Top căutări

Un proiect de lege care are drept scop încurajarea consumului de sare iodată a fost supus dezbaterilor publice în R. Moldova

Perturbatorii endocrini: ce mai este și asta, de ce sunt periculoși pentru sănătatea noastră și cum îi putem evita

Suplimente alimentare pentru slăbit, sport sau sex cumpărate pe internet: atenție la fraude!

Lipsa uleiului de floarea soarelui schimbă compoziția produselor alimentare. Cum informăm consumatorii despre noile ingrediente

ATENȚIE la orezul mărcii ORA, țara de origine Rusia: Conține nivel depășit de arsen anorganic cu riscuri pentru sănătate. Nu consumați acest produs

DONAȚIE
Ceconsum Ceconsum
  • ACASĂ
  • ANCHETE
  • VIDEO
  • DE ȘTIUT
  • PETIȚII
  • DESPRE NOI
 Somonul afumat: De ce trebuie să-l reducem din consum
ANCHETE

Somonul afumat: De ce trebuie să-l reducem din consum

4 ianuarie 22 0 cometariu

Pentru că suntem încă în perioada sărbătorilor de iarnă, iar gospodinele se întrec în a găti tot felul de bucate festive, platforma CE Consum EU vă vorbește astăzi despre somonul afumat, un produs foarte popular în această perioadă, chiar dacă condițiile sale de creștere și respectiv calitatea acestuia trezesc multe semne de întrebare.

Proveniența somonului afumat: din Atlantic sau din Pacific?

Există somon sălbatic și de crescătorie, somon de Atlantic și somon de Pacific. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, denumirea de „somon atlantic” nu corespunde unei origini geografice ci unei specii – Salmo salar. Acest tip de somon poate veni și din Marea Baltică sau coasta chiliană. În Europa, majoritatea somonului afumat se prepară din specia Salmo salar, fiind considerat cel mai gustos și cel mai potrivit pentru afumare. Dar a devenit atât de rar, din cauza pescuitului excesiv, încât este aproape întotdeauna pește de crescătorie, unde peștii sunt hrăniți de obicei cu făină de pește, ulei de peşte, soia modificată genetic. Ba mai mult, în astfel de ferme piscicole sunt des utilizate antibioticele pentru combaterea infecțiilor şi altor boli la care sunt susceptibili peștii. O altă îngrijorare este reprezentată de nivelul crescut de metale grele din somonul de crescătorie.

Somonul „Sălbatic” se găsește cel mai ușor în originea Pacificului (Oncorhynchus). Este un pește care se hrănește natural, fără îngrășare cu făină de pește. Dar care, la degustare, are o textură destul de fermă și uscată, nu întotdeauna apreciată de consumatori.

Vorbind despre originea somonului, distingem somonul roșu (Oncorhynchus nerka) și somonul argintiu (Oncorhynchus kisutch) pescuiți în Alaska. Sunt mai puțin grași și mai mici decât Salmo salar. În plus, carnea lor are uneori un gust pronunțat asociat cu o dietă bogată în hering, care nu atrage toți consumatorii.

Din motive de sănătate, aceste tipuri de somon sunt întotdeauna congelate înainte de procesare, ceea ce afectează calitatea produsului.

De reținut: Somonul de Atlantic nu este neapărat pescuit în Atlantic: este o specie crescută în principal în Norvegia sau Scoția. Este pescuit în exces, motiv pentru care WWF (Fundația Mondială a Naturii) recomandă consumul unui somon de Pacific prins în Alaska, dacă optați pentru un somon sălbatic.

Somonul conține substanțe nocive pentru sănătate?

Da, există o serie de substanțe nocive în somon. Are legătură cu faptul că este un pește gras și un super prădător. Somonul se hrănește cu pești mai mici și astfel acumulează poluanți din ocean. Poate conține metalele grele precum plumbul, arsenul, dar și PCB-urile (Bifenilii policlorurați – poluanți organici persistenți asociați cu un risc mai crescut de cancer şi alte probleme de sănătate) sau dioxinele.

Așadar, rețineți că nu este sănătos să consumați somon zilnic, deoarece poate conține niveluri moderate de mercur și poluanți. Acestea se pot acumula în mediul natural al somonului. Drept urmare, peștele gras ar trebui consumat de cel mult patru ori pe săptămână. Alimentele cu potențial ridicat de mercur pot fi dăunătoare pentru femeile însărcinate. În timpul sarcinii, se recomandă ca femeile să nu mănânce mai mult de 2 porții de pește pe săptămână, excluzând toți peștii cu conținut ridicat de mercur, precum peștele-sabie și macroul.

Somonul afumat poate fi contaminat cu listeria, o bacterie care poate provoca afecțiuni grave, mai ales la femeile însărcinate și la persoanele cu un sistem imunitar scăzut. Aceste persoane ar trebui să evite somonul afumat rece, deoarece temperaturile reci cresc rata de dezvoltare a acestei bacterii.

Poluanții se găsesc în principal în piele și grăsimile vizibile. Un studiu din 1991 a arătat că îndepărtarea pielii de pe somon poate reduce riscul expunerii la contaminanți. Așadar, deși este puțin probabil să provoace probleme de sănătate, este mai sănătos să îndepărtezi pielea de pe somon.

Somonul care se vinde în R. Moldova

De exemplu, acest produs pe care îl vedeți în imagine și care se găsește pe rafturile magazinelor Linella conține somon Salmo salar, despre care am scris chiar la începutul articolului. Din cauza pescuitului excesiv, această specie de somon este aproape întotdeauna pește de crescătorie, unde peștii sunt hrăniți de obicei cu făină de pește, ulei de peşte, soia modificată genetic. Ba mai mult, în astfel de ferme piscicole sunt des utilizate antibioticele pentru combaterea infecțiilor şi altor boli la care sunt susceptibili peștii. O altă îngrijorare este reprezentată de nivelul crescut de metale grele din somonul de crescătorie.

Un mic sfat înainte de a merge la magazin

Ar fi bine să încercați să reduceți puțin consumul de pește, în cazul dat – de somon, și să variați speciile, pentru a prezerva speciile, dar și a nu pune în pericol sănătatea voastră și a copiilor voștri. Mai ales în R. Moldova, unde nu prea poți găsi somon de calitate.

Articol realizat de Elena Robu

Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!

Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected]

Distribuie pe Facebook

Tags: alimentatie consumul de peste peste riscuri pentru sanatate somn afumat
Articolul precedent
Articolul următor

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai recent
DE ȘTIUT

Un proiect de lege care are drept

17 mai 22
ANCHETE

Perturbatorii endocrini: ce mai este și asta,

12 mai 22
ANCHETE

Suplimente alimentare pentru slăbit, sport sau sex

10 mai 22
ANCHETE

Lipsa uleiului de floarea soarelui schimbă compoziția

4 mai 22

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

Devino parte a comunității ceconsum.eu

Ceconsum Ceconsum

Portal creat cu suportul
Ambasadei Franței în Republica Moldova

logoAmb-République-de-Moldavie
Politica de Confidențialitate
Termeni și Condiții
CEconsumEU © 2022 Developed by iForward Group