Insectele din farfuriile noastre
Începând cu 24 ianuarie 2023, a intrat în vigoare regulamentul Comisiei Europene care a recunoscut, anul trecut, făina de greier drept aliment. Este, de altfel, al patrulea produs pe bază de insecte care primește aprobarea din partea Bruxelles-ului. La fel ca toate celelalte alimente, prezența acestor substanțe trebuie obligatoriu menționată în lista de ingrediente.
Insectele sunt considerate o soluție viabilă pentru a reduce cantitatea de produse de origine animală din alimentația noastră, deoarece sunt bogate în proteine și ieftine în termeni de cost de producție. Totuși, cel mai mare obstacol este rezistența consumatorilor care sunt puțin dispuși să consume aceste tipuri de produse. De aceea, producătorii își propun să introducă mai degrabă aceste insecte sub formă de făină de exemplu în pâine, biscuiți dulci sau sărați sau paste.
Etichetarea obligatorie
La fiecare autorizare de un nou produs alimentar, comentariile pe rețelele sociale nu întârzie să apară. Potrivit zvonurilor, producătorii nu ar fi obligați să informeze consumatorii că utilizează insecte (în general sub formă de pudră) printre ingredientele lor. Dar nu e nevoie să vă îngrijorați. Denumirea insectelor sau pudra din aceste insecte trebuie obligatoriu să figureze în lista ingredientelor, pe ambalajul produsului. Și este cu atât mai indicat, deoarece poate fi un alergen potențial pentru persoanele sensibile la crustacee și acarieni. Trebuie să știți că la nivel de Uniunea Europeană insectele sunt supuse regulamentului european din 2015 privind noile alimente, cunoscut sub numele de “Novel Food”.
Ce insecte au fost autorizate până acum în Uniunea Europeană
În Uniunea Europeană, insectele sunt autorizate treptat, numai pentru producătorii care solicită autorizarea prin intermediul unui dosar care descrie în detaliu produsul: sub ce formă, conținutul în diferite componente, siguranța lor, riscurile alergene etc.
În prezent, patru dintre aceste insecte sunt autorizate pentru consum:
- Viermele de făină galben uscat (Tenebrio molitor) -sub formă uscată – autorizare acordată numai societății franceze Agronutris pentru o perioadă de 5 ani, iar sub formă congelată sau în pulbere -din februarie 2022.
- lăcusta migratoare (Locusta migratoria), întreagă, congelată, uscată sau în pulbere – din noiembrie 2021 (autorizare acordată societății olandeze Fair Insects/Protix).
- greierele de casă (Acheta domesticus) congelat, uscat sau în pulbere – din februarie 2022 (de asemenea, în favoarea societății olandeze Fair Insects/Protix).
- pulbere sau făina din greiere de casă (Acheta domesticus) – din 24 ianuarie 2023 (autorizare acordată societății vietnameze Cricket One).
În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a ajuns la concluzia că insectele reprezintă o sursă de alimentaţie hrănitoare şi sănătoasă, având un conţinut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre şi minerale.
În plus, insectele reprezintă o parte consistentă a alimentaţiei zilnice a sute de milioane de oameni la nivel mondial.