Excluderea glutenului pentru buna funcționare a intestinului: Este cu adevărat necesară?
Dacă în multe cazuri, produsele fără gluten au devenit sinonime cu un stil de viață sănătos, este important să ne întrebăm dacă această tendință reflectă cu adevărat nevoile individuale și dacă excluderea glutenului este necesară pentru toată lumea. Ce se întâmplă în realitate? Este glutenul atât de dificil de digerat? Despre ce vorbim când discutăm despre intoleranță? Cine are cu adevărat nevoie să-l excludă complet din alimentație? Și suntem în fața unei epidemii de intoleranță la gluten? Iată câteva răspunsuri pe care ni le oferă Institutul național de sănătate și cercetări medicale din Franța.
Piața “fără gluten” ar cunoaște o creștere constantă de aproximativ 20% în ultimii cinci ani și ar afecta aproape 12 milioane de consumatori în Franța, în timp ce tot mai multe persoane declară că întâmpină dificultăți digestive asociate cu consumul de gluten.
Prima informație esențială pe care este bine să o cunoaște: glutenul nu este prezent direct în cereale, ci apare în momentul fabricării aluatului de pâine. Anumite cereale (grâu, orz, secară și hibrizi ai acestor varietăți) conțin, de fapt, proteine care se leagă între ele în prezența apei pentru a forma glutenul. Astfel, atunci când se adaugă apă la făină, apare glutenul.
Această combinație de proteine formează o rețea care conferă aluatului de pâine textura sa elastică și reprezintă aproximativ 70% din compoziția produselor alimentare “clasice” (pâine, prăjituri, preparate gătite, etc.). Odată ingerat, glutenul este descompus de enzime și apoi digerat de către majoritatea oamenilor.
Intoleranți, alergici, hipersensibili…
Totuși, există situații în care aceste enzime lipsesc și nu permit o descompunere corectă a glutenului în timpul digestiei. Aceasta se întâmplă la persoanele care suferă de boala celiacă și care sunt complet intolerante la gluten. Elementele rezultate din descompunerea deficitară a glutenului vor declanșa producția de anticorpi care vor ataca peretele intestinului și vor perturba absorbția nutrienților. Această boală autoimună provoacă inflamarea intestinului, dureri abdominale, diaree, poate duce la slăbire și predispune la anumite tipuri de cancer. Singurul tratament posibil în prezent constă în a urma pe viață o dietă strictă fără gluten.
Există și persoane alergice la grâu, dar asta se întâmplă mai rar și nu trebuie confundate cu cei intolerante la gluten. La aceste persoane, sistemul imunitar reacționează excesiv la proteinele de grâu, așa cum se întâmplă în cazul persoanelor care suferă de alergii sezoniere sau altele. În acest caz, grâul, și prin extensie glutenul, trebuie exclus din alimentație sub riscul declanșării unei reacții alergice imediate.
Ajungem la a treia categorie, cei „hipersensibili” care prezintă tulburări digestive în timpul consumului de gluten, dar care nu sunt 100% intoleranți la gluten ca cei cu boala celiacă. În prezent, nu există niciun instrument pentru a diagnostica precis această tulburare. Mai multe studii încearcă astăzi să înțeleagă cauzele acestei hipersensibilități, identificând, de exemplu, varietățile de grâu care produc produse mai mult sau mai puțin bogate în „gluten” sau tipurile de pâine cel mai bine digerate de persoanele sensibile.
De asemenea, trebuie să remarcăm că industria alimentară adaugă masiv gluten în preparatele sale pentru a îmbunătăți textura, pentru a da volum sau pufoșenie produselor sale. E nevoie de studii suplimentare a acestui fenomen, dar nu se poate exclude posibilitatea ca aceste practici să aibă legătură cu creșterea problemelor intestinale în rândul oamenilor.
Și anumite zaharuri fermentate prezente în cerealele cu gluten ar putea avea o parte de responsabilitate în problemele digestive menționate de cei ”hipersensibili la gluten”.
Din informațiile prezentate, pare că excluderea glutenului din dietă poate fi necesară în anumite cazuri, cum ar fi în situația persoanelor diagnosticate cu boala celiacă sau care suferă de alergie la grâu. Totuși, pentru majoritatea oamenilor, problema digerării glutenului poate fi mai complexă decât simpla categorizare a acestuia ca fiind dificil de digerat.
Este important să avem în vedere diversitatea de reacții la gluten, incluzând intoleranța și sensibilitatea la acesta. Studiile în domeniu încearcă să elucideze aceste aspecte, iar decizia de a exclude sau nu glutenul din alimentație ar trebui să se bazeze pe nevoile individuale și consultarea cu profesioniști din domeniul sănătății.
Un articol de Elena Robu
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.