Informații mai detaliate pe eticheta produselor alimentare. Ce se schimbă de fapt?
Informații mai detaliate pe eticheta produselor alimentare. Asta ne asigură Parlamentul care a votat la 27 aprilie, un proiect de lege care prevede noi măsuri de protecție a consumatorilor, prin oferirea mai multor informații despre conținutul produselor alimentare. Totuși ce prevăd mai exact modificările operate la Legea nr. 279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare?
Informații obligatorii despre prezența alergenilor
Deși Legea nr. 279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare prevede la articolul 8 că în lista menţiunilor obligatorii pe eticheta unui produs trebuie si figureze și ”orice ingredient sau adjuvant tehnologic menţionat în anexa nr. 1 ori provenit dintr-o substanţă sau dintr-un produs menţionat în anexa nr. 1, care provoacă alergii sau intoleranţă, utilizat la fabricarea sau prepararea unui produs alimentar şi încă prezent în produsul finit, chiar şi într-o formă modificată”, deputații au operat modificări care vin să completeze aceste informații. Astfel, este prevăzut că etichetele produselor vor conține, în mod obligatoriu, informații despre prezența alergenilor, precum și despre prezența sau absența glutenului în alimente.
Mențiunile privind absența sau prezența în cantități reduse a glutenului în produsele alimentare
- În cazul în care mențiunile sunt utilizate pentru a furniza consumatorilor informații cu privire la absența sau prezența în cantități reduse a glutenului în produsele alimentare, astfel de informații se furnizează numai prin următoarele mențiuni:
a) FĂRĂ GLUTEN – poate fi făcută numai în cazul în care produsul alimentar, astfel cum este vândut către consumatorul final, conține maximum 20 mg/kg gluten;
b) CU CONȚINUT FOARTE SCĂZUT DE GLUTEN – poate fi făcută numai în cazul în care produsul alimentar, care se constituie din sau conține unul sau mai multe ingrediente fabricate din grâu, secară, orz, ovăz sau din varietățile lor încrucișate, care au fost prelucrate în mod special pentru a reduce conținutul de gluten, conține maximum 100 mg/kg gluten în produsul alimentar, astfel cum este vândut către consumatorul final. - Ovăzul conținut în produsele alimentare prezentate ca fiind fără gluten sau cu conținut foarte scăzut de gluten trebuie să fie produs, preparat și/sau prelucrat astfel încât să se evite contaminarea cu grâu, secară, orz sau varietățile lor încrucișate, iar conținutul de gluten al acestui ovăz nu trebuie să depășească 20 mg/kg.
Trebuie să rețineți că noua lege prevede că: ”Se interzice utilizarea ingredientelor care conțin gluten în preparatele pentru sugari și în formulele de continuare.”
Mențiuni pentru produsele nepreambalate
La indicarea ingredientelor alergene, pentru toate produsele alimentare nepreambalate comercializate sau distribuite consumatorului final, inclusiv cele destinate livrării sub formă nepreambalată unităților de alimentație publică și unităților care comercializează produse alimentare cu amănuntul, este obligatorie etichetarea clară a denumirii substanței care poate provoca alergii.
Citește și: Alimentația sănătoasă începe la cumpărături: trucuri ca să faci alegeri mai bune – Ceconsum
Indicarea ingredientelor alergene se face astfel încât informațiile să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/comercializare a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanță, înaintea achiziționării produselor alimentare. Informațiile trebuie să fie oferite în limba de stat, neexceptând prezentarea acestor informații și în alte limbi.
Informațiile privind alergenii trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, de neconfundat, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, prezentate în format tipărit sau electronic, prin meniu, panou sau afiș.
Utilizarea simbolurilor care indică asupra prezenței substanțelor sau produselor care provoacă alergii sau intoleranță este permisă cu condiția ca acestea să fie însoțite de denumirea substanței sau a produsului care poate provoca alergii.
Țara de origine sau locul de proveniență a ingredientului primar
Noile modificări la Legea 279/2017 prevăd și faptul că pe eticheta produsului alimentar va fi indicată țara de origine sau locul de proveniență a ingredientului primar, care nu este același cu țara de origine sau cu locul de proveniență precizat al produsului alimentar.
