Apel către consumatori, de Ziua mondială a drepturilor consumatorilor
Ziua mondială a drepturilor consumatorilor este marcată în fiecare an pe 15 martie începând cu anul 1983. Această zi reprezintă un prilej important pentru a sublinia drepturile consumatorilor și capacitatea lor de a le exercita.
În acest sens, Asociația de consumatori ”Ce Conbsum Eu” își manifestă constant preocupările în ceea ce privește dreptul consumatorilor de a avea acces la alimente sigure ți inofensive pentru sănătate.
Constituția Republicii Moldova, prevede la articolul 37 – Dreptul la un mediu înconjurător sănătos) că:
- (1) Fiecare om are dreptul la un mediu înconjurător neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viaţă şi sănătate, precum şi la produse alimentare şi obiecte de uz casnic inofensive.
- (2) Statul garantează fiecărui om dreptul la accesul liber şi la răspândirea informaţiilor veridice privitoare la starea mediului natural, la condiţiile de viaţă şi de muncă, la calitatea produselor alimentare şi a obiectelor de uz casnic.
Cu toate acestea, de când a fost lansată platforma CE CONSUM EU acum doi ani, observăm cu îngrijorare o lipsă aproape totală de interes și de cunoștințe din partea consumatorilor din Republica Moldova în ceea ce privește alimentația și, implicit, propria sănătate. Această neglijență are impact direct asupra stării precare de sănătate a populației din țara noastră.
Una dintre principalele provocări cu care se confruntă Republica Moldova este absența unei culturi a consumului responsabil în domeniul siguranței alimentare. Majoritatea consumatorilor nu sunt suficient de informați despre cât de mare este impactul alimentației asupra sănătătății și nu acordă importanță citirii etichetelor produselor alimentare pe care le consumă.
Formarea și educarea consumatorilor
De aceea, Asociația de Consumatori “Ce Consum Eu” și platforma CE CONSUM EU și-au asumat ca obiectiv principal formarea și educarea consumatorilor din Republica Moldova în ceea ce privește siguranța alimentară, indiferent de vârstă.
Pe lângă educație și informare, acțiuni pe care le desfășoară platforma CE CONSUM EU, este necesară o implicare activă din partea autorităților statului, industriei alimentare și a consumatorilor pentru a promova siguranța alimentară. Autoritățile competente ale statului ar trebui să implementeze reglementări stricte privind siguranța alimentară și să asigure un control riguros în lanțul alimentar pentru a reduce prezența alimentelor nesigure pe piață. De asemenea, este important să se promoveze agricultura durabilă și practicile ecologice pentru a reduce utilizarea pesticidelor și a substanțelor chimice în producția alimentară.
Ce poate face fiecare dintre noi
Dacă fiecare dintre noi ar fi mai vigilent și ar alege produse alimentare în cunoștință de cauză, și producătorii ar deveni mai responsabili și ar oferi consumatorilor un produs mai calitativ. Putem sparge acest cerc vicios, dacă ne pasă de sănătatea noastră. De aceea, vă îndemnăm ca atunci când aveți dubii cu privire la un produs alimentar să faceți o sesizare pe Platforma CE CONSUM EU. Doar împreună putem face schimbări, pentru un viitor mai sănătos al copiilor noștri.
Suntem ceea ce mâncăm!