7 ingrediente din produsele alimentare de evitat, dacă ții la sănătatea ta
Să începem cu o întrebare. De ce crezi că industria alimentară trebuie să adauge conservanți, arome și coloranți în produsele alimentare procesate? Pentru a le prelungi termenul de valabilitate? Pentru a le face să pară mai colorate, mai apetisante și mai plăcute? Pentru a le îmbunătăți aroma și textura?
Răspunsul la toate aceste întrebări este un ”DA” categoric. Și este un lucru bun? Pai depinde. Depinde de cât de mult prețuiești sănătatea ta, pentru că aceste substanțe te costă propria sănătate.
Aromele artificiale, îndulcitorii artificiali și coloranții alimentari artificiali nu sunt altceva decât ceea ce sugerează numele lor – artificiale. Aceste substanțe nu sunt naturale și sunt create în laborator. Știai de exemplu că aroma artificială de căpșuni este de fapt rezultatul amestecării a 50 de ingrediente chimice diferite? Și de ce oare am vrea să consumăm ceva ce este sintetizat în laborator?!
Ce au în comun acești aditivi? Toate sunt ingrediente cheie în majoritatea alimentelor procesate, care și-au pierdut valoarea nutritivă, culoarea și strălucirea. Aceste ingrediente adăugate nu aduc niciun aport nutritiv. De fapt, toate produsele alimentare procesate, chiar și cele despre care se spune că sunt sănătoase, sunt pline de anumiți aditivi extrem de toxici care nu fac decât să-ți distrugă sănătatea.
Așadar, iată care sunt ingredientele de evitat, dacă îți pasă de propria sănătate. Trebuie să te uiți de fiecare dată pe etichetă pentru a vedea dacă regăsești sau nu aceste ingrediente.
1. Nitratul de sodiu E 251
Nitratul de sodiu este o sare care se adaugă la slănină, șuncă, salam, hot-dog, pește afumat și alte cărnuri procesate. Acest proces ajută la conservarea cărnii, prevenind acumularea de bacterii dăunătoare care pot provoca intoxicații alimentare. Adăugarea nitratului de sodiu oferă, de asemenea, cărnii procesate o aromă distinctă și îi menține culoarea roz strălucitoare, ceea ce o face să arate proaspătă și mai atrăgătoare. Fără acest aditiv adăugat, carnea ar avea o culoare cenușie. Acum, care este problema cu nitratul de sodiu?
Nitratul de sodiu și nitritul de sodiu sunt adesea folosiți unul în locul altuia. Acest lucru se datorează faptului că nitrații sunt transformați în nitriți o dată ajunși în organism. Nitriții sunt deosebit de periculoși pentru bebeluși și femeile însărcinate și poate fi potențial cancerigen uman.
Nitratul de sodiu și riscurile pentru sănătate
- Metabolismul nitriților este rezultatul producerii de methemoglobină, o hemoglobină anormală care nu este capabilă să transporte oxigenul către celule. Cantitățile mari de nitriți pot duce la o tulburare respiratorie numită „sindromul bebelușului albastru” la sugari.
- Când nitritul de sodiu interacționează cu anumite alimente, substanțe chimice sau medicamente în stomac, acesta este transformat în nitrozamine – compuși care pot provoca cancer.
2. Îndulcitorii artificiali
Zahărul este nociv. Iar îndulcitorii artificiali, o alternativă populară la zahărul de masă, deoarece nu conțin calorii, sunt și mai periculoși pentru sănătatea ta. Îndulcitorii artificiali se găsesc în mod obișnuit în alimentele procesate, cum ar fi băuturile răcoritoare, sosurile, gemurile, produsele de patiserie, bomboanele, ciocolata și alimentele conservate.
Îndulcitorii artificiali nu conțin calorii. Înseamnă asta că poți să te răsfeți cu dulce și să devorezi câte dulciuri vrei fără a risca să crești în greutate? Dimpotrivă. Studiile indică faptul că îndulcitorii artificiali influențează circuitele chimice din creier și au un impact negativ asupra hormonilor responsabili de reglarea apetitului și a sațietății. Acești îndulcitori non-calorici păcălesc creierul să creadă că au calorii când, de fapt, acestea lipsesc. Rezultatul este că organismul continuă să semnaleze că are nevoie de energie și, prin urmare, apare dorința de a consuma mai mult zahăr și carbohidrați pentru a satisface această nevoie.