Noua redacție a legii prevede că în cazul în care țara de origine sau locul de proveniență a ingredientului primar nu este aceeași/același cu țara de origine sau locul de proveniență a produsului alimentar, se indică:
a) țara de origine sau locul de proveniență a ingredientului primar (ingredientelor primare);
b) regiunea sau orice altă zonă geografică dintr-un stat, care este bine înțeleasă consumatorului;
c) zona de pescuit care este bine înțeleasă consumatorului; sau
d) declarația: „(denumirea ingredientului primar) provine/nu provine din (țara de origine sau locul de proveniență a produsului alimentar)” sau o formulare similară care poate avea același înțeles pentru consumator.
Citește și: Strășeni: Prima lecție online organizată de Platforma CE CONSUM EU despre siguranța alimentară – Ceconsum
Toate aceste modificări vor intra intră în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
„Hrănit fără organisme modificate genetic” sau ”Hrănit fără OGM”
Autorii proiectului de lege au mai propus etichetarea cărnii de pasăre, de porc, preparatelor din carne sau produselor din carne, precum și ouălor de consum cu mențiunea „Hrănit fără organisme modificate genetic” sau „Hrănit fără OMG”.
Astfel, articolul 35 din Legea 279/2017 care se referă la informații voluntare referitoare la produsele alimentare va fi completat cu alineatele (4) și (5) cu următorul cuprins:
„(4) În cazul produselor alimentare ambalate/preambalate, compuse dintr-un asortiment divers de aceeași natură/categorie sau de natură/categorie diferită, se indică pe ambalajul respectiv sau pe o etichetă atașată denumirea acestor produse.
(5) Carnea de pasăre/de porcină și produsele sau preparatele din carne de pasăre/porcină cu un conținut mai mare de 50% de carne, provenită de la animalele care nu au fost furajate cu hrană genetic modificată, precum și ouăle de consum vor fi însoțite de mențiunea „Hrănit fără organisme modificate genetic” sau„Hrănit fără OMG”.
Dar atenție, aceste informații pot fi incluse pe eticheta unui produs alimentar în mod voluntar, nu obligatoriu de către producător. Așadar, rămâne la latitudinea producătorului dacă vrea sau nu să treacă pe etichetă aceste mențiuni.
Trebuie de menționat aici că la nivelul Uniunii Europene mențiunile despre absența sau prezența în cantități reduse a glutenului în alimente sunt în vigoare încă din anul 2014 și sunt specificate în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 828/2014 al Comisiei din 30 iulie 2014 privind cerințele de furnizare a informațiilor către consumatori cu privire la absența sau prezența în cantități reduse a glutenului în alimente, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 228 din 31 iulie 2014. Deci, vorbim despre un decalaj de 9 ani pe care îl are Republica Moldova față de UE la acest capitol.
”Dacă în Moldova s-ar fi dorit o reală infomare a consumatorului, atunci toate elementele la care s-a făcut referire mai sus ar fi trebuit să fie obligatorii pe eticheta produselor alimentare, pentru a le oferi consumatorilor posibiltatea să aleagă și să consume în cunoștință de cauză. Aceasta este și misiunea asociației noastre care prin intermediul Platformei CE CONSUM EU și-a pus drept obiectiv să educe, să informeze consumatorul cu privire la ceea ce consumă și să aleagă în cunoștință de cauză produsele alimentare. Este un subiect de interes general, iar impactul alimentației asupra sănătății a fost demonstrat de nenumărate ori și prin nenumărate studii. El se regăsește în cifre. De exemplu, în cifrele cu referile la speranța de viață: în Moldova speranța de viața este cu 10 ani mai mică decât în UE. Asta înseamnă de exemplu, bunei care nu vor asista la primul sunet al nepoților lor. De ce? Pentru că nu vor mai fi în viață… E trist, dar oamenii trebuie să înțeleagă faptul că acest subiect nu mai poate fi neglijat și trebuie să devină o prioritate în viața lor”, a declarat Elena Robu, fondatoarea Platformei CE CONSUM EU.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].