Uniunea Europeană vrea să interzică importul de produse cultivate pe terenuri defrișate. Este vizat uleiul de palmier, carnea de vită, cacao, cafea și soia
Companiile, întreprinderile care importă ulei de palmier, soia, cafea, cacao, cherestea, cauciuc sau carne de vită în Europa vor trebui să se asigure că aceste produse nu provin din zone defrișate. Viitorul regulament european, asupra căruia au căzu de acord statele membre UE, pare a fi un pas concret pentru protecția mediului, dar s-ar putea dovedi a fi ineficient.
Pe 6 decembrie, Parlamentul European și Consiliul Europei au convenit asupra unui viitor regulament care vizează importurile de produse agro-alimentare care au impact asupra defrișărilor din întreaga lume. Textul vizează uleiul de palmier, carnea de vită, soia, cafea, cacao, cheresteaua (inclusiv cărbunele) și cauciucul, care contribuie în mare parte la dispariția pădurilor tropicale și ecuatoriale. Este regretabil că porumbul și biomotorina nu au fost incluse în listă (Franța nu a fost în favoarea acesteia), dar această situație ar trebui reevaluată, consideră reprezentanți ai asociațiilor de consumatori din Franța.
Pe viitor, întreprinderile vor trebui să se asigure că produsele pe care le importă și le comercializează în Uniunea Europeană (UE) nu contribuie la distrugerea sau degradarea pădurilor. Pentru aceasta, li se va cere „să colecteze coordonatele geografice ale terenului” pe care sunt cultivate produsele pe care le comercializează, pentru a se asigura că „numai produse din zonele defrișate nu intră pe piața UE”, explică Comisia Europeană. Țările vor fi clasificate în funcție de riscul de defrișare (ridicat, standard, scăzut) iar importurile vor fi controlate mai mult sau mai puțin frecvent în funcție de acest nivel de risc.
Această lege, care este de altfel o premieră mondială, a stârnit reacții entuziaste din partea negociatorilor, precum și a activiștilor de mediu. Este într-adevăr urgent să acționăm pentru a proteja aceste medii naturale fragile. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), 420 de milioane de hectare de pădure, sau aproximativ 10% din pădurile lumii, au dispărut între 1990 și 2020. Aceasta este mai mult decât suprafața UE…
Câteva lacune ale legii
Cu siguranță, inițiativa europeană este una foarte bună, dar are mai multe lacune, potrivit asociațiilor de consumatori din Franța. Iată câteva dintre ele:
*instituțiile financiare sunt scutite de a se asigura că investițiile lor nu contribuie la defrișare;
*protecția populațiilor indigene este insuficientă;
*sunt vizate doar pădurile, în timp ce alte terenuri împădurite cu un nivel ridicat de biodiversitate sau de stocare a carbonului ar trebui incluse și ele.
O altă problemă a acestei inițiative europene este că nu vor fi interzise produsele agro-alimentare de pe parcelele defrișate înainte de sfârșitul anului 2019, ceea ce înseamnă că, de exemplu, doar 4,3% din suprafața agricolă amazoniană este vizată la ora actuală, de legea europeană.
Prin acest nou cadru legislativ, UE face un pas mare în lupta împotriva defrișărilor. Dar ar fi de asemenea indicat să plătească subvenții pentru serviciile de mediu producătorilor locali care nu defrișează terenurile.
Legea ar trebui să intre în vigoare în cursul anului 2023, pentru a se aplica companiilor mari 18 luni mai târziu, iar companiilor mici 24 de luni mai târziu.