Îndulcitorii artificiali și riscuri pentru sănătate
- Creștere în greutate
- Intoleranța la glucoză și diabetul de tip 2
- Risc crescut de boli de inima
- Creează un dezechilibru al florei intestinale prin distrugerea bacteriilor bune din intestin, stimulând în același timp creșterea bacteriilor dăunătoare
3. Coloranții alimentari artificiali
Coloranții alimentari artificiali sunt de obicei adăugați în alimentele nesănătoase și în cele procesate care sunt lipsite de valoare nutritivă, prospețime și culoare. Colorantul alimentar compensează această pierdere de culoare și îmbunătățește culoarea naturală a alimentelor, făcându-le să pară mai proaspete, mai atractive și chiar distractive, mai ales pentru copii.
Copiii noștri sunt, de fapt, cei mai vulnerabili la riscurile pentru sănătate care sunt legate de coloranții alimentari artificiali, datorită dimensiunilor lor mici și faptului că corpul lor crește rapid. Și nu putem nega că copiii sunt persoanele cele mai expuse la otrăvuri sub formă de bomboane, gemuri, jeleuri, înghețate, cereale colorate, iaurturi aromate, brânzeturi și sucuri de fructe. Da, toate aceste alimente conțin un nivel ridicat de coloranți artificiali, ca să nu mai vorbim de alți aditivi. Culorile artificiale sunt, de asemenea, frecvent utilizate în băuturi răcoritoare, băuturi pentru sport, produse de patiserie, glazură, murături, sosuri și alimente din restaurante. Aceste alimente sintetice se găsesc și în medicamentele pediatrice, suplimentele alimentare și medicamentele fără prescripție medicală, dar și cele pe bază de rețetă.
Producătorii de alimente preferă coloranții alimentari artificiali față de echivalentul lor natural (derivat din surse vegetale, cum ar fi fructele și legumele), deoarece sunt mai ieftini, mai stabili și dau culori mai intense și mai vibrante. Acești coloranți se amestecă mai ușor cu alimentele și alte culori, creând o gamă impresionantă de nuanțe care vor fi folosite pentru o mare varietate de alimente. De reținut că acești coloranți artificiali sunt adăugați doar alimentelor procesate și nu alimentelor proaspete.
Coloranții alimentari si riscurile pentru sanatate
- Hiperactivitate și probleme de comportament la copii
- Alergii, astm și erupții cutanate
- Dureri de cap, migrene
- Risc crescut de cancer și tumori
- Defecte cromozomiale și congenitale
3. Aromele artificiale
Majoritatea alimentelor procesate, în special înghețata, băuturile aromate, milkshake-urile și jeleurile, conțin arome artificiale ca unul dintre ingredientele principale. După cum sugerează și numele, aceste arome sunt artificiale și sunt sintetizate în laborator prin amestecarea mai multor substanțe chimice. Acest cocktail chimic ajunge să creeze o aromă care imită o aromă naturală.
Aceste arome sintetice sunt adăugate produselor alimentare pentru a le spori sau intensifica aroma, ca să nu mai vorbim de faptul că aromele artificiale costă mai puțin de produs decât echivalentul lor natural. Aceste arome nu adaugă absolut nicio valoare nutritivă alimentelor.
Aromele artificiale și riscurile pentru sănătate
- Leziuni ale sistemului nervos
- Convulsii
- Alergii, intoleranțe alimentare, astm, urticarie
- Greață, oboseală, apăsare în piept, dureri de cap și amețeli
- Tumori, mai multe tipuri de cancer și anomalii genetice
- Leziuni hepatice și renale
- Hiperactivitate și tulburări de dezvoltare la copii
- Dureri abdominale și diaree
4. Grăsimile trans
Grăsimile trans sunt probabil cel mai prost tip de grăsime pe care îl poți mânca. Deși cantități mici de grăsimi trans se găsesc în mod natural în alimente precum lactatele și carnea, grăsimile trans artificiale găsite în alimentele procesate sunt cele mai îngrijorătoare. Grăsimile trans artificiale sunt formate printr-un proces numit hidrogenare parțială, în care uleiurile vegetale sunt transformate în solide. Margarina, glazura gata de servire, chipsurile, biscuiții, pâinea, sosurile de salată, floricelele de porumb la microunde, cartofii prăjiți și alte alimente conțin toate grăsimi trans artificiale.
