Ce vor da negocierile de aderare ale Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe domeniul de siguranță alimentară
În Moldova, speranța de viață este cu 10 ani mai mică decât media pe Uniunea Europeană.
Liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina și să acorde Georgiei statutul de stat candidat. O decizie strategică și o zi care va rămâne înscrisă în istoria Uniunii Europene, precizează Comisia Europeană.
Este o decizie istorică și pentru Republica Moldova și cetățenii ei. În calitate de Asociație de consumatori, nu putem decât să salutăm această decizie importantă a liderilor europeni și impactul pe care această decizie îl va avea asupra calității vieții consumatorilor din țara noastră.
”Cea mai mare discrepanță între Uniunea Europeană și Republica Moldova pe care o vedem cu ochiul liber este speranța de viață. Oamenii din țara noastră trăiesc cu 10 ani mai puțin și asta, în mare parte, din cauza alimentației nesănătoase și a modului nesănătos de viață (fără sport și alte activități fizice necesare pentru o viață sănătoasă, fără a confunda sportul cu săpatul în grădină). Dacă vorbim despre siguranța alimentară, Republica Moldova va trebui să armonizeze, în mod rapid și eficient, legislația în domeniu, așa încât pe piața din țara noastră să apară, în sfârșit, produse alimentare mai calitative. Sunt foarte multe lacune despre care vorbim în fiecare zi pe Platforma CE CONSUM EU.
Un alt mare șantier este diligența profesională a agenților economici, or, pe langă faptul că avem un consumator neinformat și care ignoră aspectele protecției economice, avem și niște agenți economici care nu aplică resursele lor umane, juridice și de bunăvoință pentru a avea o mai mare transparență și producție orientată spre sănătatea publică sau cel puțin spre oferirea unei game de produse care să permită consumatorului să aleagă în cunoștință de cauză și să beneficieze de produse mai sănătoase.
Pentru o regulare eficientă, asigurarea unei protectii economice și sanitare eficiente, un rol în societate îl joacă și asociațiile de consumatori, recunoscute bineînțeles de către autoritati (fiindcă există impostori și în acest domeniu de activitate), și care oferă posibilitatea consumatorilor să arbitreze anumite decizii și situații regăsite pe piață. O asociație de consumatori recunoscută servește drept intermediar și pune în aplicare cunoștințele sale tehnice, juridice și economice pentru a susține consumatorii atunci cand aceștia semnalează neconformități. În acest mod, fiecare din noi participă la o societate mai sănătoasă.
Ne punem speranța că autoritățile competente ale statului vor pune pe prim-plan consumatorii și calitatea vieții acestora”, a precizat directoarea executivă a Asociației de consumatori ”Ce Consum Eu”, Elena Robu.