Alimentația în R. Moldova: Pericolul semințelor de susan importate din India și folosite pe larg în produsele de panificație
Atenție la semințele de susan importate din India unde a fost descoperită substanța activă/pesticid cancerigenă – oxidul de etilenă. În continuare vă spunem de ce aceste importuri de semințe de susan din India sunt periculoase pentru sănătatea consumatorilor.
Pe 9 septembrie 2020 Belgia era prima țară care alerta Uniunea Europeană despre niveluri foarte ridicate de oxid de etilenă în semințe de susan. Semințele de susan sunt utilizate în industria alimentară sau producția artizanală ca ingrediente în diferite produse alimentare preambalate, dar și nepreambalate, cum ar fi produsele de panificație.
Potrivit Biroului Național de Statistică, India este țara de unde R. Moldova importă cele mai mari cantități de semințe de susan.
În perioada ianuarie 2020 – august 2021, în R. Moldova au ajuns peste 288 mii tone de semințe de susan. Doar în perioada ianuarie-august 2021 (când în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au fost retrase de pe piața zeci de mii de produse care conțineau semințe de susan de proveniență din India și au fost instituite monitorizări suplimentare la importul de semințe de susan din India) în R. Moldova au fost importate aproape 159 mii tone de semințe de susan din India.
Alte cifre cu privire la importul de semințe de susan în R. Moldova
Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică privind importul de semințe de susan în R. Moldova pe perioada 2016-2021, India este incontestabil lider.
- 2016 – peste 162 mii tone
- 2017 – peste 216 mii tone
- 2018 – aproape 190 șii tone
- 2019 – peste 225 mii tone
- ianuarie-august 2021 – aproape 159 mii tone
În total, R. Moldova a importat de 1,180 mii tone semințe de susan în perioada 2016 -2021 în voaloare de peste 2 milioane de dolari americani, după cum urmează:
- 2016 – aproape 167 mii tone
- 2017 – peste 216 mii tone
- 2018 – peste 201 mii tone
- 2019 – aproape 231 mii tone
- 2020 – peste 143 mii tone
- ianuarie-august 2021 – peste 222 mii tone
Alte țări de unde R. Moldova a importat în ultimii 5 ani semințe de susan sunt: Grecia, Iran, Turcia, China, Nigeria, Tailanda, Germania, Uzbekistan.
Cum să aflăm dacă produsele pe care le consumăm conțin semințe de susan din India?
Este o întrebare firească în această situație. Însă răspunsul nu este deloc promițător, fiindcă pe eticheta produselor alimentare care conțin semințe de susan nu veți găsi informații despre țara de origine a acestor semințe.
Mai mult decât atât, în R. Moldova oxidul de etilenă (această substanță activă cancerigenă cu care sunt tratate semințele de susan în India) nu este reglementat încă, deși în Uniunea Europeană aceste modificări referitoare la cantitățile admisibile de oxid de etilenă au fost efectuate încă în anul 2015, iar țara noastră s-a angajat în fața instituțiilor europene să racordeze legislația europeană la legislația națională.
Asta înseamnă că, în lipsa modificărilor la Hotărârea Guvernului nr. 1191/2010 (Regulamentului sanitar privind limitele maxime admise de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din sau de pe produse alimentare și hrană de origine vegetală și animală pentru animale), ANSA (autoritatea națională responsabilă de asigurarea securității alimentare și efectuarea controalelor de conformitate) nu poate monitoriza situația cu privire la oxidul de etilenă.
Așadar, este foarte posibil ca această substanță cancerigenă – oxidul de etilenă – să se găsească în cantități peste limita maximă de reziduuri aplicabilă oxidului de etilenă în produsele alimentare de pe rafturile magazinelor din R. Moldova (în special cele care conțin semințe de susan din India), consumatorii să fie expuși riscurilor de sănătate ca urmare a consumului de produse alimentare contaminate cu această substanță cancerigenă, iar instituțiile abilitate în a asigura securitatea alimentară a cetățenilor să nu întreprindă măsuri pentru că nu au pârghii legale. Aceasta este realitatea tristă din R. Moldova.
Ce se mai poate de făcut în această situație?
Guvernul, în regim de urgență, să opereze modificări la Hotărârea Guvernului nr. 1191/2010 (Regulamentului sanitar privind limitele maxime admise de reziduuri) așa încât și oxidul de etilenă să fie reglementat în țara noastră.
De asemenea, să fie sistate importurile de semințe de susan din India sau să fie instituite măsuri suplimentare de monitorizare a acestor importuri pe perioada cât durează această alertă în Uniunea Europeană, generată de oxidul de etilenă găsit în semințele de susan de proveniență din India.
Consumatorii să evite produsele alimentare care conțin semințe de susan și despre proveniența cărora nu există siguranță. Să aleagă produse alimentare care vin din Uniunea Europeană, pentru că în UE există legi mai stricte în privința asigurării securității alimentare și se fac permanent controale de conformitate, iar produsele neconforme sunt retrase din comerț.
Producția și importul de susan în lume
India și China sunt țările producătoare de susan de top din lume. Cel mai mare importator de susan din lume este Japonia, deoarece uleiul de susan este un ingredient important în gătitul japonez. China este al doilea mare importator de susan din lume. SUA, Canada, Olanda, Franța și Turcia sunt alte țări importante importatoare de susan.
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].