Ce trebuie să știi despre iaurtul cu specific grecesc
La solicitarea cititorilor noștri, am pregătit un articol despre iaurtul cu specific grecesc. Dorim să analizăm eticheta acestuia pentru a înțelege cât de autentic este acest produs.
Ce ar însemna o denumire de “iaurt”
Termenul de “iaurt”, conform legislației franceze, unul din liderii mondiali în fabricarea produselor lactate, este rezervat produselor lactate preparate cu lapte degresat sau nedegresat sau lapte condensat, îmbogățit sau nu cu constituenți ai laptelui, care au suferit un tratament termic cel puțin echivalent cu pasteurizarea, îmbogățit cu microorganisme Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus.
Ce ar însemna o denumire de iaurt “grecesc” sau “cu specific grecesc”
Iaurtul grecesc, cunoscut și sub denumirea de iaurt concentrat sau strecurat, este preparat prin eliminarea zerului și a altor lichide din iaurtul obișnuit.
Din aceasta definiție deducem direct că un iaurt grecesc nu ar putea menține denumirea de iaurt în Franța sau Moldova, deoarece o parte din constituenți ai laptelui, adică zerul, sunt extrași din produs. Acesta însă poate păstra această denumire în alte țări ale lumii, care nu dispun de o legislație restrictivă și nefiind o denumire protejată. Totuși, Comisia Europeană a sugerat agenților economici să nu folosească denumirea de “iaurt grecesc” atâta timp cât acesta nu este fabricat în Grecia.
Citește și: Adevărul amar din spatele iaurturilor îndulcite – Ceconsum
Pentru iaurtul cu specific grecesc, autoritățile îndeamnă să fie respectată legislația care impune o transparență vis-a-vis de consumator și anume să indice originea produsul, fiindcă absența sa ar induce în eroare consumatorul asupra originii iaurtului și ar fi contrară, în Moldova de exemplu, articolului 24 din Legea 279/2017. În imaginea de mai jos, avem indicată “România” ca țară de origine a laptelui, ingredient primar. De obicei, originea ingredientului primar se indică atunci cand este diferită de originea produsului. În absența originii produsului, putem presupune că România este țara de origine a produsului, dar, rămâne la latitudinea autorităților să decidă dacă etichetarea originii este conformă legislației.
Deoarece procesul de strecurare reduce volumul total, iaurtul grecesc necesită mult mai mult lapte decât iaurtul obișnuit pentru a produce aceeași cantitate finală. În mod tradițional, iaurtul se strecoară prin pungi de pânză de până la trei ori până ajunge la textura dorită. Metodele moderne de producție folosesc centrifuge pentru a obține același efect.
Unele companii pot folosi agenți de îngroșare sau alte ingrediente uscate, pentru a obține textura dorită, în care caz folosirea denumirii de “iaurt” rămâne iarăși sub semnul întrebării.
Deoarece cea mai mare parte a lichidului este îndepărtată, iaurtul grecesc este mult mai dens decât iaurtul obișnuit. De asemenea, este, în general, mai scump, necesitând mai mult lapte pentru a fi produs.
Valori nutriționale Iaurt cu specific grecesc Olympus
Analizând eticheta iaurtului în cauză, observăm că acesta se numește ”iaurt cu specific grecesc”, adică un iaurt în care au fost extrase sau adăugate ingrediente pentru a-i mări consistența.
Conform rețetei originale, iaurtul grecesc sau în cazul dat cu specific grecesc are trebui să aibă următoarele valori nutriționale: în jur de 8-9 g proteine, 4,5 g grăsimi, 4-5 g carbohidrați și 95 kcalorii per 100 g produs.
Citește și: Diferența dintre un iaurt autentic și unul ultraprocesat: Sfaturi cum să alegi un iaurt bun pentru sănătatea ta – Ceconsum
Aparent valorile nutriționale indicate pe etichetă sunt apropiate. Se observă și o prevalență a grăsimilor față de proteine, respectiv și mai multe kcalorii per 100 g produs.
Fabrica producătoare Olympus își are sediul în România. Cu toate astea, susține că continuă să producă iaurtul grecesc conform rețetei originale din Grecia. Rămâne la latitudinea autorităților competente să decidă dacă acest produs poate face referință la specificul grecesc și dacă denumirea de “iaurt” este justificată în ceea ce ține de natura ingredientelor.
Forma de prezentare și ambalaj
Cantitatea de 150g pentru un pahar mic de iaurt este potrivită pentru o gustare. Este ușor de transportat – un alt avantaj important. Iaurtul grecesc este potrivit atât pentru o dietă obișnuită, cât și pentru un program de pierdere din greutate datorită aportului mai ridicat de proteine și grăsimi ce oferă sațietate.
Consumat alături de un fruct sau semințe hidratate, cereale integrale – devine un aliment hrănitor și benefic pentru flora intestinală.
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.