Considerat probabil cancerigen, glifosatul ar putea fi autorizat pentru încă 10 ani în Uniunea Europeană
Deși a fost clasificat ca probabil cancerigen pentru om de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (agenție a Organizației Mondiale a Sănătății), glifosatul, o substanță activă din pesticide, utilizat pe larg în agricultură, ar putea fi autorizat pentru încă 10 ani în Uniunea Europeană. Glifosatul este utilizat pe larg și în R. Moldova.
Comisia Europeană a propus, zilele trecute, prelungirea cu 10 ani a utilizării acestui erbicid controversat, a cărui autorizație actuală expiră pe 15 decembrie. Propunerea vine în urma publicării, la începutul lunii iulie, a unui raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care “nu a identificat nicio sferă de îngrijorare critică” în ceea ce privește impactul glifosatului asupra sănătății umane, sănătății animalelor sau mediului.
“Deciziile pe care le luăm se bazează întotdeauna pe date științifice solide”, a subliniat un purtător de cuvânt al Comisiei, referindu-se la munca EFSA și a Agenției Europene pentru Produse Chimice. Cu toate acestea, utilizarea glifosatului va trebui să respecte “condiții stricte”, a adăugat sursa. Statele membre sunt, de exemplu, îndemnate să minimizeze sau să interzică utilizarea substanței în apropierea zonelor sensibile, cum ar fi parcurile publice sau școlile. Acest lucru este deja valabil în Franța.
Decizia despre glifosat trebuie luată de cele 27 state membre UE
Cele 27 de state membre ale UE vor trebui să ia o decizie despre prelungirea autorizației pentru glifosat cu majoritate calificată pe 13 octombrie. Franța, deși este membră a grupului care a elaborat raportul de evaluare și a motivat decizia Comisiei, alături de Suedia, Țările de Jos și Ungaria, pare că a avut dificultăți în a-și susține prudența în această problemă dificilă. “Autoritățile franceze nu sunt mulțumite de această propunere”, a reacționat Ministerul Agriculturii francez.
În decembrie 2022, autorizația europeană pentru glifosat a fost prelungită cu un an din cauza întârzierilor în procesul de evaluare și din lipsă de acord între statele membre.
Citește și: Despre pesticide și situația în R. Moldova – Ceconsum
De la decizia Centrului Internațional de Cercetare asupra Cancerului (Circ) din 2015 de a clasa molecula ca “probabil carcinogenă”, Franța a interzis utilizarea produselor pe bază de glifosat în spațiile publice și în grădinile particulare între 2017 și 2019. Din 2018, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară și Sanitară din Franța (Anses) nu mai aprobă cererile de punere pe piață pentru utilizările agricole atunci când sunt disponibile soluții de înlocuire non-chimice. Acest lucru a dus la reducerea de la 200 la 22 a numărului de produse pe bază de glifosat comercializate în Franța din 2018. Cu toate acestea, cu 7.765 de tone vândute în 2021, acest erbicid rămâne încă cel mai utilizat în Franța și în lume, conform Anses.