Dioxidul de titan – E 171 – și pericolele pentru sănătate. Apel pentru interzicea acestuia și în R. Moldova
La începutul lunii mai 2021, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (AESA) a recunoscut, în sfârșit, pericolul pe care îl are asupra sănătății consumatorului dioxidul de titan – aditivul alimentar E 171 – acest colorant alb utilizat pe larg în produsele de patiserie, deserturi, bomboane, înghețată, gumă de mestecat, pastă de dinți etc.
De altfel, în toată lumea dioxidul de titan a stârnit polemici aprinse. În Franța acest aditiv E 171 este interzis în produsele alimentare începând cu 1 ianuarie 2020. Comisia Europeană a propus, în luna mai 2021, tuturor țărilor membre UE să interzică acest aditiv, după ani și ani de tergiversări și politici divergente în interiorul UE.
După votul istoric al alegătorilor din 11 iulie 2021 și ca urmare a instalării unei guvernări pro-europene la Chișinău, facem apel ca și Republica Moldova să se alinieze acestor politici europene și să interzică dioxidul de titan. În felul acesta noua guvernare de la Chișinău poate demonstra prin pași concreți că are drept prioritate sănătatea cetățenilor, dar și siguranța alimentelor și a produselor pe care consumatorii le utilizează.
Ce este de fapt dioxidul de titan și de ce este periculos ?
Dioxidul de titan – E 171 este utilizat pe larg în calitate de colorant în numeroase alimente, cel mai des îl găsim în deserturi, produse de patiserie, bomboane, înghețată sau suplimente alimentare. Trebuie de precizat că acest aditiv alimentar nu prezintă niciun aport nutrițional sau funcțional pentru produsele alimentare.
De asemenea, dioxidul de titan este prezent, actualmente, în peste 4000 de medicamente și aproape 7000 de produse cosmetice susceptibile de a fi ingerate precum pasta de dinți, rujul de buze, geluri de duș, inclusiv cele destinate copiilor.
Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a ONU a clasificat acest aditiv alimentar ca fiind un posibil cancerigen uman.
„Luând în considerare toate studiile și datele științifice disponibile, grupul a concluzionat că dioxidul de titan nu mai poate fi considerat un aditiv alimentar sigur. Un element critic pentru a ajunge la această concluzie este că nu am putut exclude problemele de genotoxicitate care pot apărea ca urmare a consumului de particule de dioxid de titan. După ingestia orală, absorbția particulelor de dioxid de titan este scăzută, dar este posibil ca acestea să se acumuleze în organism”, a declarat profesorul Maged Younes, președintele Grupului științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) privind aditivii și aromele alimentare (grupul FAF).
Acest dioxid de titan – E 171 – se găsește în multe textile și cosmetice, este element de bază în cremele de protecție solară, în multe medicamente.
Este un aditiv alimentar, colorant folosit din ce în ce mai mult în alimente pe care le găsiți și pe rafturile magazinelor din R. Moldova: glazură de torturi, lapte, smântână, iaurt, înghețată, bomboane (atenție la bomboanele M&M sau Skittles Fruits, caramele, diverse dulciuri, gumă de mestecat și mai toate tipurile de făinuri si pulberi comestibile non bio). El opacizează, albește și dă un aspect mult mai plăcut si comercial produselor în care este introdus!
Ce e de făcut ?
Până la adoptarea unei decizii definitive cu privire la acest aditiv – E 171 – dioxidul de titan și pentru a avea grijă de sănătatea noastră o metodă mult mai sigură ar fi evitarea produselor care conțin dioxid de titan. Este nevoie să citiți mult mai atent eticheta decât ați făcut-o până acum, pentru că foarte multe produse conțin E 171. Pe etichetă acest aditiv îl puteți găsi cu denumirea completă – dioxidul de titan E 171 sau cu una dintre aceste două specificații : dioxid de titan sau E 171.
A doua metodă este să cerem de la noua guvernare revizuirea aditivilor alimentari autorizați în R. Moldova și interzicerea celor care sunt deja interziși în UE sau alte țări ale lumii. Să începem cu dioxidul de titan – să cerem interzicerea lui în R. Moldova și astfel să respectăm și politicile europene cu privire la siguranța alimentară și protecția sănătății consumatorilor.
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].