Atenție la pâinea din făină de calitate superioară
Painea este un aliment fundamental în dieta noastră, dar modul în care o consumăm poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre.
O alegere responsabilă pentru sănătatea ta începe cu alegerea pâinii de calitate. Multă vreme am crezut că făina de calitate superioară, din care este făcută marea majoritate a pâinii pe care o găsești pe piața din Republica Moldova, este cea mai bună pentru sănătate. Dar să știi că nu este așa. Făina de calitate superioară este făina care a fost supusă cel mai mult rafinării, iar asta înseamnă că, în urma acestui proces, au fost extrași nutrienți valoroși din făină. Ceea ce a rămas este în mare parte amidon. Pentru că nu mai are fibre, vitamine, minerale, făina de calitate superioară nu aduce beneficii pentru sănătate.
Așa că, atunci când alegi pâinea, verifică ingredientul ei de bază – adică făina. Optează pentru pâine din făină de calitatea I, a II sau integrală, care conține nutrienți de care are nevoie organismul nostru. Din păcate, este foarte greu să găsești o astfel de pâine pe rafturile magazinelor din țara noastră. La fel, găsești foarte greu și făină de calitatea I, a II sau integrală în comerț pentru a coace propria pâine acasă.
Vizionează și: Sarea: Prieten și dușman al sănătății noastre – Ceconsum
De ce se întâmplă acest lucru ? Pentru că în Republica Moldova consumatorii nu se interesează aproape deloc despre subiectele de siguranță alimentară. Și pentru că, indirect, am crezut că făina, dacă e de calitate superioară, atunci e cea mai bună. O fi cea mai bună pentru copt, pentru ca produsele de patiserie să arate bine și apetisant, dar, pentru sănătate, acest tip de făină face mai mult rău decât bine.
Te îndemn să citești întotdeauna ce scrie pe eticheta produsului alimentar și să te uiți atent la ingrediente. Optează pentru pâine gătită din făină de calitatea I, II sau integrală și evită pâinea din făină de calitate superioară. De asemenea evită pâinea care are mai mult de un gram de sare la 100 de grame de produs. Sarea în exces, dăunează sănătății noastre.
Alege în cunoștință de cauză produse alimentare pe care le consumi ca să nu fie dăunătoare pentru sănătatea ta !
Suntem ceea ce mâncăm!
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.