Top căutări

Când sarea devine un pericol pentru sănătate: Hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale

Cum citim corect o etichetă: Lecție online pentru elevii din Pănășești

La Radio Moldova, despre lecțiile online și cum le vorbim copiilor despre alimentație

La Moldova 1, despre cum alegem produsele alimentare. Experiența din Franța

Tot ce trebuie să știi despre sushi

DONAȚIE
Ceconsum Ceconsum
  • ACASĂ
  • ANCHETE
  • VIDEO
  • DE ȘTIUT
  • PETIȚII
  • DESPRE NOI
    • ACȚIUNILE NOASTRE
    • OFERTĂ DE PUBLICITATE
 Tot ce trebuie să știi despre sushi
ANCHETE

Tot ce trebuie să știi despre sushi

14 March 23 0 Comment

Înainte să îți spun tot ce trebuie să știi despre sushi, hai să vedem care este rețeta autentică a acestui tip de mâncare, care a cucerit o lume întreagă.

Sushi este un preparat în care principalul ingredient este orezul (acrit cu oțet), combinat cu diferite alimente, gătite sau în stare crudă, cel mai adesea pește crud.

Sushi este o mâncare relativ nouă chiar și în Japonia. A fost gătită pentru prima oară la începutul secolului al XIX-lea. Înainte vreme, orezul acrit cu oțet era folosit ca metodă de conservare prin fermentație a peștelui, peștele fiind învelit complet în astfel de orez.

Există diverse tipuri de sushi: rulouri înfășurate in foi de alge marine presate, bucăți mici de orez frământate de mână și servite cu pește crud sau icre, bucăți de pește crud presărate peste o farfurie cu orez. Există și variante de sushi în care în loc de orez se folosește tofu.

Ingredientele

Orez

Ingredientul de bază în sushi este orezul. Despre orez trebuie să știi că cel folosit pentru sushi este din varietatea japoneză, cu bobul scurt. Orezul fiert se amestecă cu oțet de orez, zahăr și sare. Este răcit la temperatura camerei înainte de a fi folosit la prepararea sushi-ului.

O problemă majoră privind acest ingredient este țara de origine a orezului. Nu toate țările impun criterii stricte și controale a practicilor agenților economici în ce ține de securitatea alimentară.

Principalii furnizori de orez în lume sunt China și India. Trebuie să știi că anterior au existat probleme mai ales cu orezul de proveniență din India, în care a fost depistat oxidul de etilenă, o substanță cancerigenă interzisă în UE, despre care am scris mai multe aici: Alimente ce conțin oxid de etilenă, o substanță cancerigenă, pe rafturile magazinelor din R. Moldova. Ce face ANSA? – Ceconsum

Pește

Peștele folosit pentru prepararea sushi-ului trebuie să fie proaspăt și de foarte bună calitate. Aspectul, mirosul și consistenta cărnii sunt principalele criterii folosite la alegerea peștelui pentru sushi. Se folosește doar pește oceanic fiindcă peștele de apă dulce poate fi o sursă de paraziți pentru om, în special când este folosit în stare crudă. Cele mai des folosite soiuri de pești sunt tonul, macroul, somonul și țiparul de mare. Icrele de pește sunt și ele folosite la prepararea sushi-ului.

Probleme asociate cu acest tip de pește:

  • Infecții cu bacterii: Peștele crud folosit în sushi poate conține bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, Listeria sau Vibrio, care pot cauza intoxicații alimentare sau alte infecții.
  • Paraziți: Peștele crud poate fi purtătorul paraziților, cum ar fi Anisakis, care pot cauza anisakidoza, o afecțiune care poate provoca dureri abdominale, greață și vomă.
  • Mercur și alte metale grele: Peștele din sushi, mai ales tonul, poate conține niveluri ridicate de mercur, care poate fi toxic pentru organism și poate cauza probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi afectarea sistemului nervos.

Iată de ce, de exemplu în Franța, restaurantele au obligația să congeleze sushi la -20 grade C pentru cel puțin 24 de ore pentru a distruge eventualii paraziți.

Legume

Ridichea japoneză murată, ghimbir avocado, castravetele, sparanghelul precum și alte legume specific japoneze pot fi folosite ca și ingrediente la prepararea sushi-ului.

  • Despre ghimbir, să știi că e nevoie să fie ales cu grijă. În pozele de mai jos aveți ghimbir de la doi producători: unul fără aditivi alimentari și altul care are 7 aditivi alimentari (dintre care 3 de evitat cum ar fi E621 glutamatul de sodiu – suspectat că ar contribui la dezvoltarea bolilor autoimune), unul cu risc moderat, altul cu risc limitat și doi fără risc). Cum știi toate aceste lucruri, dacă nu citești eticheta? Cum știi ce fel de produs ți-a fost servit la restaurant. Cel cu 7 aditivi alimentari, unii periculoși pentru sănătate, sau celălalt mai puțin ofensiv. Iată un exemplu clasic de ce este nevoie să citiți eticheta înainte de a cumpăra și consuma un produs.
  • Despre wasabi, aceasta este o pastă verde condimentată, care este adesea servită cu sushi. Consumul excesiv poate cauza iritarea gurii, ochilor și nasului. Și iarăși atenție la etichetă. Produsul din imagine conține 6 aditivi, dintre care unul cu risc pentru sănătate – colorantul E133.
  • Sosurile de soia, care însoțesc acest preparat sunt și ele sub semnul întrebării, din cauza soia modificată genetic și care nu este indicată pe etichetă.

