Dependența de alimente nesănătoase: Mai mult de jumătate din populația R. Moldova este supraponderală
Ce înseamnă dependența de alimente nesănătoase? Potrivit Raportului European privind Obezitatea pe anul 2022, publicat de Organizația Mondială a Sănătății, unul din trei copii (29% dintre băieți și 27% dintre fete) cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani trăiesc cu supraponderalitate sau obezitate.
Cu referință la Republica Moldova, raportul arată că 56% dintre persoanele adulte (18 ani +) sunt supraponderale, inclusiv 23% sunt obeze. Iar datele Raportului sumar al studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă școlară (2014) arată că 11% din copii sunt supraponderali, inclusiv 2,2% – obezi.
Obezitatea este o boală complexă multifactorială definită de adipozitate excesivă și este legată de un risc crescut pentru multe maladii cum ar fi bolile cardiovasculare, diferite tipuri de cancer, diabet zaharat de tip 2 și boli respiratorii cronice, inclusiv apnee obstructivă în somn.
Raportul OMS precizează, de asemenea, că printre bolile cauzate de obezitate se numără 13 tipuri diferite de cancer, două forme de diabet, boli respiratorii cronice și boli cardiovasculare.
Citește și: Acizii grași trans nu vor figura pe etichetă, decât în mod facultativ – Ceconsum
Alimentele naturale nu cauzează dependență, spre deosebire de cele procesate. Este același fenomen ca în cazul tuturor drogurilor. Frunzele de coca mestecate tradițional nu cauzează dependență, dar cocaina o face.
Riscurile fructozei din produsele alimentare
De ceva vreme, marii producători din industria alimentară adaugă în mod masiv fructoză în produsele alimentare ultra-procesate pentru a compensa grăsimile care au fost atâta vreme ”demonizate”. Dar fructoza – cu excepția celei din fructe – nu este bună pentru organism, deoarece este inutilă pentru metabolism. În schimb, are efecte nocive numeroase: fiind captată de ficat, contribuie la formarea de grăsimi, cauzând ceea ce numim stetoza, adică ficat gras. Este nocivă și pentru creier, deoarece activează fenomenul de dependență. Prin urmare, problema constă în înlocuirea alimentelor prea grase cu cele prea dulci.
Cum responsabilizăm industria alimentară
Responsabilitatea industriei alimentare este evidentă. Logica lor economică presupune o transformare a alimentelor, care asigură într-adevăr alimentația de masă, dar și face atrăgătoare ceea ce nu este bun și ieftin și de fapt asta ne îmbolnăvește. În câteva decenii, producătorii din acest domeniu au devenit cei mai mari traficanți de produse toxice addictive. În fața acestei situații, politicile de prevenire sunt complet insuficiente, deoarece se concentrează doar asupra consumatorilor. Ele le transferă responsabilitatea de a se proteja, în timp ce ar trebui să abordeze riscurile generate de industrie: 80% dintre alimentele disponibile în supermarketuri sunt ultra-procesate.
Este o iluzie să credem că oamenii în calitatea lor de consumatori sunt complet liberi în alegerile lor. În timp ce continuăm să sensibilizăm populația, măsurile de prevenire trebuie să se concentreze în principal pe reducerea ofertei, ceea ce ar implica o impozitare și o reglementare mai stricte. Și dacă ar exista un mecanism de autorizare pentru introducerea pe piață a acestor tipuri de alimente, cum se întâmplă în prezent în cazul medicamentelor. O altă opțiune ar fi de a face aceste produse mai puțin atractive prin reducerea numărului de locuri în care pot fi vândute, dar și prin elemente noi pe ambalajele acestora, la fel cum s-a făcut în cazul tutunului, unde pe ambalaj sunt indicate riscurile asupra sănătății.
Suntem ceea ce mâncăm!
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materia