
Aluat congelat cu aditivi nocivi pentru sănătate
Analiza aditivilor alimentari și a altor ingrediente din produs.

E 471 Mono și digliceridele acizilor grași – (inclus în lista celor mai nocivi aditivi alimentari ) sunt utilizați ca emulsificatori sau stabilizatori în numeroase produse alimentare. Aceștia permit, de exemplu, menținerea umidității pastelor alimentare sau a produselor pe bază de cartofi, favorizează aerarea și spumarea înghețatei. Un studiu recent, publicat pe 13 februarie 2024 în revista PLOS Medicine de către cercetătorii de la INSERM (Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța), indică faptul că emulsificatorii pe care aceste alimente îi conțin cresc riscul de cancer. Conform acestor cercetători, în Europa și America de Nord, “30 până la 60% din aportul energetic alimentar al adulților provine din alimente ultra-procesate”. Conform lor, “riscul crescut” de cancer, în special de cancer la sân și de prostată, este real. Acest studiu fără precedent se bazează pe “datele de sănătate ale a 92.000 de adulți participanți la studiul de cohortă francez NutriNet-Santé, evaluând în mod specific consumul lor de acest tip de aditivi alimentari”. Este vorba de o investigație pe termen lung desfășurată între 2009 și 2021. Din cele 2.604 de cazuri de cancer diagnosticate, pacienții care au consumat mai mult aditivul E471 (monogliceride și digliceride de acizi grași), prezent atât în biscuiți, înghețată, cât și în chips-uri sau în produsele de patiserie, au prezentat un risc cu 15% mai mare de a dezvolta un cancer decât ceilalți. Creșterea riscului a ajuns la 24% pentru cancerul la sân și chiar la 46% pentru cancerul de prostată.

E 475 Esterii poliglicerici ai acizilor grași – folosiți într-o gamă largă de produse ca emulgatori și stabilizatori. În cantități mari, pot avea un efect laxativ. Studiile pe șoareci sugerează că acești aditivi pot crește permeabilitatea intestinului, ceea ce ar putea favoriza apariția bolilor inflamatorii cronice intestinale, a sindromului metabolic (creșterea grăsimii corporale) și a diabetului. De asemenea, inflamația cronică a intestinului cauzată de acești emulgatori ar putea crește riscul de cancer de colon.
Citește și: E 471 în biscuiți. Riscurile pentru sănătate – Ceconsum
Ulei de palmier – Grăsimile vegetale – sunt folosite cu scopul de a scădea costul de producție al produselor alimentare. Din păcate, știm cu toții că astfel de grăsimi sunt dăunătoare pentru sănătate prin faptul că au o structură denaturată care odată ajunsă în structura membranelor celulare afectează funcționarea acestora. De asemenea, atenție la grăsimile saturate și acizii grași trans pe care le puteți identifica pe unele etichete. Mai multe despre uleiul de palmier găsiți aici Uleiul de palmier: Între mit și realitate – Ceconsum
Alte posibile riscuri pentru sănătate:
- Conținut ridicat de grăsimi, în special grăsimi saturate
- 18,8 g grăsimi/100 g, cu 4,0 g acizi grași saturați, indică un produs relativ bogat în lipide.
- Grăsimile saturate pot contribui la creșterea colesterolului LDL („rău”), crescând riscul de boli cardiovasculare.
- Prezența margarinei (ulei de palmier și floarea-soarelui)
- Uleiul de palmier este controversat, deoarece conține grăsimi saturate și poate contribui la inflamații și boli cardiovasculare.
- Margarina procesată poate conține acizi grași trans (chiar dacă nu sunt menționați), care sunt dăunători pentru sănătatea inimii.
- Indice glicemic ridicat
- 36,8 g carbohidrați per 100 g sugerează un produs bogat în amidon, ceea ce poate duce la creșteri rapide ale glicemiei, fiind problematic pentru diabetici sau persoanele cu rezistență la insulină.
De reținut
Acest aluat foietaj este un produs ultraprocesat cu un conținut ridicat de grăsimi și carbohidrați rafinați. Consumul frecvent poate contribui la probleme de sănătate precum obezitatea, bolile cardiovasculare și rezistența la insulină. Pentru un stil de viață sănătos, ar trebui consumat ocazional și în cantități moderate.
Suntem ceea ce mâncăm!