșelor, al perelor, piersicilor pe care atât de mult îl așteptăm. Dar, oricât de apetisante ar fi aceste fructe, ele pot ascunde produse toxice. Una din două cireșe este contaminată cu reziduuri de pesticide clasificate printre cele mai periculoase pentru sănătate, avertizează un studiu inedit, publicat astăzi, 24 mai, de ONG-ul Pesticide Action Network Europe. Și cireșele nu sunt singurele fructe vizate. Este si cazul pentru aproape jumătate din piersici și pere sau pentru o treime din mere.

Susține Platforma CE CONSUM EU printr-o donație

În total, aproape o treime (29%) din fructele produse în Europa sunt contaminate. Rate care au explodat în ultimul deceniu: + 53% în medie între 2011 și 2019, până la + 152% la cireșe și chiar + 397% la kiwi, care dețin recordul. Rezultate care contrazic declarațiile oficiale ale Comisiei Europene și ale statelor UE potrivit cărora utilizarea pesticidelor, și în special a celor mai toxice, este în scădere.

Raportul ONG-ului se bazează pe analiza datelor din programul european de monitorizare a reziduurilor de pesticide din alimente. Aceste mii de mostre – prelevate în fiecare stat membru de către agențiile/direcțiile responsabile de securitatea alimentară – servesc drept bază pentru rapoartele Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Pentru EFSA, acestea sunt „suficient de reprezentative din punct de vedere statistic pentru a estima expunerea consumatorilor europeni la aceste reziduuri”. Studiul se concentrează pe pesticidele considerate de legiuitor drept „cele mai periculoase”. Acestea sunt substanțe suspectate a fi cancerigene pentru om, toxice pentru reproducere, perturbatori endocrini.

Citește și:

Despre pesticide și bolile de care ne putem îmbolnăvi: Agricultorii, copiii și riveranii sunt cei mai afectați

Statele membre ale UE au fost obligate din punct de vedere legal din 2011 să elimine treptat 55 de pesticide identificate ca fiind deosebit de dăunătoare. Cu toate acestea, prezența lor în alimente a crescut dramatic în ultimii zece ani, așa cum se arată în raportul lansat astăzi. Aceste constatări relevă o incapacitate a statelor membre de a pune în aplicare legile în detrimentul protecției consumatorilor. Astfel PAN Europa și organizațiile membre solicită interzicerea imediată a 12 cele mai toxice pesticide și eliminarea treptată a tuturor celor 55 de pesticide foarte dăunătoare până în anul 2030.

Prin urmare, acest raport trage un semnal de alarmă și solicită acțiuni politice puternice pentru a pune cu adevărat sistemul alimentar al UE pe calea durabilității. Și anume, se solicită înlocuirea celor mai periculoase pesticide de către statele membre UE, adoptarea de obiective obligatorii de reducere la nivelul statelor membre și reforma indicatorilor de utilizare a pesticidelor.

Avantajul de a fi stat membru al Uniunii Europene este că putem avea acces în primul rând la asemenea informații și putem lua măsuri de precauție în aceea ce privește sănătatea noastră și a copiilor noștri. În al doilea rând, ca urmare a presiunilor făcute de societatea civilă, sunt adoptate legi care vin în sprijinul consumatorilor. În R. Moldova, nu avem, din păcate nici informații transparente și nici presiuni pentru ajustarea legislației în favoarea consumatorului. Iar aceste consecințe se resimt asupra sănătății noastre.

Îți recomandăm să citești articolul următor, unde îți oferim câteva sfaturi pentru îndepărtarea reziduurilor de pesticide din fructe și legume

Sfaturi pentru îndepărtarea pesticidelor din fructe și legume

Articol semnat de Elena Robu

Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!

Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].

Tags: Pesticide
Articolul precedent
Articolul următor
Cel mai recent
ANCHETE

”Croissante cu magiun de vișină”, dar fără

27 noiembrie 23
VIDEO

Nu neglija denumirea unui produs alimentar

24 noiembrie 23
ANCHETE

Lapte 100% versus grăsimi vegetale în produsele

23 noiembrie 23
DE ȘTIUT

Siguranța alimentară subiect interesant și pentru propaganda rusă

22 noiembrie 23

Urmăriți-ne

Mai multe știri
ANCHETE

”Croissante cu magiun de vișină”, dar

27 noiembrie 23
VIDEO

Nu neglija denumirea unui produs alimentar

24 noiembrie 23
ANCHETE

Lapte 100% versus grăsimi vegetale în

23 noiembrie 23
DE ȘTIUT

Siguranța alimentară subiect interesant și pentru propaganda

22 noiembrie 23

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

Devino parte a comunității ceconsum.eu

CeconsumCeconsum

Portal creat cu suportul
Ambasadei Franței în Republica Moldova

  • CONTACTE
  • Asociația de consumatori ”Ce Consum Eu”
  • Adresa: mun. Chișinău, R. Moldova
  • Email: [email protected]
logoAmb-République-de-Moldavie
Politica de Confidențialitate
Termeni și Condiții
CEconsumEU © 2022 - 2023 Developed by iForward Group