Atenție: Lot de ouă de găină infectate cu salmonella. Nu le consumați!
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează că operatorul din domeniul alimentar SRL „Raiplai Avicola” a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a ouălor pentru consum uman (OUĂ DE GAINĂ), determinată de depistarea prezenței Salmonella Enteritidis în fecalele găinilor ouătoare.
Motivul retragerii: prezența Salmonella Enteritidis în fecale.
Denumirea produsului: Ouă de găină pentru consum.
Originea: Republica Moldova, r. Briceni s. Tabani
Codul producătorului: 3MD BR 004.
Data expirării loturilor retrase: de la 13.09.2022 până la 24.09.2022.
Persoanele care au achiziționat produse din loturile date sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate.
Pentru informații suplimentare, puteți contacta administrația SRL „Raiplai Avicola” la adresa de email: [email protected]
tel: +373 247 23750.
Ce este salmonella
Salmonella este un tip de bacterie care poate provoca boli diareice la om. Există peste 2.500 de subtipuri, unele sunt prezente la animale, dar pot afecta și oamenii. Mai puțin de 100 de tulpini de bacterii Salmonella sunt susceptibile să infecteze oamenii.
Această infecție, ce poate duce în anumite cazuri la deces, provoacă tulburări grave ale tractului intestinal și simptome extrem de neplăcute.
Simptomele infecției cu salmonella
Durează pana la 72 de ore pentru a simți primele simptome ale infecției cu salmonella. În tot acest timp nu vei simți nimic neobișnuit față de zilele precedente. Simptomele cele mai comune ale salmonelei sunt:
- Febră și frisoane
- Diaree
- Crampe stomacale
- Vărsături
- Amețeală și durere de cap
Aceste simptome, în mod normal, le vei resimți de la două zile pana la maximum șapte zile. Odihna și hidratarea sunt absolut esențiale în această perioadă.
Cum se poate preveni infecția cu salmonella
O igienă bună este esențială pentru prevenirea infecției cu salmonella. Recomandările sunt următoarele:
Spălarea mâinilor. Spălatul pe mâini trebuie efectuat regulat și corect, cu săpun și apă, timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, se va folosi un gel cu alcool sanitar cu o concentrație de 70% , cum este Guard X. Spălatul pe mâini este deosebit de important mai ales înainte de a pregăti mâncare sau înainte de a mânca, după folosirea toaletei, după ce schimbi scutecele unui copil, după atingerea animalelor de companie și a altor animale, după grădinărit.
Manipularea alimentelor. Când e vorba de mâncare, menține alimentele fierte și pe cele crude separate, depozitează alimentele crude într-un frigider pe rafturile de sub alimentele gata de consum, spălă bine fructele și legumele crude înainte de a le mânca, gătește bine alimentele, în special carnea și ouăle, păstrează ustensilele de gătit și suprafețele de lucru curate, evitați să bei apă netratată, de exemplu, din râuri și lacuri. De asemenea, când cumperi ouă, asigură-te că provin de la un furnizor care le păstrează la frigider. Acasă, este important să păstrezi ouăle la o temperatură nu mai mare de 4°.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].