De unde vine carnea în R. Moldova: Peste 70% sunt importuri de carne şi organe comestibile de păsări
Carne proaspătă, refrigerată sau congelată, de bovine, porcine, ovine, caprine sau de păsări, în formă brută sau procesată (mezeluri, jambon, șuncă). De toate și în cantități destul de mari găsim atât în magazinele, cât și la piețele din R. Moldova.
Consumul de carne în Republica Moldova este în permanentă creștere. Cel puțin așa arată datele statistice. Astfel dacă în anul 2008, o persoană consuma, în medie, 30,7 kg de carne anual, atunci în anul 2019 această cifră se ridica la 52,8 kg de carne și preparate din carne. În același timp, rareori ni se întâmplă să vedem, în satele noastre, ferme de vite, de porci sau de păsări.
În imaginea de mai jos am surprins o priveliște destul de răspândită în Franța (asemenea imagini contemplăm des în drumețiile noastre) și mai puțin răspândită în R. Moldova.
Și totuși cum se face că pe rafturile magazinelor poți găsi o multitudine de varietăți de carne și preparate din carne?
Platforma CE CONSUM EU a solicitat Biroului Național de Statistică date cu privire la importul de carne din ultimii 5 ani, iar ceea ce am descoperit trezește mari semne de întrebare.
Carnea şi organele comestibile de păsări în topul importului de carne în R. Moldova
În perioada ianuarie-noiembrie 2021, potrivit datelor BNS, cu o cotă de 72%, în topul importului de carne în R. Moldova este carnea şi organele comestibile de păsare (proaspete, refrigerate sau congelate) –aproape 23 000 de tone în valoare totală de 27,5 milioane de dolari. În total, în ultimii 5 ani, R. Moldova a importat aproape 119 mii de tone de astfel de carne și organe comestibile în valoare totală de aproape 102 milioane de dolari.
De specificat aici că nu cunoaștem exact cât din acest volum reprezintă carne de păsări și cât organe comestibile, întrucât datele statistice se referă în ansamblu la carne și organe comestibile de păsări.
Pe locul doi la importul de carne este carnea de porc (proaspătă, refrigerată sau congelată), cu un volum de peste 7500 de tone în anul 2021 în valoare totală de 19 milioane de dolari. Iar pe locul trei – carnea de vită congelată – puțin peste 557 de tone în valoare totală de 2,3 milioane de dolari. Carne de vită proaspătă sau refrigerată nu importăm decât în cantități foarte mici – 21,5 tone în valoare totală de aproape 393 mii de dolari.
De asemenea trebuie să rețineți că din volumul total de carne de vită, de porc, de oi, de capră, de cai, de măgari sau de catâri (proaspete, refrigerate sau congelate) importată în anul 2021 (datele furnizate de BNS pentru ianuarie-noiembrie) 7% la sută reprezintă organe comestibile de animale din speciile amintite mai sus.
Astfel, în 2021 au fost importate 8 146 de tone de astfel de carne și 577 de tone de organe comestibile de animale din speciile amintite mai sus (proaspete, refrigerate sau congelate).
Iar pe ultimii 5 ani, tabloul importurilor arată așa:
- peste 33 de mii de tone de carne de vită, de porc, de oi, de capră, de cai, de măgari sau de catâri (proaspete, refrigerate sau congelate)
- peste 3 mii de tone de organe comestibile de animale din speciile amintite mai sus (proaspete, refrigerate sau congelate).
Ce sunt organele comestibile?
Potrivit hotărârii de Guvern nr. 435 din 2010 privind aprobarea Regulilor specifice de igienă a produselor alimentare de origine animală, organe comestibile se consideră carne proaspătă, alta decât carcasa, inclusiv viscerele şi sângele, iar viscere sunt organe din cavitatea toracică, abdominală sau pelviană, precum traheea şi esofagul, iar pentru păsări – guşa.
Platforma CE CONSUM EU va publica separat un articol despre produsele alimentare în care este autorizat să se folosească drept ingrediente organele comestibile.
Dacă vă întrebați ce înseamnă carne refrigerată și carne congelată. Iată noțiunile cu care operează legislația R. Moldova:
carne refrigerată – carne supusă tratamentului prin frig, temperatura căreia în profunzimea muşchilor este cuprinsă între 0°C şi 4°C, suprafața cărnii are o peliculă uşor uscată, care s-a depozitat la o temperatură de până la 3°C pentru organele comestibile şi 7°C pentru altă carne;
carne congelată – carne supusă conservării prin folosirea tratamentului frigorific temperatura căreia în profunzimea muşchilor nu depăşeşte minus 12°C.
