Despre pesticide și situația în R. Moldova
De ce sunt periculoase pesticidele
Numeroase studii, cercetări științifice și medicale scot la iveală faptul că există suspiciuni puternice cu privire la rolul pesticidelor în dezvoltarea patologiilor cronice (cancer, tulburări neurologice, tulburări de reproducere), în special în contextul expunerii profesionale, (adică a agricultorilor). În Franța ar fi vorba între 1 și 2 milioane de oameni care ar fi expuși la astfel de riscuri.
Cifre și substanțe periculoase
Pesticidele sunt produse chimice sau preparate de uz agricol, destinate protejării plantelor și a produselor agricole stocate. Ele sunt utilizate pentru prevenirea, controlul sau eliminarea organismelor considerate nedorite precum plante, animale, ciuperci, bacterii.
Pesticidele se compun din substanțe sau amestecuri de substanțe active care sunt, în general, substanțe toxice cu potențial de degradare a mediului. Multe pesticide sunt toxice și pentru om, iar unele dintre substanțele active ce compun pesticidele sunt responsabile de apariția diferitor tipuri de cancer. Din aceste motive producerea, ambalarea, depozitarea, transportul și utilizarea pesticidelor sunt reglementate prin lege.
Legislația în R. Moldova
În R. Moldova, pesticidele sunt reglementate de Legea Nr. 119 din 2004 cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanți. De domeniul pesticidelor se ocupă Serviciul de Stat ”Centrul de stat pentru atestarea și omologarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților”, din subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Substanțele active din pesticide
Subiectul pesticidelor este unul destul de controversat, în întreaga lume, din cauza consecințelor pe care le au aceste substanțe asupra mediului înconjurător și asupra sănătății oamenilor. Ceea ce trezește îngrijorări sunt substanțele active din aceste produse.
Platforma CE CONSUM EU a solicitat informații de la Serviciul de Stat ”Centrul de stat pentru atestarea și omologarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților” în privința pesticidelor din R. Moldova.
La data de 01.09.2022 în Registrul de Stat al produselor de uz Fitosanitar și al Fertilizanților erau înscrise 1037 de produse de uz fitosanitar și 393 de fertilizanți.
Serviciul de Stat ”Centrul de stat pentru atestarea și omologarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților” ne-a mai comunicat că în ultimii 5 ani au fost omologate și înregistrate în R. Moldova:
- 557 produse de uz fitosanitar,
- 285 fertilizanți
Pentru comparație, în Franța, în prezent, sunt aprobate 391 de substanțe active, 2897 produse de uz fitosanitar (PPP) și 695 de materii fertilizante (MFSC).
Cu titlu informativ, acest cifre trebuie analizate în contextul suprafețelor agricole efective într-o tară sau alta. Astfel, în Franța, în 2018, suprafața agricola utilizabilă era de circa 28,7 milioane de hectare. În același timp, la 1 ianuarie 2021 suprafața totală a terenurilor cu destinație agricolă din R. Moldova era de 2,129 milioane de hectare.
La nivel de Uniunea Europeană sunt 458 de substanțe active aprobate, potrivit Regulamentului nr. 540/2011 al Comisiei Europene din 25 mai 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește lista substanțelor active aprobate.
Glifosatul, periculos pentru sănătatea umană și mediul înconjurător
Printre substanțele active, autorizate în R. Moldova, regăsim și glifosatul, pe larg utilizat în combaterea buruienilor nu doar în R. Moldova, dar în întreaga lume.
Președintele Franței, Emmanuel Macron chiar s-a angajat public să interzică glifosatul în Franța, începând cu 2021, însă nu și-a ținut promisiunea. Astfel, glifosatul rămâne în continuare autorizat pentru utilizare în UE, în pofida numeroaselor presiuni din partea ONG-urilor (de mediu și care luptă pentru drepturile consumatorilor) ca acest pesticid să fie interzis.
Pesticidul interzis în UE și importat în Moldova
Potrivit datelor Agenției Europene a Produselor Chimice, R. Moldova a importat în anul 2018 un pesticid care este interzis pentru utilizare în UE. Este vorba de zineb, o substanță activă cu efect de fungicid. Această substanță activă se găsește în produsul Perozin 75% WP și Cuprozin Super ale companiei exportatoare AGRIA din Bulgaria. În 2018 au fost importate în R. Moldova 100 000 de kg de Perozin 75% WP și alte 100 000 de kg de Cuprozin Super. Despre această substanță activă se presupune că este cancerigenă, însă potrivit clasificatorului pesticidelor active al Organizației Mondiale a Sănătății această substanță activă este puțin probabil să prezinte un pericol acut în procesul de utilizare.
În concluzie
Potrivit Academiei americane de științe, majoritatea tipurilor de cancer care vor fi dezvoltate în viitor din cauza pesticidelor sunt legate de mai multe molecule precum: captafol, captan, folpel, linuron, zineb, maneb, mancozeb, permethrin, metiran, benomyl, chlordimeform, chlorothalonyl. Din toată această listă, în R. Moldova se regăsește doar captan, un fungicid folosit pentru combaterea bolilor la plante.
Articol realizat de Elena Robu
„Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Platformei CE CONSUM EU și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”.