Atenție la mesele de Paște! Câteva sfaturi pentru o alimentație sănătoasă
Sărbătorile de Paște sunt un moment important în calendarul creștin ortodox, iar alimentația joacă un rol central în această perioadă. Întrucât obiceiurile alimentare diferă de la o regiune la alta și de la o familie la alta, este important să fim conștienți de opțiunile alimentare sănătoase și să acordăm atenție modului în care ne alimentăm.
În aceste momente, mai mult ca oricând este cazul să ne întrebăm dacă ”trăim pentru a mânca sau mâncăm pentru a trăi” și să ținem cont de maxima pe care o promovează Platforma CE CONSUM EU – ”Suntem ceea ce mâncăm!”
Trăim pentru a mânca sau mâncăm pentru a trăi?
Deși mâncarea este esențială pentru a ne hrăni corpul și pentru a ne menține sănătoși, există o diferență subtilă între a trăi pentru a mânca și a mânca pentru a trăi.
Persoanele care trăiesc pentru a mânca văd hrana ca un aspect central al vieții lor și consideră că mâncarea este una dintre cele mai importante plăceri ale vieții. Acești oameni pot fi preocupați de gust și de plăcerea pe care o simt în timp ce mănâncă și pot fi tentați să consume alimente nesănătoase sau în exces, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății lor.
Citește și: Mâncăm pentru a trăi sau trăim pentru a mânca?! – Ceconsum
Pe de altă parte, persoanele care mănâncă pentru a trăi văd alimentația ca o necesitate pentru a-și menține sănătatea și pentru a-și oferi energie pentru activitățile lor zilnice. Acești oameni acordă atenție tipurilor de alimente pe care le consumă și încearcă să aleagă alimente nutritive și sănătoase, care să îi ajute să se mențină sănătoși și să se simtă bine.
Citește și: Poate oare un medic invoca alimentația proastă în certificatul de deces? – Ceconsum
În general, abordarea echilibrată este să mâncăm pentru a trăi, adică să vedem hrana ca pe o necesitate pentru a ne menține sănătoși și energici, dar și să ne bucurăm de alimente gustoase și sănătoase. Este important să alegem alimente nutritive și sănătoase și să limităm consumul de alimente nesănătoase sau în exces, astfel încât să putem menține o stare bună de sănătate și să ne bucurăm de viață în mod sănătos și plin de energie.
Cum ne alimentăm de Paște
Suntem conștienți că în această perioadă, este destul de tentant să consumăm multe preparate de carne, dar este foarte important să limităm consumul acestora și să alegem ce este mai sănătos pentru noi și familia noastră.
Platforma CE CONSUM EU vă dă câteva sfaturi despre cum să vă alimentați de Paște și la ce să acordați atenție atunci când decideți ce să consumați.
- În primul rând, asigurați-vă că includeți alimente nutritive în alimentație. În timp ce este tentant să mâncați preparate bogate în grăsimi, zahăr și calorii, acestea nu vă vor oferi energia și substanțele nutritive de care aveți nevoie pentru a vă menține sănătoși. Încercați să includeți alimente bogate în proteine, precum carne de pui, curcan sau pește, precum și legume și fructe proaspete, pentru a vă asigura că vă încărcați organismul cu nutrienți valoroși.
- În plus, este important să fiți atenți la modul în care gătiți și serviți alimentele. Încercați să evitați alimentele prăjite sau acoperite cu sosuri bogate în grăsimi și sare. În schimb, încercați să gătiți alimentele la abur, să le rumeniți sau să le coaceți pentru a păstra gustul și textura naturală a alimentelor. De asemenea, fiți atenți la porțiile pe care le serviți, pentru a vă asigura că nu consumați prea multe calorii sau prea multe grăsimi.
- În ceea ce privește dulciurile, încercați să le consumați în mod moderat. În timp ce este tentant să mâncați cele mai gustoase dulciuri de Paște, acestea sunt adesea bogate în zahăr și calorii. Încercați să consumați o porție mică de dulce, cum ar fi o felie subțire de cozonac sau de pasca, și să vă bucurați de gustul dulce al acesteia fără a exagera.
- În final, este important să vă amintiți să vă hidratați bine. Consumul de apă este esențial pentru sănătatea noastră, ajutând la eliminarea toxinelor din organism și menținerea nivelului adecvat de hidratare. Încercați să beți cel puțin 8 pahare de apă pe zi și să evitați băuturile carbogazoase și băuturile energizante.
Atenție la carnea de miel
Deși mielul face parte din tradiția meselor de paște și deși carnea de miel poate fi o sursă sănătoasă de proteine și nutrienți, există și anumite motive pentru care ar trebui consumată cu moderatie sau evitată în unele cazuri.
În primul rând, carnea de miel poate fi mai grasă decât alte tipuri de carne, cum ar fi carnea de pui sau curcan, ceea ce o face mai bogată în grăsimi saturate. Consumul excesiv de grăsimi saturate poate crește nivelul de colesterol rău în sânge și poate crește riscul de boli de inimă.
În plus, carnea de miel poate conține cantități mari de colesterol, mai ales în cazul anumitor preparate, cum ar fi friptura sau pulpa de miel. Consumul excesiv de colesterol poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare.
De asemenea, carnea de miel este o sursă de grăsimi trans (care se găsesc în mod natural în carne). Chiar daca nu există suficiente cercetări pentru a determina impactul acestor tipuri de grăsimi trans (prezente în mod natural în carne) asupra sănătății, acestea contribuie la efectul cumulativ al consmului acizilor grași trans (de origine naturală sau artificială – produși în cadrul procesului de fabricare a produselor alimentare procesate). Acizii grasi trans sunt asociați cu riscul crescut de boli de inimă, diabet și alte afecțiuni de sănătate.
În cazul persoanelor cu anumite condiții de sănătate, cum ar fi afecțiuni renale sau hepatice, consumul excesiv de proteine din carne de miel poate fi dăunător. De asemenea, în cazul persoanelor cu alergii alimentare, consumul de carne de miel poate provoca reacții alergice.
De aceea, este important să consumăm carnea de miel cu moderatie și să alegem preparatele mai sănătoase, cum ar fi fripturile sau carnea de miel la grătar, în loc de preparatele prăjite sau în sosuri bogate. De asemenea, este important să variem sursele de proteine, inclusiv prin consumul de legume, fasole, nuci și semințe.
Cum alegem produsele pentru masa de sărbătoare
Atenție și vigilență maximă la felul cum alegem podusele pentru masa de sărbătoare. Alegeți produse despre care aveți o minimă informație despre proveniență, termen de valabilitate, condiții de păstrare. Pentru produsele preambalate, citiți cu atenție eticheta. Analizați declarația nutrițonală. Evitați produsele care conțin exces de grăsimi, sare, zahăr.
Pentru produsele nepreambalate care se vând la piață, întrebați vânzătorul cât mai multe detalii despre produs. Nu cumpărați produse precum carne, pește, ouă, lapte, produse lactate din stradă sau din locuri care nu sunt autorizate pentru comerț.
Și nu e grav dacă nu veți avea pe masa de Paște miel. Decât să îl cumpărați din locuri neautorizate și despre proveniența căruia nu știți aproape nimic (mai ales dacă animalul a fost bolnav înainte de sacrificare), mai bine renunțați să îl procurați cu orice preț și să expuneți familia unor riscuri de sănătate.
Cumpărați și consumați produse în cunoștință de cauză, informați la maxim despre ceea ce mâncați. Iar dacă aveți întrebări, nu exitați să ne contactați.
Suntem ceea ce mâncăm!
Sărbători luminate!
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].