Carnea cultivată în laborator sau carnea artificială: ce viitor poate avea în alimentația noastră?
În anul 2013 apărea primul burger artificial de vită. Preparat şi degustat la Londra, burger-ul cântărea 142 de grame, iar procesul de creare a costat 250.000 de euro. El a fost creat de o echipă de cercetători de la Universitatea Maastricht din Olanda. De atunci despre carnea cultivată în laborator sau carnea artificială se vorbește din ce în ce mai mult. În Franța, de exemplu, jucătorii de pe piața cărnii cultivată în laborator caută să se impună în sectorul alimentației și în special cel la alimentației publice.
Cum se crește carnea artificială?
Cunoscută și sub numele de carne cultivată sau carne pe bază de celule, carnea artificială este cultivată din celule animale într-un laborator. Companiile de start-up-uri au cultivat carne de vită artificială, carne de porc, pui și chiar pește.
În prezent, există diferite moduri de a crește carnea artificială, dar majoritatea folosesc celule stem adulte de la un animal viu. Pentru carnea de vită, un mic eșantion muscular este preluat de la o vacă, sub anestezie locală. Mușchiul este tăiat în bucăți mai mici, folosind enzime pentru a-l digera și a elibera celulele stem.
Într-o cuvă uriașă, numită bioreactor, celulele stem sunt scufundate într-un lichid care conține săruri, vitamine, zaharuri și proteine, precum și factori de creștere. Mediul bogat în oxigen, controlat de temperatură, permite celulelor să se înmulțească dramatic. Celulele stem se diferențiază apoi în fibre musculare, care se unesc, ajutate de materialul de tip scaffold. Carnea poate fi pregătită pentru procesare sau gătit în termen de câteva săptămâni.
Carne artificială în cantinele școlare din Franța?
În prezent, în Franța, țară care pune un foarte mare accent pe producția agricolă locală, au loc dezbateri cu privire la introducerea cărnii artificiale în cantinele școlare sau cele publice. Lobby-ul din domeniu evident că și-ar dori acest lucru. Însă sunt oare gata autoritățile responsabile de alimentația publică să accepte o asemenea schimbare, având în vedere că politicile publice din Franța încurajează consumul de alimente naturale, proaspete, sănătoase și urmăresc să orienteze copiii de la consumul de fast-food la un consum de alimente sănătoase. Poate oare carnea celulară să răspundă acestor necesități?
Citește și:
Astăzi, nu este garantat că consumatorii vor fi pregătiți să consume carne artificială sub pretextul de a evita uciderea animalelor. Este oare acesta motiv suficient pentru consumatori?
Putem accepta ca elevii să consume carne derivată din biotehnologia alimentară în cantinele școlare? Aceasta este probabil cea mai importantă întrebare în toate aceste dezbateri despre carnea artificială. Francezii acordă o atenție deosebită alimentelor și solului unde sunt cultivate produsele agricole. De aceea, este greu de imaginat că părinții sau aleșii locali vor accepta cu bucurie această nouă tehnologie de producere a cărnii.
În spatele acestei întrebări mai sunt câteva: cele ale avantajului comparativ al alimentelor în ceea ce privește nutriția și sănătatea și cea a imaginii asociate cu carnea celulară. Va fi nevoie de multe studii științifice pentru a demonstra siguranța și valoarea nutrițională a acestui produs, așa încât agricultura celulară să nu fie reprezentată doar de imagini futuristice.
Carnea artificială conține suficienți nutrienți?
Carnea artificială are în componență proteine, iar versiunile mai noi conțin și grăsimi. Conținutul nutrițional poate fi controlat într-o anumită măsură, prin ajustarea nivelurilor de grăsime și ajustarea nivelurile de acizi grași saturați și acizi grași poli-nesaturați mai sănătoși, susțin experții în domeniu.
Grăsimile saturate pot fi înlocuite cu alte tipuri de grăsimi, cum ar fi omega-3, care se găsesc în mod natural în pește sau în uleiul de semințe de in. De asemenea, este posibilă adăugarea de micronutrienți suplimentari, cum ar fi vitamina B12, la carnea artificială, așa cum se face în mod obișnuit pâinii și cerealelor pentru micul dejun.
Excesul de consum de carne roșie este dăunător pentru sănătate, crescând riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer. Cu nivelurile sale de grăsime controlate, carnea artificială poate fi mai sănătoasă, dar ar trebui totuși consumată cu moderație.
Alternativele de carne, pe bază de plante pot fi cea mai sănătoasă opțiune, cu niveluri de proteine similare și niveluri mai scăzute de grăsimi saturate, în comparație cu burgerii de carne tradiționali.
Ar putea carnea artificială să salveze planeta?
Sistemul alimentar global se află sub o presiune uriașă din cauza schimbărilor climatice, a populației în creștere și a cererii în creștere pentru produse de origine animală. Ca atare, în ultimi ani, investitorii au alocat sume imense pentru întreprinderile care au ca scop producerea de carne artificială. O estimare a firmei de consultanță Kearney din SUA sugerează că, până în anul 2040, 35% din toată carnea consumată la nivel global va fi bazată pe celule.
Carnea artificială poate fi produsă mai rapid și mai eficient decât carnea tradițională, necesitând o mică parte de teren. Dar se confruntă cu concurența produselor derivate din insecte și a imitației de carne pe bază de plante, pe care consumatorii le cumpără deja din ce în ce mai mult.
Animalele produc o mare parte din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Un număr mare de oameni care adoptă consumul de carne artificială ar putea conduce la reduceri mari ale acestor gaze, în special metanul. Totuși, un studiu efectuat la Universitatea Oxford a sugerat că emisiile de CO2, generate de alimentarea instalațiilor de producere a cărnii artificiale, ar putea fi mai dăunătoare în următorii 1.000 de ani.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].