Stresul, depresia, anxietatea: ce alimente să evităm și ce anume să consumăm
Știm deja cu toții că felul în care ne simțim poate avea influență asupra a ceea ce alegem să consumăm. Cine nu a mâncat niciodată ciocolată (sau cartofi prăjiți) după o zi grea să ridice mâinile! Însă e bine să știm că și contrariul funcționează la fel de bine. Cu alte cuvinte, ceea ce mâncăm ne influențează cu siguranță starea de spirit și bunăstarea mentală. Pentru mai multă claritate, nu sugerăm în niciun caz că depresia severă (de exemplu) poate fi tratată pur și simplu prin alimentație. Dar este cert că mâncarea, ca și toate celelalte aspecte în căutarea echilibrului, este o soluție.
Așadar, fie că treci printr-o perioadă de stres, fie că ai un temperament natural anxios sau dacă ești predispus la ”zile proaste”, mai ales că acum traversăm o perioadă foarte complicată din punct de vedere al echilibrului emoțional, înțelegerea relației dintre mâncare și starea de spirit ne poate ajuta cu siguranță. Scopul nu este nici măcar să vă schimbați complet obiceiurile alimentare, ci pur și simplu să deveniți mai conștienți, să vă recunoașteți obiceiurile și poate să le preveniți.
Dacă nu sunteți încă pe deplin convinși, iată o statistică destul de frapantă dintr-un studiu amplu publicat în urmă cu câțiva ani în British Journal Of Psychiatry. Subiecții a căror alimentație a inclus o mulțime de alimente procesate (dintre care multe vor fi enumerate mai jos) au avut o predispoziție cu 58% mai mare de a suferi de depresie comparativ cu grupul de control, în timp ce cei care au mâncat semnificativ mai multe alimente integrale netransformate au avut un risc cu 26% mai mic comparativ cu grupul de control.
Deci, după această introducere profundă, să trecem la alimentele care pot agrava stresul, anxietatea sau depresia. Apoi, întrucât ideea este să nu rămânem în această stare negativă, vă prezint și câteva alimente care pot îmbunătăți mai degrabă această stare de spirit dificilă.
Cele mai rele alimente
În această listă veți găsi alimente care nu sunt chiar atât de surprinzătoare… Însă unele s-ar putea totuși să vă surprindă:
Zahărul
Surpriză mare, nu? Creierul nostru este foarte, foarte sensibil la modificările nivelului de zahăr din sânge. După o stare de bine inițială generată de consumul de zahăr, creierul nostru experimentează o scădere a zahărului în sânge care de fapt seamănă cu simptomele depresiei.
Îndulcitori artificiali (aspartam, sucraloză și altele)
Poate ați crezut că, din moment ce zahărul nu este atât de bun pentru sănătatea noastră, soluția ar fi în sucurile dietetice? Ei bine, nu, din păcate.
De ani de zile, experții au crezut că aceste ingrediente artificiale ne pot oferi gustul dulce pe care îl iubim atât de mult, dar fără calorii și mai ales fără efect asupra organismului nostru. Dar există tot mai multe dovezi care arată contrariul: acești îndulcitori provoacă și fluctuația glicemiei.
Cofeina
Sa bei cafea, băuturi răcoritoare sau energizante este un obicei pe care mulți îl găsesc plăcut. Dar pentru un creier anxios, poate deveni și un fel de combustibil ideal care alimentează această tendință.
Prea mult ceai tare poate produce același efect, dar în general acest tip de cofeină este mult mai indulgent.
Alcoolul
Cred că nu este o mare surpriză. Inițial, alcoolul are un efect euforic, dar tinde foarte repede să alimenteze anxietatea sau simptomele depresive.
Uleiuri hidrogenate și/sau grăsimi trans
Cartofii prăjiți și alte alimente prăjite, precum și produsele de patiserie industriale care conțin grăsimi trans sunt cu adevărat oribile pentru sănătatea noastră, inclusiv pentru sănătatea noastră mentală! Legătura cu creierul ar putea avea diferite motive: pentru că aceste alimente nu furnizează niciunul dintre nutrienții necesari pentru buna funcționare a acestuia, pentru că împiedică buna circulație a sângelui prin înfundarea arterelor etc.
Dacă le consumați ocazional, nu este atât de grav, lucrurile se complică atunci când consumul acestor alimente devine un obicei. Și mai ales dacă ați observat că la doar câteva minute după ce ați terminat de mâncat, acest obicei vă face să vă simți și mai rău.
Alimente bogate în sare
Alimentele procesate au mult prea multă sare. Acest exces provoacă multe efecte nocive, inclusiv inflamație, absorbție mai slabă a potasiului (necesar pentru buna funcționare a sistemului nervos) și perturbarea sistemului nostru neurologic.
Și acum lista cu alimentele care vă vor face bine:
Există, de asemenea, alimente care vă vor face bine și vor atenua simptomele de anxietate sau depresie. Nu uitați să le consumați cât mai des posibil!
Antioxidanți
Fructele și legumele contribuie la sănătatea celulelor noastre, printre altele, a creierului nostru. Iată câteva dintre acestea de preferat: broccoli, pepene galben, morcovi, legume cu frunze precum spanacul sau kale, cartofi dulci, afine și alte fructe mici, citrice, kiwi, ardei, roșii…
Amidonuri complexe
Amidonurile simple, precum zahărul și cerealele rafinate (pâinea albă, orezul alb, pastele, etc.) ajută la fluctuația nivelului de zahăr din sânge. Dar nu este cazul amidonurilor complexe (cum ar fi cerealele integrale care nu sunt prea rafinate – de exemplu orezul brun, făina de speltă, pâinea integrală 100% din grâu, fulgii de ovăz din fulgi de ovăz întregi), care au mai degrabă un efect stabilizator și care stimulează producția serotoninei. Ați auzit vreodată cuvântul, dar nu sunteți sigur ce este? Este un neurotransmițător vital care, atunci când este dezechilibrat, duce adesea la depresie si anxietate.
Vitamine si minerale
Vitaminele B și D sunt ambele legate de o stare mentală mai stabilă. Alimentele care conțin aceste vitamine: leguminoasele, nucile si legumele verzi sunt bogate in vitamina B9 (cunoscută sub numele de acid folic), în timp ce vitamina B12 se găsește în grăsimi de origine animală (lactate, carne și peste). Vitamina D se găsește în lapte, pestele gras, ouă.
Dintre minerale, seleniul este poate cel mai influent mineral asupra moralului nostru. Se găsește în leguminoase, carne slabă, nuci și semințe, fructe de mare și cereale integrale.
Omega-3
Acești acizi grași joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea noastră mintală. Se găsește în peștele gras, semințele de in, nuci și legumele cu frunze.
Sănătate tuturor!
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].