Declarația nutrițională: Investiție în sănătate
Cu siguranță ai văzut măcar odată pe eticheta unui produs alimentar o declarație nutrițională și probabil ai ignorat informațiile de acolo. În acest video te ajut să descifrezi declarația nutrițională.
Sunt Elena Robu, ghidul vostru în siguranța alimentară
Începând cu anul 2020, declarația nutrițională este o mențiune obligatorie pe eticheta unui produs alimentar în Republica Moldova, conform Legii 279 din 2017 privind informarea consumatorului
cu privire la produsele alimentare. Declarația nutriţională are următoarele informații obligatorii:
- valoarea energetică;
- cantitatea de grăsimi;
- acizii grași saturați;
- glucide;
- zaharuri;
- proteine;
- sare.
Să descifrăm pe rând toate aceste componente:
Valoarea energetică: 2000 de calorii pe zi sunt folosite ca un ghid general pentru recomandarile nutritionale, insa nevoile tale energetice pot fi mai mari sau mai mici si pot varia in functie de varsta, sex, inaltime, greutate si nivelul de activitate fizica. Daca vei manca zilnic prea multe calorii, poti deveni supraponderal sau obez. Pentru a scadea in greutate trebuie sa mananci mai putine calorii decat consumi.
Cantitatea de grăsimi: Acestea sunt grăsimile conținute în aliment. Se recomanda ca sub 30% din aportul total de energie sa provina din grasimi. Există mai multe tipuri de grăsimi, iar pe etichetă, vei găsi grăsimile saturate și (facultativ) grăsimile trans, care ar trebui limitate, deoarece cresc riscul bolilor de inimă. De exemplu, limita zilnică recomandată pentru grăsimile saturate este de aproximativ 20 grame, iar pentru grăsimile trans – acestea ar trebui să fie limitate la maximum 1% din aportul caloric total zilnic.
Glucidele: Trebuie să știi că exista trei tipuri de glucide sau carbohidrati: zaharuri, amidon si fibre. Carbohidratii se gasesc in multe fructe si legume, in paine si produsele din cereale, in zahar si in alimentele dulci. Corpul nostru are nevoie de glucide pentru obtinerea de energie. Mananca paine integrala, cereale, orez si paste, plus fructe si legume.
Zaharurile: sunt un tip de carbohidrati simpli care se gasesc in mod natural in alimente precum fructele (fructoza) si laptele (lactoza) sau provin din surse rafinate precum zaharul de masa (zaharoza) sau siropul de porumb. Zaharurile adaugate sunt toate zaharurile adaugate in alimente sau bauturi, precum si zaharurile prezente in mod natural in miere, siropuri, sucuri de fructe si concentrate de sucuri de fructe. Organizația Mondială a Sănătății recomandă limitarea zaharurilor adăugate la maximum 25 de grame pe zi pentru adulți și maxim 12 grame – pentru copii.
Proteinele: Cantitatea de proteine necesară poate varia în funcție de nivelul tău de activitate și obiectivele tale. Referințele generale pentru aportul zilnic de proteine sunt în jur de 46-56 de grame pentru femei și 56-72 de grame pentru bărbați.
Sarea: consumul excesiv de sare are un rol in cresterea valorilor tensiunii arteriale (hipertensiunea arteriala) care poate cauza accident vascular cerebral sau boala cronica de rinichi. Societatile medicale recomanda sa consumam mai putin de 5 g de sare (echivalent cu aproximativ o lingurita rasa) pe zi.
Iată și câteva sfaturi :
Fii atent la zaharurile “ascunse”: sirop de trestie, zahar, fructoză, miere, glucoză, sirop de porumb… deoarece, odată cumulate, acestea pot reprezenta o parte semnificativă din produs.
Cumpără produse alimentare cu un număr minim de ingrediente (mai puțin de 10 ingrediente).
Redu din consum produse al căror primele 3 ingrediente sunt zahăr, grăsime și sare.
Așadar, după cum ai aflat, declarația nutrițională este o unealtă puternică ca să îți menții sănătatea. Compară produsele din aceeași gamă, citește eticheta și fă alegeri alimentare în cunoștință de cauză pentru tine și familia ta.
Pentru mai multe informații, accesați Platforma CE CONSUM EU
Eu vă dau întâlnire data viitoare la Ghidul consumatorului.
Suntem ceea ce mâncăm!
Acest material a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.