Franța interzice importul de carne de la ferme care utilizează antibiotice la creșterea animalelor
Anticipând reglementările europene, Franța interzice din 23 aprilie 2022 importul și comercializarea cărnii de la animale care au primit antibiotice pentru a le favoriza creșterea sau randamentul.
Decretul publicat în Jurnalul Oficial pe 22 februarie 2022 stabilește interzicerea importului și vânzării de produse din carne de la animale care au primit antibiotice cu factor de creștere. Această măsură se referă doar la carnea ce provine din țări terțe, deoarece această practică este interzisă în UE din 2006.
Confruntată cu provocarea globală reprezentată de apariția rezistenței antimicrobiene, Uniunea Europeană a extins această interdicție prin Regulamentul (UE) 2019/6 privind produsele medicamentoase de uz veterinar, care a intrat în vigoare la 28 ianuarie 2022. Articolul 118 impune ca produsele importate în UE să provină de la animale care nu au fost tratate cu antibiotice.
Totodată, articolul 118 din regulamentul european privind medicamentele de uz veterinar, urmează a fi completat cu alte acte juridice astfel încât procedurile de control sanitar la importul produselor de origine animală la granițele Uniunii Europene să fie clar stabilite.
O chestiune de sănătate publică
În Franța, de-a lungul lanțului de import, prelucrare și comercializare a produselor din carne, operatorii francezi sunt obligați să implementeze mijloace de control al riscului de introducere a cărnii și a produselor din carne care nu respectă această interdicție, sub controlul serviciilor Ministerului Agriculturii și Alimentației. În special, acest lucru implică colectarea certificatelor de conformitate de la furnizorii acestora pentru produse importate din țări terțe ale Uniunii Europene care nu au interzis utilizarea antibioticelor utilizate ca promotori de creștere.
Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram
„Fără importuri de carne provenită de la animale crescute în străinătate cu antibiotice de creștere! Acest decret este în primul rând o chestiune de sănătate, când știm că țările din afara UE, din care importăm carne, mai folosesc aceste antibiotice de creștere. Prin administrarea antibioticelor atunci când animalele nu sunt bolnave, bacteriile se obișnuiesc cu remediul și dezvoltă treptat rezistență. Rezultatul: antibioticele sunt mai puțin eficiente împotriva anumitor bacterii, atunci când sunt cu adevărat necesare. Acest decret este o aplicare foarte concretă, în viața noastră de zi cu zi, a abordării „One Health”, o singură sănătate, unde sănătatea umană, sănătatea animală și sănătatea plantelor sunt legate. Și este, de asemenea, o problemă economică pentru crescătorii noștri francezi și europeni care nu au folosit aceste antibiotice de creștere de 15 ani. În același timp, în cadrul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, avansăm pentru ca această interdicție să se aplice cât mai curând la scară europeană”, a declarat ministrul francez al Agriculturii și Alimentației, Julien Denormandie.
Rezistența la antimicrobiene provoacă anual decesul a 700 000 de oameni la nivel global
Utilizarea pe scară largă a substanţelor antimicrobiene în medicina umană şi veterinară în ultimii ani a accelerat apariţia şi răspândirea microorganismelor rezistente.
Rezistența la antimicrobiene (RAM) este o amenințare globală asupra sănătății, care afectează toate țările, bogate sau sarace. Viteza și volumul călătoriilor, precum și transferurile economice internaționale de forță de muncă, de alimente sau animale, contribuie la apariția și diseminarea rapidă pe întreg globul a microorganismelor rezistente la antibiotice. RAM cauzează deja aproximativ 700.000 de decese în fiecare an, cifrele putând ajunge la 10 milioane decese în 2050 și respectiv la un cost de 100 trilioane de dolari până la această dată.
Utilizarea și administrarea corectă și responsabilă a preparatelor antimicrobiene va permite omenirii să beneficieze cât mai mult de eficiența lor, astfel încât să existe posibilitatea de a preveni și trata infecțiile acum, dar și în viitor.