ATENȚIE! Lot de lapte praf pentru copii – retras din comerț. Riscurile pentru bebeluși
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează astăzi consumatorii că, în urma notificării sistemului de alertă european în domeniul alimentar RASFF 2022.2901, cu privire la produs neconform de lapte praf: ”Amestec de lapte praf cu prebiotici pentru copii – de la naștere, cu pregătire rapidă”, lot. L02.05.2022 și L28.04.2022, valabile până la 12.10.2023, exportator: P.W. Proszki Mleczne, Polonia, importat în Republica Moldova de către operatorul din domeniul alimentar ÎI ”PȘENEAC”, Agenția a dispus, în mod urgent, retragerea din rețeaua de comerț a loturilor menționate.
În sistemul RASFF, notificarea despre acest produs a fost făcută de către Cehia la data de 17 mai 2022. În lotul de lapte praf vizat a fost depistată bacteria ”Cronobacter” care poate pune în pericol viața bebelușilor și a noilor născuți.
O infecție cu bacteria Cronobacter poate provoca inflamarea mucoasei creierului (meningită), otrăvirea sângelui (sepsis) și o infecție intestinală severă (enterocolită necrozantă). Aceste infecții pot fi însoțite de întârzieri de dezvoltare sau convulsii și, în unele cazuri, pot duce la deces.
La trei zile de la apariția acestei notificări, ANSA dispune retragerea din comerț a acestui lot de lapte praf.
Informații despre produs:
Denumirea produsului: ,,Amestec de lapte praf cu prebiotici pentru copii – de la naștere, cu pregătire rapidă”;
Marca comercială: ,,NUMIL”;
Lot: 02.05.2022 și 28.04.2022;
Masa netă: 900 gr;
Valabil până la 12.10.2023;
Exportator: P.W. Proszki Mleczne, Polonia;
Importator: ÎI ”PȘENEAC”, Republica Moldova.
Nu folosiți acest produs în alimentația copiilor
Dacă ați cumpărat acest tip de produse, nu le folosiți în niciun caz în alimentația copiilor. Sunteți în drept să le returnați unităților de comerț de unde le-ați cumpărat.
În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție.
Linia Verde: 0 800 800 33;
Viber: 067675544;
e-mail: [email protected].
Ce este bacteria Cronobacter
Cronobacter este un tip de bacterie prezentă în mediu. Această bacterie nu este în mod obișnuit legată de bolile umane, dar în cazuri rare poate provoca infecții grave sau chiar fatale. Bacteriile Cronobacter, care pot provoca infecții rare ale fluxului sanguin și ale sistemului nervos central, au fost asociate cu infecții intestinale grave (enterocolită necrozantă) și intoxicații cu sânge (sepsis), în special la nou-născuți.
Cum vă puteți îmbolnăvi?
Deși sursa naturală a bacteriilor Cronobacter rămâne necunoscută, aceasta a fost găsită într-o serie de alimente, inclusiv în formulele pudră pentru sugari.
Produsele în praf sau pudră pentru sugari nu sunt produse sterile. Bacteriile Cronobacter pot supraviețui în formula pudră pentru sugari și pot crea un risc de infecție atunci când produsul este amestecat cu apă și păstrat la temperatura camerei sau la temperaturi mai calde pentru perioade lungi de timp. Bacteriile Cronobacter cresc foarte rapid la temperatura camerei.
Produsul pentru sugari poate fi contaminat cu bacterii Cronobacter:
- prin materiile prime utilizate la fabricarea acestora;
- de către personalul de îngrijire care le amestecă.
Bacteriile Cronobacter pot provoca boli la persoanele vulnerabile de toate vârstele, dar bebelușii, adică copiii sub vârsta de un an, care sunt hrăniți cu formulă reconstituită, sunt supuși la cele mai mari riscuri. Copiii care prezintă cel mai mare risc de infecție cu bacteria Cronobacter sunt sugarii sub două luni care s-au născut prematur și au avut greutate mică la naștere sau sistem imunitar slab. Copiii născuți având mame HIV pozitive sunt, de asemenea, expuși riscului, deoarece pot avea nevoie de lapte praf pentru sugari, ceea ce îi face mai susceptibili la infecție.
Bacteriile Cronobacter pot infecta gura pacienților care au suferit un AVC, ceea ce poate duce la rezistența la antibioticele administrate pentru tratarea pneumoniei. Bacteria a fost găsită anterior în pulberile de amidon folosite pentru a îngroșa alimentele pentru pacienții cu AVC, precum și în alte suplimente alimentare.
Care sunt simptomele și tratamentul?
Deși bolile cauzate de bacteriile Cronobacter sunt rare, ele pot pune viața în pericol pentru bebeluși și nou-născuți. O infecție cu bacteria Cronobacter poate provoca inflamarea mucoasei creierului (meningită), otrăvirea sângelui (sepsis) și infecția intestinală severă (enterocolită necrozantă). Aceste infecții pot fi însoțite de întârzieri de dezvoltare sau convulsii și, în unele cazuri, pot duce la deces.
Bolile cauzate de bacteriile Cronobacter răspund de obicei bine la antibiotice, chiar dacă bacteria devine din ce în ce mai rezistentă. Pacienții acestor boli pot experimenta complicații grave pe termen lung, inclusiv tulburări neurologice. Simptomele și complicațiile sunt mult mai reduse la adulți.
Ce fac guvernele altor țări pentru a proteja consumatorii?
Site-ul guvenamental Sante Canada scrie de exemplu despre măsurile întreprinse periodic de Guvern pentru a proteja consumatorii. Între altele, autoritățile din Canada investesc în sistemul de siguranță alimentară prin îmbunătățirea prevenirii, detectarea timpurie, supravegherea activă, răspunsul la amenințările emergente privind siguranța alimentară și comunicarea cu cetățenii.
De asemenea, Guvernul Canadian participă la campanii de conștientizare a publicului cu privire la practicile alimentare sigure, prin programe care invită consumatorii canadieni să se gândească la siguranța alimentară la fiecare etapă a manipulării alimentelor, de la cumpărarea din magazinele alimentare până la re-gătirea alimentelor.
Sunt câteva exemple și pentru autoritățile din R. Moldova, care au, la fel, misiunea de prevenire și supraveghere a pieței alimentare pentru a proteja consumatorul. Simpla acțiune de demarare a retragerii din comerț a produselor neconforme, după ce mulți dintre consumatori le-au consumat și și-au expus sănătatea la mari riscuri, nu este suficientă. Comunicarea și educarea consumatorului în spiritul unei alimentații conștiente este primordială.
Articol scris de Elena Robu
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].