Corupția poate ucide: 11 angajați ANSA, reținuți de CNA într-un dosar de corupție
11 angajați ai Postului de Inspecție la Frontiera (PIF) Giurgiulești al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), inclusiv șeful postului, au fost reținuți pentru 72 de ore într-un dosar de corupție.
Ofițerii Direcției generale teritoriale (DGT) Sud a CNA și procurorii din cadrul oficiului Sud al Procuraturii Anticorupție au efectuat percheziții la postul de frontieră Giurgiulești, unde angajații ar fi primit plăți ilegale de la transportatorii de produse de origine animală și vegetală pentru a nu-i supune verificărilor sanitar-veterinare.
Funcționarii ar fi facilitat introducerea în țară a diferitor produse în lipsa actelor permisive, iar sumele obținute per tură se ridicau la 15 mii de lei.
”În Republica Moldova corupția poate ucide la propriu. Această situație din Giurgiulești arată că și corupția poate avea consecințe grave asupra siguranței alimentare și sănătății publice.
În acest caz, funcționarii ANSA ar fi primit mită pentru a nu-i supune verificărilor sanitar-veterinare pe transportatorii de produse de origine animală și vegetală, ceea ce ar putea duce la introducerea în țară a produselor nepermise sau potențial periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Aceste acțiuni ilegale pot pune în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor, așa cum s-a întâmplat în trecut cu o serie de scandaluri alimentare, în care corupția a fost un factor determinant. Prin urmare, combaterea corupției în cadrul autorităților de control este esențială pentru asigurarea siguranței alimentare și protecția consumatorilor. Este necesar să se facă o anchetă riguroasă și să se ia măsuri ferme împotriva celor care au comis faptele de corupție și să se pună bazele unui sistem mai eficient de control și monitorizare a alimentelor și medicamentelor din țară. De asemenea, este important ca populația să fie conștientizată cu privire la riscurile la care se expun atunci când consumă produse alimentare neautorizate sau de calitate îndoielnică”, a precizat, în context, fondatoarea Platformei CE CONSUM EU, Elena Robu.
Acțiunile de urmărire penală sunt în desfășurare, iar ancheta este condusă de Oficiul Sud al Procuraturii Anticorupție.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].