Ucraina, țara de unde importăm cea mai multă carne
Țara vecină, Ucraina este în topul țărilor de unde importăm mai multe tipuri de carne. Dacă ne referim la carnea şi organele comestibile de păsare (proaspete, refrigerate sau congelate), atunci cota de importuri din Ucraina este de 54% în anul 2021. Asta înseamnă un volum de peste 12 000 de tone de carne şi organe comestibile de păsare în valoare de 15 milioane de dolari.
R. Moldova mai importă carne și organe comestibile de păsare din Polonia (peste 3 000 tone), Ungaria (peste 2 270 tone), Belgia (1 700 tone), Brazilia (1 515 tone).
Tot din Ucraina importăm și carne de vită congelată, 73% din volumul total pe anul 2021. Este vorba de peste 406 tone în valoare de 1,8 milioane de dolari. Mai importăm carne de vită congelată din Lituania (71 de tone), Polonia (22 de tone).
Despre pesticide interzise în UE și utilizate pe larg în Ucraina am scris AICI
Din Rusia, anul trecut, am importat 18 tone de carne de vită proaspătă sau refrigerată, ceea ce înseamnă 87% din volumul total.
Din Germania am importat cea mai mare cantitate de carne de porc (proaspătă, refrigerată sau congelată), 1 565 de tone, cu o pondere de 21%, urmată de Ungaria – 1 466 de tone, Polonia – 1 400 de tone, Spania – 1 213 tone.
Din Noua Zeelandă a fost importată cea mai mare cantitate de carne din speciile ovine sau caprine (proaspătă, refrigerată sau congelată) – 1 700 de tone, cu o pondere de 60% din volumul total.
Vă mai prezentăm încă o cifră : volumul total al importurilor de carne în 2021 a crescut față de cel din 2019 cu 17%.
Țin să accentuez faptul că cifrele prezentate mai sus reprezintă statistici oficiale, deci, în realitate am putea avea cifre de import de carne mult mai mari. Prin diferite scheme și metode, în țară, sunt introduse, pe căi ilegale, diferite loturi de carne. Amintim aici doar cazurile făcute publice de autoritățile statului despre microbuze care transportau ilegal carne. Dar câte cazuri rămân departe de ochii consumatorului? Ce cantități de carne sunt trecute prin așa-zisa vamă din regiunea transnistreană și mai apoi ajung în comerț în R. Moldova? Întrebări la care vă invit să reflectați.
”Ucrainenii injectează substanțe toxice în carne pentru a-i crește greutatea”
Solicitat să explice de ce au crescut considerabil importurile de carne în anul 2021, președintele Federației Naționale a Fermierilor din R. Moldova, Valeriu Cosarciuc, a precizat, în cadrul unui interviu pentru Platforma CE CONSUM EU, că procesatorii moldoveni preferă carnea din Ucraina pentru că este mai ieftină. Însă calitatea acesteia este pusă sub mare semn de întrebare.
Potrivit lui Valeriu Cosarciuc, ”ucrainenii s-au învățat să injecteze substanțe lichide toxice pentru a mări greutatea la carne. Apoi aceste produse ajung pe piața din R. Moldova. Chiar dacă sunt neconforme, dar prin diferite scheme, ajung să fie folosite în procesare. Astfel consumăm un produs de import neconform și dăunător pentru sănătate”.
”Carnea de pasăre este folosită foarte des în alimentația copiilor. Nu doar distrugem sănătatea adulților, dar și a generațiilor următoare. În loc să îi hrănim pe copiii noștri cu produse de calitate, proaspete, le oferim produse congelate, de calitate îndoielnică”, a declarat președintele FNFM.
Urmăriți declarațiile integral accesând link-ul de mai jos.
Importul de carne și riscurile pentru sănătate
De ce carnea și mai ales carnea de pui din import reprezintă un risc pentru sănătate? În primul rând, carnea de pui vândută pe rafturile supermarketurilor este plina de bacterii ce rezista aproape oricărui antibiotic. Dintre ele – bacteria Salmonella – are un grad ridicat de risc pentru sănătatea consumatorilor. Și întrucât nu suntem siguri de calitatea controalelor care se efectuează la import, suntem îndreptățiți să ne punem întrebări și să fim informați atunci când vrem să cumpărăm astfel de carne.
La toate acestea se adaugă și condițiile de transportare a cărnii, dacă se respectă temperaturile care sunt prevăzute de legislație, mai ales că vorbim despre mari cantități de carne refrigerată și congelată care este importată în R. Moldova. Însă, iarăși, cât de des sunt efectuate controale care să depisteze dacă există sau nu nereguli?
Să nu uităm aici și de importurile care se fac prin regiunea transnistreană, controlată de separatiștii de la Tiraspol, unde nu există niciun fel de control din partea autorităților de la Chișinău.
Anchetă realizată de Elena Robu
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].