Câtă carne procesată de pasăre și ouă de categoria A a exportat Republica Moldova în Uniunea Europeană
La data de 9 martie 2023 Guvernul anunța, cu mult fast, că Republica Moldova a obținut, pentru prima dată, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de categoria A (de consum). Și totuși cum au beneficiat agenții economici din Republica Moldova de acest drept?
Într-un răspuns pentru Platforma CE CONSUM EU, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a precizat că ”producătorii de carne de pasăre (în stare refrigerată și congelată) din Republica Moldova pot exporta acest produs pe piața UE începând cu data de 23 aprilie 2024, în urma punerii în aplicare a Regulamentului 2024/1170”.
Explicațiile ANSA
Potrivit răspunsului ANSA, ”în perioada 9 martie 2023 și până în prezent nu s-au înregistrat exporturi de ouă de consum de categoria A, nici carne de pasăre către piața UE”.
”În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, este autorizată o singură unitate pentru exportul cărnii de pasăre refrigerate sau congelate și a cărnii de pasăre tratată termic către piața UE”, a mai punctat ANSA pentru Platforma CE CONSUM EU.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Republica Moldova activează 43 de unități de creștere a păsărilor și circa 227 mii de gospodării individuale de creștere a păsărilor, în care sunt crescute, în total, un număr de circa 6 milioane de păsări.
De asemenea, în Republica Moldova funcționează 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual circa 45 mii tone de carne de pasăre, precum și 12 centre de colectare a ouălor, în care sunt înregistrate anual circa 253 milioane de ouă.