Grăsimile trans măresc durata de valabilitate a alimentelor procesate, sporind în același timp aroma și textura acestora. În plus, aceste grăsimi sunt produse la o fracțiune din prețul uleiurilor naturale (sănătoase). Având în vedere riscurile grave pentru sănătate asociate cu grăsimile trans și faptul că oamenii devin mai informați, majoritatea companiilor alimentare și-au redus utilizarea de grăsimi trans. Dar până când grăsimile trans vor fi eliminate complet din produsele alimentare sau din fast-food, fii conștient de riscuri și evită-le pe cât posibil.
Grăsimile trans și riscurile pentru sănătate
- Colesterol ridicat (colesterol rău în cantități mari și colesterol bun în cantități mici)
- Risc ridicat de boli de inimă, atacuri de cord și accident vascular cerebral
- RootkitInflamația (care este cauza îmbătrânirii premature și a majorității bolilor cronice)
- Risc crescut de diabet de tip 2
5. Benzoat de sodiu E 211
Benzoatul de sodiu este o sare de sodiu a acidului benzoic. Este un aditiv obișnuit utilizat în alimentele acide – cum ar fi sosurile pentru salate, băuturile răcoritoare, murăturile, condimentele, gemurile, oțetul, sucuri de fructe, salsa etc. – pentru a inhiba formarea bacteriilor, mucegaiului și drojdiei. De fapt, acest aditiv toxic este adăugat și în mai multe produse de sănătate și înfrumusețare, cum ar fi pasta de dinți, șampon, sirop de tuse și alte produse fără prescripție medicală, precum și medicamentele eliberate pe bază de rețetă.
Benzoatul de sodiu este prezent în mod natural în cantități extrem de mici în anumite fructe și condimente și nu este dăunător. Dar varianta sintetică creată în laborator este cea care poate fi dăunătoare sănătății.
Benzoat de sodiu și riscurile pentru sănătate
- Reacționează cu vitamina C pentru a produce benzen. Benzenul este un cunoscut ca potențial cancerigen și provoacă leucemie și alte forme de cancer de sânge
- Privează celulele mitocondriilor de oxigen, poate deteriora ADN-ului mitocondrial
- Declanșează reacții alergice la unele persoane; crize de astm, urticarie
- Legat de hiperactivitate la copii
7. Sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză (HFCS)
HFCS este un zahăr extrem de rafinat care este extras din amidonul de porumb. Acest amestec lichid este format din 42% sau 55% fructoză, iar porțiunea rămasă conține glucoză, precum și alte zaharuri. Fiind mai dulce și mai puțin costisitor decât zahărul de masă, HFCS este folosit ca îndulcitor artificial într-o mare varietate de alimente ambalate și procesate, precum cereale, sucuri concentrate, băuturi răcoritoare, produse de patiserie, bomboane, jeleuri, carne, biscuiți, diferite sosuri.
HFCS nu este natural și poate fi destul de dăunător sănătății dumneavoastră. Problema fructozei este că organismul nostru nu metabolizează acest zahăr la fel cum o face zahărul normal. Ficatul transformă fructoza în grăsime, ceea ce poate provoca lipogeneza – producția și acumularea de grăsime în jurul ficatului, care în cele din urmă dă naștere la boala – steatoza hepatică. De asemenea, se crede că HFCS inhibă secreția de leptina, un hormon care semnalează creierului nostru că suntem sătui.
HFCS și riscurile pentru sănătate
- Creștere în greutate, diabet de tip 2 și boli metabolice
- Colesterol LDL ridicat (colesterol rău) și hipertensiune arterială
- Leziuni hepatice și steatoză hepatică
- Sindromul intestinului permeabil
- Acumulare excesivă de mercur
Cum să eviți aceste ingrediente toxice?
Din fericire, poți evita consumul acestor ingrediente alimentare nocive. Citește cu atenție etichetele și fii conștient de ingredientele artificiale. Evită pe cât posibil mâncarea gata preparată și alimentele procesate.
Include alimente brute, proaspete în alimentație. Alege alimente fără aditivi (conservanți, coloranți și arome). Bea multă apă, supe limpezi și alte lichide pentru a elimina toxinele.
Nu-ți pune sănătatea în pericol. Fă alegeri corecte în ceea ce privește alimentația. Nu există moment mai bun pentru a începe decât acum. Ești gata?
Suntem ceea ce mâncăm!