Ai dubii cu privire la un produs alimentar dubios, scrie-ne! Împreună cerem produse alimentare sigure pentru sănătate
Ai dubii cu privire la un produs alimentar? Ai depistat nereguli? Vrei să știi ce consumi? De mai bine de doi ani, Platforma CE CONSUM EU analizează etichetele produselor alimentare pentru a te ajuta să economisești timp la cumpărături și să faci alegeri informate. Recent, am lansat o nouă rubrică – Petiții – prin care fiecare dintre voi poate denunța neregulile pe care le depistați atunci când cumpărați produse alimentare sau poate solicita analiza produselor alimentare pe care le consumați regulat. Scopul nostru este să creăm o comunitate care se susține reciproc, se informează și alege conștient ce să consume.
Ai descoperit o înșelătorie pe etichetă?
Dacă ai descoperit o înșelătorie pe etichetă sau dacă vrei să știi dacă produsul alimentar poate avea riscuri pentru sănătate, completează formularul de la rubrica Petiții și trimite poza cu eticheta produsului. Experții noștri în siguranța alimentară vor analiza produsul și îți vor furniza informațiile necesare.
Pasul 1: Completează formularul
Completează formularul de la rubrica Petiții. Este necesar să completezi următoarele câmpuri:
- Numele/prenumele – (Solicitarea datelor cu caracter personal se face cu respectarea legislației în domeniu)
- Mail-ul
- Descrie petiția/sesizarea
- Trimite petiția
Pentru descrierea petiției este necesar să aduni informațiile corecte. Pentru a semnala o înșelătorie pe etichetă sau pentru a solicita analiza unui produs, este nevoie să ne trimiți:
- Mai multe fotografii de pe eticheta produsului, inclusiv lista de ingrediente și declarația nutrițională
- Numele complet al produsului
- Marca care îl comercializează
- Supermarketul unde l-ați găsit
- Orașul supermarketului
- Data achiziției
- În cazul unei înșelătorii, descrie de ce crezi că este așa. Asigură-te că descrierea este cât mai clară și precisă, deoarece va fi citită de alți consumatori.
De ce sunt importante aceste informații?
Pentru platforma CE CONSUM EU, transparența este esențială. Pentru a valida publicarea unei înșelătorii pe etichetă, trebuie să ne asigurăm că informațiile sunt cât mai fiabile și că echipa noastră poate verifica suspiciunile pe care le ai cu referire la un produs, corelând aceste informații cu cercetările noastre.
Pasul 2: Trimite petiția și urmărește platforma CE CONSUM EU
Echipa noastră va examina atent petiția pe care ai trimis-o pentru a ne asigura că informațiile publicate online sunt corecte și utile pentru comunitatea noastră, pentru consumatori. Dacă sesizarea nu apare online, este posibil ca, după o anchetă, produsul să nu fie considerat unul cu potențiale riscuri pentru sănătate sau să nu existe nicio înșelătorie.
Ochii platformei CE CONSUM EU din magazinele agroalimentare sunteți voi!
În supermarketuri, consumatorii sunt ochii asociației noastre. Fotografiază eticheta produsului alimentar și trimite-o echipei noastre. Dacă raportările se înmulțesc pentru același produs, acesta va deveni baza unor anchete mai aprofundate în beneficiul consumatorilor. Suspiciunile voastre reflectă preocupările voastre și ne ajută să investigăm practicile potențial abuzive.
Mulțumim pentru contribuția voastră!
Realizați o acțiune militantă în domeniul siguranței alimentare și al transparenței în industria agroalimentară. Împreună, ridicăm un zid împotriva practicilor abuzive și opace pentru a le spune agenților economici: „Gata, așa nu mai merge!”
Suntem ceea ce mâncăm!