Top căutări

Perturbatorii endocrini: ce mai este și asta, de ce sunt periculoși pentru sănătatea noastră și cum îi putem evita

Suplimente alimentare pentru slăbit, sport sau sex cumpărate pe internet: atenție la fraude!

Lipsa uleiului de floarea soarelui schimbă compoziția produselor alimentare. Cum informăm consumatorii despre noile ingrediente

ATENȚIE la orezul mărcii ORA, țara de origine Rusia: Conține nivel depășit de arsen anorganic cu riscuri pentru sănătate. Nu consumați acest produs

Despre pesticide și bolile de care ne putem îmbolnăvi: Agricultorii, copiii și riveranii sunt cei mai afectați

DONAȚIE
Ceconsum Ceconsum
  • ACASĂ
  • ANCHETE
  • VIDEO
  • DE ȘTIUT
  • PETIȚII
  • DESPRE NOI
 Despre pesticide și bolile de care ne putem îmbolnăvi: Agricultorii, copiii și riveranii sunt cei mai afectați
ANCHETE

Despre pesticide și bolile de care ne putem îmbolnăvi: Agricultorii, copiii și riveranii sunt cei mai afectați

27 aprilie 22 0 cometariu

Cancer, Parkinson, dar și tulburări cognitive, boli respiratorii… Concluziile unui raport de expertiză privind efectele pesticidelor asupra sănătății dat publicității în Franța sunt deosebit de îngrijorătoare.

După ani de cercetări, muncă și peste 5.300 de publicații științifice analizate, comitetul de experți desemnat de Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța și-a prezentat concluziile privind efectele pesticidelor asupra sănătății.

Este vorba despre o lucrare de referință a cărei versiune anterioară, publicată în 2013, a permis adăugarea limfomului non-Hodgkin (un tip de cancer al sistemului limfatic) pe lista bolilor profesionale legate de utilizarea pesticidelor.

Opt ani mai târziu, constările asupra efectelor pesticidelor au devenit și mai îngrijorătoare. Încă șase patologii au fost adăugate celor patru pentru care există deja o prezumție puternică a unei legături cu expunerea la pesticide.

Boala Parkinson, limfomul non-Hodgkin, mielomul multiplu (un alt cancer de sânge) și cancerul de prostată li se alătură acum tulburări cognitive, BPOC (boală pulmonară cronică), bronșită cronică, dar și, la copiii femeilor expuse în timpul sarcinii, tulburări de neurodezvoltare, leucemii și diferite tipuri de cancer al sistemului nervos central.

Agricultorii, copiii și riveranii sunt cei mai afectați

Și veștile proaste nu se opresc aici, deoarece o prezumție de „nivel mediu” cu privire la un efect al pesticidelor (sau cel puțin al unora dintre ele) este ridicată și pentru alte nouă tipuri majore de patologii: tulburări anxio-depresive, boala Alzheimer, astm și boli respiratorii, patologii tiroidiene, leucemie la adulți și într-un final cancer la sân, vezica urinară, rinichi, țesuturi moi și viscere.

Legăturile cele mai clar demonstrate au fost, de cele mai multe ori, între fermieri și alți profesioniști care manipulează pesticide în munca lor, deoarece aceștia sunt cei mai expuși riscului de îmbolnăvire. Urmează femeile care s-au contaminat în timpul sarcinii – deoarece fătul este deosebit de sensibil la efectele substanțelor toxice – precum și adulții care locuiesc în apropierea câmpurilor sau folosesc pesticide acasă, de exemplu pentru îngrijirea gazonului din ograda casei.

Citește și:

Sfaturi pentru îndepărtarea pesticidelor din fructe și legume

Pentru restul populației, efectele poluării apei, aerului și alimentelor prin reziduuri de pesticide sunt, din păcate, foarte puțin studiate, deoarece „dozele la care este expusă populația sunt greu de cuantificat”, justifică Xavier Coumoul, toxicolog și coautor al raportului de expertiză.

În R. Moldova, în general nu avem astfel de cercetări, deci doar ne putem imagina la câte riscuri este expusă populația, ca urmare a utilizării pesticidelor.

Glifosatul: clasificat drept posibil cancerigen de către OMS în 2015

Glifosatul, acest pesticid din categoria erbicidelor se utilizează pe larg în agricultură și în horticultură, inclusiv în R. Moldova, pentru a combate buruienile înaintea însămânțării, a fost clasificat drept posibil cancerigen de către Organizația Mondială a Sănătății în 2015. Discuțiile despre interzicerea acestuia în Uniunea Europeană sunt destul de aprinse. Glifosatul a fost autorizat în UE pe o perioadă de 5 ani, începând cu 2017. Pentru că autorizația expiră anul acesta (2022) acum marea bătălie a organizațiilor de consumatori și de mediu se dă pe interzicerea definitivă a acestuia. Asta în timp ce marele producător de pesticide Monsanto-Bayer vrea să obțină o nouă autorizație pentru producerea glifosatulului.

Articol semnat de Elena Robu

Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!

Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected]

Distribuie pe Facebook

Tags: agricultori agricultura din Moldova boli asociate pesticidelor cancer glifosat leucemie Monsanto-Bayer Parkinson Pesticide riscuri pentru sanatate
Articolul precedent
Articolul următor

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai recent
ANCHETE

Perturbatorii endocrini: ce mai este și asta,

12 mai 22
ANCHETE

Suplimente alimentare pentru slăbit, sport sau sex

10 mai 22
ANCHETE

Lipsa uleiului de floarea soarelui schimbă compoziția

4 mai 22
DE ȘTIUT

ATENȚIE la orezul mărcii ORA, țara de

29 aprilie 22

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

Devino parte a comunității ceconsum.eu

Ceconsum Ceconsum

Portal creat cu suportul
Ambasadei Franței în Republica Moldova

logoAmb-République-de-Moldavie
Politica de Confidențialitate
Termeni și Condiții
CEconsumEU © 2022 Developed by iForward Group