Corupție la APCSP. Și pe noi, consumatorii, cine ne apără?!
Premierul Natalia Gavriliță și ministrul Economiei, Sergiu Gaibu anunță astăzi că Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) va fi restructurată, după ce au fost constatate mai multe încălcări în activitatea instituției. Instituția este la moment ineficientă și coruptă.
Noi, în calitate de consumatori, spunem că demult a venit vremea ca Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, la fel și Agenția pentru Siguranța Alimentelor să fie curățate de corupție și corupți. Cum să avem încredere în aceste instituții ale statului care ar trebui să apere drepturile noastre în calitate de consumatori când, cu voce tare, se vorbește despre faptul că APCSP a fost folosită în ultimii ani ca instrument de stors bani din afaceri, de către un grup de interese?! Cum să fim siguri de produsele alimentare, industriale pe care le consumăm, utilizăm dacă contra unei mite se închid ochii la abuzuri, neconformități, certificatele de calitate a produselor se cumpără ca și orice alt produs de la piață.
Până nu se va face ordine anume în aceste structuri de stat, consumatorul este în pericol, sănătatea noastră, a consumatorilor, este în pericol, pentru că nu știm ce produse ”otrăvite” cumpărăm și consumăm.
Potrivit hotărârii de Guvern nr. 1089 din 18-12-2017 cu privire la organizarea şi funcţionarea
Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Agenția își desfășoară activitatea în următoarele domenii:
- 1) supravegherea pieţei privind produsele nealimentare şi conformitatea serviciilor (inclusiv turistice);
- 2) protecţia consumatorilor;
- 3) metrologie;
- 4) supravegherea și controlul de stat al activităților în domeniul jocurilor de noroc;
- 5) respectarea condiţiilor de licenţiere conform domeniului de competenţă.
Potrivit lui Sergiu Gaibu, Ministerul Economiei a inițiat o misiune de audit a Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP). Constatările raportului misiunii de audit intern reflectă grave neconformități privind implementarea sistemului de control intern managerial și administrarea patrimoniului public aflat în gestiune, precum și numeroase încălcări admise în procesul de efectuare a controalelor planificate sau inopinate.
În același timp, a fost solicitată și efectuarea verificărilor de către Inspecția Financiară pentru perioada ianuarie 2019 – august 2021. În urma controalelor au fost depistate un șir de încălcări și abateri în managementul financiar, dar și deficiențe de procedură, fiind compromisă administrarea instituției.
Ministerul Economiei a constituit o Comisie disciplinară pentru a constata încălcările comise de conducerea instituției. Directorul instituției, Iurie Eremia, pe numele căruia, la fel, au parvenit numeroase plângeri, nu poate fi demis deocamdată, așa cum acesta se află, în prezent, în concediu de îngrijire a copilului.
În prezent, 4 inspectori sunt în arest preventiv la domiciliu, iar pentru a stopa potențialele abuzuri comise de angajații instituției în raport cu agenții economici, Ministerul Economiei a solicitat Cancelariei de Stat moratoriu la controalele acestei instituții până la finalizarea restructurării acesteia, evaluării angajaților și restabilirii funcționării agenției în interesul consumatorilor.
Planul de restructurare a APCSP este în proces de elaborare și va fi propus Guvernului spre aprobare până la finele lunii februarie, după care se va trece la etapa de implementare.