Aproape jumătate din mierea importată în UE ar fi ”falsă”, arată un raport al Comisiei Europene. Care e situația în Republica Moldova
Este o revelație șocantă: „Aproape jumătate din mierea importată în Europa este suspectată de a fi contrafăcută, deși acest fapt nu întotdeauna poate fi detectat”, se arată într-un raport, publicat zilele trecute de Comisia Europeană. Din cele 320 de loturi de miere testate de laboratorul oficial al Centrului Comun de Cercetare (JRC) pentru Comisie, 46% nu erau cu adevărat miere. Mierea falsă de import provine în mare parte din China și Turcia. Produsele conțin siropuri de zahăr din orez, grâu sau sfeclă de zahăr, substanțe interzise în miere, prin reglementările europene. Chiar și așa, mierea contrafăcută ajunge în cantități enorme la consumatori.
46%: acesta este procentul de miere importată în Europa suspectată a fi ”falsă”. Această rată de suspiciune este considerabil mai mare decât în perioada precedentului plan de control coordonat la nivel european din 2015-2017, când doar 14% dintre probele analizate nu au respectat criteriile de referință stabilite pentru evaluarea autenticității mierii. Ce s-a întâmplat între timp? Centrul Comun de Cercetare a dezvoltat o nouă metodologie promițătoare. În trecut, fraudatorii diluau mierea cu siropuri de zahăr făcute din amidon de porumb sau trestie de zahăr. Știind că sunt supravegheați, i-au înlocuit cu siropuri făcute în principal din orez, grâu sau sfeclă de zahăr… pe care metodele Centrului au reușit să le detecteze. De aici și acest rezultat incredibil, explică asociațiile de consumatori din Franța. Problema este că această metodologie nu este (încă) utilizată de laboratoarele oficiale din toate statele membre ale UE sau de laboratoarele private care efectuează testele pentru industria alimentară.
Deși în Uniunea Europeană sunt reglementări stricte pentru a proteja consumatorii, această nouă investigație demonstrează că mii de tone de miere contrafăcută au intrat de ani de zile pe teritoriul european și, prin urmare, în supermarketuri, fără ca oamenii, consumatorii să fie vreodată informați. Deși acest raport al Comisiei Europene nu pretinde că reflectă cu exactitate piața mierii din UE, totuși oferă o imagine de ansamblu asupra gradului de falsificare a mierii din țări terțe.
Din cele 21 de probe prelevate în Franța, doar 4 au fost miere adevărată, 5 loturi de miere suspectate a fi frauduloase au fost destinate pieței franceze, în timp ce o duzină de loturi neconforme au fost destinate Belgiei, Germaniei, Grecia, Spaniei și Țărilor de Jos.
Din cele 63 de probe prelevate în Belgia, aproape 20 de loturi de miere suspectate a fi frauduloase au fost destinate pieței belgiene, altă miere neconformă a fost destinată Franței, Germaniei și Spaniei.
Din cele 32 de probe prelevate în Germania, jumătate au fost suspectate de fraudă și destinate în primul rând pieței germane. Numai Germania reprezintă aproximativ o treime din importurile europene de miere din țări terțe.
Din cele 103 probe prelevate în Polonia, aproape jumătate au fost suspectate de fraudă și au fost destinate pieței poloneze, loturi neconforme fiind destinate și în Olanda și Belgia.
Probele au fost prelevate în principal în marile porturi unde sosesc produsele frauduloase înainte de a parcurge rutele europene: Anvers, Hamburg, Barcelona, Le Havre etc. și la granița dintre Polonia și Ucraina. Din cei 95 de importatori vizați, două treimi dintre aceștia importaseră cel puțin o dată un lot de miere suspectată a fi alterată cu siropuri de zahăr.
Escrocii sunt extrem de inteligenți
Diluarea frauduloasă a mierii cu siropuri de zahăr are rezultate foarte bune, iar riscul de a fi prins este foarte scăzut. În medie, mierea importată în Europa costă 2,17 euro pe kilogram, în timp ce siropurile de zahăr din orez costă între 0,40 și 0,60 euro pe kilogram. Și Uniunea Europeană importă 175.000 de tone de miere pe an – este al doilea cel mai mare importator de miere din lume după Statele Unite – pentru a acoperi 40% din consumul său. Prin urmare, UE este foarte dependentă de aceste importuri din țări terțe.
„Dacă 46% din mierea importată este potențial contrafăcută, înseamnă că peste 80.000 de tone de miere falsă sunt vândute și consumate în UE în fiecare an… Vorbim aici doar despre importuri din țări din afara Uniunii Europene”, explică Ingrid Kragl de la Foodwatch.
Deocamdată, Comisia Europeană insistă ca statele membre și operatorii să-și asume responsabilitățile. Cu toate acestea, este dificilă înăsprirea controalelor la import, deoarece nu există o listă cu unitățile autorizate să exporte miere în UE.
Care e situația în Republica Moldova
”Având în vedere cifrele alarmante din Uniunea Europeană care au ieșit la iveală datorită noilor metodologii de testare ale laboratorului oficial alCentrului Comun de Cercetare (JRC) pentru Comisia Europeană, ne întrebăm când aceste metodologii vor ajunge și în Republica Moldova și când și consumatorii noștri vor fi informați cu privire la faptul dacă există miere ”falsă” pe piața din R. Moldova și în ce cantități. Până atunci, nu ne rămâne decât să ne întrebăm de fiecare dată ce fel de produs cumpărăm și câtă încredere putem avea în producător”, menționează Elena Robu, fondatoarea Platformei CE CONSUM EU.
Recent, pe Forumul Platformei CE CONSUM EU explicam cum în Republica Moldova termenul de ”miere naturală” este inclus în hotărârea de Guvern Nr. HG661/2007 din 13.06.2007 și contravine legislației europene, mai exact Directivei 2001/110 privind mierea. Pe site-ul oficial al Ministerului Economiei din Franța este explicat că termenul miere naturală nu este neautorizat pentru utilizare, având în vedere că mierea este de la sine înțeles un produs natural.
Ce constatăm pe piața din Moldova? Orice: de la mierea artificială (care se găsește pe larg în comerț) și terminând cu miere cremă (probabil se subînțelege mierea cremoasă, adică cu o textură cremoasă, deși ANSA, autoritatea competentă, validează și o denumire de miere cremă, care legal vorbind nu ar fi trebuit acceptată), de exemplu.
Potrivit datelor statistice, cea mai mare piață de desfacere a mierii din Republica Moldova este Uniunea Europeană, iar cele mai mari cantități de miere ajung pe piețele din România, Italia, Polonia, Franța, Germania și Slovacia. În ultimii ani, cea mai mare cantitate de miere a fost exportată în 2017 – 5100 de tone. În anul 2021, Republica Moldova a exportat 3.600 de tone de miere, iar în 2020 – 3.300 de tone de miere.