Acestea fiind ingredientele, să trecem la locația unde serviți sushi

Sushi la restaurant

La restaurant, sushi arată foarte apetisant, sunt bucate delicioase și savuroase. Dar, cât la sută din informația prezentată mai sus ne este pusă la dispoziție atunci când mâncăm la restaurant? De unde știm ce fel de pește a fost ales, ce fel de orez? Dacă a fost congelat peștele ca să fie înlăturați toți paraziții sau riscăm să ne intoxicăm? Ce fel de sosuri au fost selectate? Ghimbirul cu aditivi alimentari sau fără? Într-un cuvânt nu cunoaștem aproape nimic despre ingrediente care compun acest preparat. Să amintim aici și condițiile de igienă în care au fost gătite aceste bucate.

Sushi din supermarket

Avantajul este că acesta este un produs preambalat, care are o etichetă, pe care o poți consulta și alege informat, în cunoștință de cauză. (Nu, nu am cumpărat sushi, este doar pentru a ilustra ceea ce vă spun).

Sushi gătit acasă

Sushi gătite acasă ar fi varianta cea mai sănătoasă, cu condiția să alegi bine ingredientele pe care le folosești. Acest principiu este, de fapt, valabil pentru orice tip de bucate gătite acasă. Pentru a reduce riscurile de sănătate gătitul acasă este o soluție, dar doar dacă alegi informat, în cunoștință de cauză ingredientele.

Așadar, alegerea îți aparține.

Iar pentru cei care sunt în căutarea rețetei tradiționale pentru sushi, o împărtășim cu voi:

Ingrediente:

  • 2 căni de orez de sushi
  • 2,5 căni de apă
  • 1/4 căni de oțet de orez
  • 2 lingurițe de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • Alge nori
  • Pește proaspăt sau alte ingrediente dorite (de exemplu, castraveți, avocado, creveți sau ouă fierte)

Instrucțiuni:

  • Spălați orezul în apă rece până când apa este clară. Lăsați orezul să se scurgă timp de aproximativ 30 de minute.
  • Puneți orezul și apa într-o oală și lăsați-l să fiarbă la foc mare. După ce începe să fiarbă, reduceți focul și acoperiți cu un capac. Lăsați-l să fiarbă timp de 15 minute.
  • Îndepărtați oala de pe foc și lăsați-o să stea timp de 10 minute.
  • Încălziți oțetul de orez, sare și zahărul într-o oală mică până când se dizolvă zahărul. Lăsați amestecul să se răcească.
  • Puneți orezul într-un bol mare și adăugați amestecul de oțet. Amestecați ușor pentru a combina toate ingredientele.
  • Tăiați peștele sau alte ingrediente în bucăți subțiri.
  • Întindeți algele nori pe o suprafață plană. Puneți un strat subțire de orez pe alge nori, lăsând un spațiu gol de aproximativ un centimetru în partea de sus a nori-ului.
  • Puneți bucățile de pește sau alte ingrediente dorite peste orez.
  • Rulați algele nori într-un cilindru strâns, lipind capătul liber de orez pentru a închide ruloul.
  • Tăiați sushi-ul în bucăți de dimensiuni egale și serviți.
  • Sushi-ul este de obicei servit cu sos de soia și wasabi.

Acum că știi cum să alegi ingredientele și să gătești sushi acasă, Platforma CE CONSUM EU îți urează poftă bună!

Articol realizat de Elena Robu

Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!

Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected]

Tags: aditivi alimentari alimentatie sanatoasa peste crud riscuri pentru sanatate sushi
Previous post
Next post

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cel mai recent
ANCHETE

Când sarea devine un pericol pentru sănătate:

27 March 23
ACȚIUNILE NOASTRE

Cum citim corect o etichetă: Lecție online

23 March 23
VIDEO

La Radio Moldova, despre lecțiile online și

21 March 23
VIDEO

La Moldova 1, despre cum alegem produsele

17 March 23

Urmăriți-ne

Mai multe știri
ANCHETE

Când sarea devine un pericol pentru

27 March 23
ACȚIUNILE NOASTRE

Cum citim corect o etichetă: Lecție

23 March 23
VIDEO

La Radio Moldova, despre lecțiile online

21 March 23
VIDEO

La Moldova 1, despre cum alegem

17 March 23

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

Devino parte a comunității ceconsum.eu

Ceconsum Ceconsum

Portal creat cu suportul
Ambasadei Franței în Republica Moldova

logoAmb-République-de-Moldavie
Politica de Confidențialitate
Termeni și Condiții
CEconsumEU © 2022 Developed by iForward Group