Cum afectează consumul excesiv de zahăr sănătatea ta. În R. Moldova este o problemă majoră
Consumul excesiv de zahăr este o problemă majoră în Republica Moldova, unde un adult sau copil consumă de cinci ori mai mult zahăr decât este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Potrivit unui studiu de consum al zahărului elaborat de Organizația pentru Cooperarea și Dezvoltarea Economică (OECD) și datelor Ucrainei extrapolate pentru Republica Moldova, un moldovean consumă în medie 125 grame de zahăr pe zi, sau 45,7 kg pe an. Acest lucru este deosebit de îngrijorător, având în vedere că doza recomandată de OMS este de maximum 25 grame sau șase lingurițe pe zi.
O alimentație sănătoasă și echilibrată implică consumul de zahăr în cantități rezonabile. Deși zahărul se găsește și în mod natural în alimente precum laptele, fructele și legumele, cantitatea de zahăr adăugat în alimentele procesate și băuturile dulci este mult prea mare. Zahărurile adăugate, sau “zaharurile libere”, sunt cele de care trebuie să ne ferim. Acestea sunt adăugate în alimente procesate și băuturi, și pot fi ascunse sub diferite denumiri cum ar fi sirop de porumb, zaharoză, dextroză, fructoză, etc.
Ce înseamnă consumul excesiv de zahăr?
- O sticlă de 500 ml de Coca-Cola conține echivalentul a 54 g de zahăr sau 13,4 lingurițe de zahăr.
- Un baton de ciocolată tipic de 45 g conține aproximativ 6 lingurițe (24 g) de zahăr.
- Un pahar mediu de vin alb conține aproximativ 7,5 g de zahăr, sau puțin sub 2 lingurițe de zahăr.
- 100 ml de suc de fructe dulci conțin 9,8 g de zahăr sau puțin sub 2,5 lingurițe de zahăr.
- Un iaurt cu fructe conține aproximativ 16,6 g (la 100 g), sau puțin peste 4 lingurițe de zahăr.
Consumul excesiv de zahăr – dulce tentație cu efecte amare
Consumul excesiv de zahăr adăugat poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre. Obezitatea, bolile cardiovasculare și diabetul sunt doar câteva dintre afecțiunile cronice asociate cu consumul ridicat de zahăr. Zahărul este bogat în calorii și nu are valoare nutrițională. Atunci când îl consumăm, corpul nostru eliberează insulină pentru a procesa zahărul, ceea ce poate duce la niveluri ridicate de insulină în organism pe termen lung. Acest lucru poate cauza o afecțiune numită rezistență la insulină, care poate duce la diabet de tip 2 și creșterea în greutate, în special în jurul abdomenului. Grăsimea viscerală asociată cu această creștere în greutate este un factor de risc major pentru bolile de inimă și alte afecțiuni cardiovasculare.
Citește și: Îndulcitorii artificiali: Atât de mulți și cu atâtea riscuri pentru sănătate – Ceconsum
Important: Citește lista de ingrediente de pe ambalaj
Citește întotdeauna ce scrie pe eticheta produsului alimentar la categoria valori nutriționale: Alimentele bogate în zahăr conțin mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g. Alimentele cu conținut scăzut de zahăr conțin 5 g sau mai puțin din totalul de zaharuri la 100 g. Atenție la zaharurile ascunse în sosuri sărate sau dulci, sosuri pentru salate, preparate, iaurturi, preparate la pachet, pizza și supe.
Pe multe etichete veți găsi zaharurile adăugate care au diferite nume, însă întotdeauna aceleași efecte. Iată o listă cu cele mai frecvente zaharuri utilizate în alimentele preambalate:
- zaharoză
- glucoză
- fructoză
- dextroză
- maltoză
- maltodextrină
- malț de orz
- extract de malț de orz
- zahăr din struguri
- zahăr de mere
- sirop de glucoza
- sirop de fructoza
- sirop de agave
- sirop de amidon
- sirop din esență de arțar
- melasă
- suc de fructe concentrat.
Reducerea consumului de zahăr este esențială pentru a preveni aceste afecțiuni cronice și a promova un stil de viață sănătos și echilibrat. Pentru a reduce consumul de zahăr, putem începe prin a evita alimentele și băuturile procesate care conțin cantități mari de zahăr adăugat. Putem alege să preparăm alimentele acasă, așa cum vă recomandă regulat Platforma CE CONSUM EU, și să consumăm mai multe alimente naturale, cum ar fi fructele și legumele proaspete.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].