Avem oare bun simț să nu punem în farfurii mai mult decât putem mânca? De ce asta e important
Editorial: De mai multe luni, sobrietatea energetică sau economisirea energiei electrice nu încetează să fie subiect de discuție, atât în interiorul Uniunii Europene, cât și în R. Moldova. A trebuit să trecem printr-un război pe teritoriul european și la hotarele noastre pentru ca în sfârșit să ne punem întrebări cu referire la consumul nostru: de energie, de gaz, de alimente. Mai cu seamă, în 2022 și iată 2023 în R. Moldova se discută despre economisire, despre sobrietate. Moldovenii au aflat astfel că în țările UE, temperatura în apartamente, în case pe timp de iarnă este de 19-20 de grade Celsius și că această temperatură este normală, nu doar din punct de vedere al economiilor, dar și pentru sănătatea noastră. Trendul acesta de a consuma mai puțin ar trebui să fie preluat în cotidianul nostru, nu doar acum, când suntem constrânși de un război crâncen care se poartă la hotarele noastre.
Și când vorbesc despre consum, mă refer și la consumul de alimente. Da. Provocarea este foarte mare atunci când vorbim despre reducerea consumului nostru. Pe termen lung, discutăm despre evoluții esențiale pentru a lupta contra schimbărilor de climă pe care cu toții le simțim, indiferent în ce parte a globului ne aflăm.
Conținutul din farfuriile noastre ar trebui să fie totuși în centrul provocărilor peste care trebuie să trecem în această luptă contra schimbărilor climatice. În 2050, populația mondială va atinge numărul de 10 miliarde : producția agricolă mondială va trebui să se ridice de la 50 la 60 % pentru a satisface nevoile oamenilor. Or reziliența sistemului nostru alimentar, responsabil pentru aproape o treime din emisiile de gaze cu efect de seră imputabile activităților umane, a ajuns deja la limită.
Și totuși, și acest fapt reprezintă o problemă prea puțin scoasă în evidență, o treime din alimentele produse în lume sunt pur și simplu…aruncate! În Franța, de exemplu, risipa alimentelor reprezintă 10 milioane de tone de produse pe an.
În fața acestei constatări pe cât absurde, pe atât de alarmante sunt mai multe modalități de a acționa. Și în primul rând – să dăm dovadă de bun simț.
În ceea ce privește producția, este absolut urgentă trecerea mai multor fermieri către o agricultură mai durabilă și cât mai multă producție agricolă de calitate produsă pe teritoriul național, care să fie susținută prin diferite politici de stat, subvenții și interes sporit din partea consumatorilor autohtoni.
Bunul simț reprezintă, de asemenea, să nu punem în farfurii mai mult decât putem consuma, să nu umplem mese cu tot felul de bucate pe care mai apoi le aruncăm. Să nu gătim mai mult decât mâncăm de obicei.
Bunul simț ne îndeamnă să reevaluăm obiceiurile noastre alimentare. Să ne concentrăm pe calitatea nutrițională, pe calitatea alimentelor pe care le consumăm (nu pe cantitatea lor), să cerem, în calitate de consumatori, acces la alimente mai sănătoase și care să nu aibă impact devastator asupra mediul înconjurător.
De asemenea, autoritățile ar trebui să ia în considerare și modificarea caietelor de sarcini în ceea ce privește alimentația publică în școli și grădinițe, în spitale așa încât să fie reformulate normele pentru a ne putea adapta la nevoile actuale și la realitățile actuale. Ca de obicei, atunci când este vorba despre a face schimbări în ceea ce privește mentalitatea și obiceiurile, aceasta subînțelege că toți, cei care dau ordine sau scriu legi, consumatorii, opinia publică, să se implice. Consum conștient, consum responsabil, consum de calitate, nu de cantitate: să reflectăm bine asupra acestor piste și să acționăm! Fiecare dintre noi poate contribui la aceste noi provocări la care suntem supuși, noi și întreaga planetă.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].