Cetățenii R. Moldova au dreptul să știe ce consumă
Se întâmplă pentru prima dată în R. Moldova: În această rubrică veți găsi petițiile pe care le vom lansa autorităților statului pentru a le cere mai multă transparență în sectorul alimentar, racordarea la legislația europeană, protejarea consumatorului, securitatea și siguranța alimentară. Vă invităm să fiți alături de noi și să semnați petițiile pentru a avea acces la o alimentație cu mai puține riscuri pentru sănătate.
Vom cere parlamentarilor să impună tuturor mărcilor autohtone o veritabilă transparență alimentară. Cetățenii R. Moldova au dreptul să știe ce consumă. Mărcile, brandurile, fabricile, uzinele au obligațiunea să ne spună adevărul!
Astăzi nu avem decât iluzia că suntem informați la capitolul siguranța alimentară. Fără zahăr, fără nitriți, agricultură biologică, fără conservanți, fără aditivi, fără coloranți. Sloganele se multiplică, însă confuzia rămâne totală.
Fiecare marcă utilizează propriile sale criterii și propriul său vocabular. Unele informații, de altfel esențiale, sunt ilizibile sau de neînțeles. Altele în general lipsesc. Trebuie să fii de-a dreptul detectiv privat ca să ghicești de unde vine un produs sau altul, dacă e sănătos de consumat, cum este fabricat, ce aditivi conține. Această opacitate este valabilă pentru aproape toate mărcile și de fapt împiedică cetățenii să decidă liber asupra sănătății lor și a copiiilor lor.
Iată de ce platforma CE CONSUM EU cere parlamentarilor să reacționeze. O măsură simplă, dar puternică este suficientă pentru a permite cetățenilor R. Moldova să aleagă ce să consume în cunoștință de cauză: să impună criterii de transparență clară, accesibilă pentru consumatori și comună pentru toate mărcile.
Nu contează dacă produsul este autohton sau de import, dacă este din agricultura biologică sau alte practici agricole, dacă conține aditivi sau nu… vrem ca aceste informații să fie clare și vizibile. Mărcile sunt libere să producă așa cum vor și cum consideră că e bine, din moment ce își pot asuma acest lucru și îl afișează pe produsele lor. Din moment ce ele spun adevărul consumatorilor.
Doar așa cetățenii noștri vor regăsi adevărata libertate. Libertatea de a recționa, de a acționa în consecință pentru sănătatea lor și să aleagă societatea unde ar vrea să trăiască și să crească copiii lor. Asta ar însemna adevărata suveranitate alimentară.
Platforma CE CONSUM EU va publica periodic petiții pe care vă vom îndemna să le semnați pentru a cere autorităților să ne asigure o veritabilă siguranță și securitate alimentară pentru noi și pentru viitorul copiilor noștri.