Dioxidul de titan E171 în R. Moldova : O listă lungă de produse alimentare unde acest colorant periculos pentru sănătate este autorizat
Începând cu acest an, aditivul alimentar E171, cunoscut sub denumirea de dioxid de titan, un colorant de culoare albă, este interzis pentru utilizare în produsele alimentare în toate țările Uniunii Europene. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Europeană pe data de 8 octombrie 2021. În Franța, acest aditiv alimentar a fost interzis începând cu 1 ianuarie 2020.
Zeci de articole științifice internaționale au demonstrat efectele nocive ale ingerării nanoparticulelor de dioxid de titan E171 care se acumulează în corp și pot să conducă spre :
-leziuni precanceroase la nivel de colon
-probleme imunitare
-riscuri pentru ficat, ovare și testicule
-inflamații și alterarea florei intestinale
Platforma CE CONSUM EU a studiat hotărârea de Guvern Nr. 229 din 29-03-2013 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari, inclusiv cele aproape 180 de pagini din Anexa 1 care se referă la lista națională a aditivilor alimentari autorizați pentru utilizare în produsele alimentare şi condițiile de utilizare a acestora și vă prezintă lista completă a categoriilor de produse alimentare unde coloranții, din care face parte și dioxidul de titan E171, sunt autorizați pentru utilizare.
Având în vedere că dioxidul de titan este un colorant, acesta face parte din grupa II – coloranți alimentari autorizați. Potrivit părții E din Anexa 1, Grupul II – coloranți, inclusiv dioxidul de titan E171, sunt autorizați în următoarele categorii de produse alimentare :
- Produse lactate fermentate aromatizate, inclusiv produse tratate termic
- Lapte deshidratat, cu excepţia produselor nearomatizate
- Smântâna aromatizată
- Brânză nematurată aromatizată
- Coajă comestibilă de brânză
- Brânză din zer
- Brânză topită aromatizată
- Alte tipuri de brânzeturi
- Analogi de produse lactate, inclusiv preparate de albire a băuturilor
- Îngheţată
- Preparate din fructe şi legume, cu excepția compoturilor – Numai mostarda di frutta
- Alte paste tartinabile similare din fructe sau legume
- Alte produse de cofetărie, inclusiv dropsuri pentru împrospătarea respiraţiei
- Gumă de mestecat
- Decoraţiuni, învelişuri şi umpluturi, cu excepţia unor umpluturi pe bază de fructe
- Cereale pentru micul dejun altele decât cele extrudate, expandate şi/sau aromatizate cu aromă de fructe
- Tăiţei
- Aluaturi
- Cereale preparate termic în prealabil sau prelucrate (prefierte)
- Produse fine de panificaţie
- Membrane şi învelişuri şi decoraţiuni pentru carne
- Surimi şi produse similare şi substituenţi de somon
- Pastă de peşte şi pastă de crustacee
- Crustacee semipreparate
- Icre, cu excepţia icrelor de sturioni (caviar)
- Produse de asezonare, de exemplu pudra de curry, tandoori
- Muştar
- Supe şi ciorbe
- Sosuri, cu excepţia sosurilor pe bază de tomate
- Salate şi produse tartinabile condimentate
- Produse proteice, cu excepţia analogilor de produse lactate, inclusiv preparate de albire a băuturilor
- Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale, cu excepţia alimentelor dietetice pentru sugari şi copii de vîrstă mică, destinate unor scopuri medicale speciale şi formule speciale pentru sugari
- Alimente dietetice pentru controlul greutăţii, destinate să înlocuiască complet aportul alimentar zilnic sau o masă individuală (în total sau parţial aportul alimentar zilnic total)
- Alimente adecvate pentru persoanele cu intoleranţă la gluten
- Băuturi aromatizate, cu excepţia laptelui cu ciocolată şi a produselor din malt
- Cidru de mere şi de pere, cu excepţia cidre bouché
- Vin din fructe şi made wine
- Mied – băutură alcoolică parfumată cunoscută și ca „vin de miere”
- Băuturi spirtoase, cu excepţia: băuturilor spirtoase şi a băuturilor alcoolice (urmate de numele fructului) obţinute prin macerare şi distilare, London Gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino sau Maraskino şi Mistrà
- Vinuri aromatizate, cu excepţia americano, bitter vino
- Băuturi aromatizate pe bază de vin, cu excepţia bitter soda, sangria, claria, zurra
- Cocteiluri aromatizate din produse vitivinicole
- Alte băuturi alcoolice, inclusiv băuturi spirtoase cu mai puţin de 15 % alcool şi amestecuri de băuturi alcoolice cu băuturi nealcoolice
- Gustări pe bază de cartofi, cereale, făină sau amidon
- Fructe cu coajă lemnoasă prelucrate
- Anumite tipuri de deserturi
- Suplimente alimentare furnizate sub formă solidă, inclusiv sub formă de capsule şi de tablete şi sub alte forme similare, cu excepţia formelor masticabile
- Suplimente alimentare furnizate sub formă lichidă
- Suplimente alimentare furnizate sub formă de sirop sau masticabile
De asemenea coloranţii alimentari, inclusiv dioxidul de titan E171, pot fi utilizați pentru colorarea decorativă a cojilor de ouă sau pentru ştampilarea cojilor de ouă.
Așadar, lista este destul de lungă și practic este foarte greu în momentul de față să alegi produse alimentare în care acest aditiv periculos pentru sănătate să nu fie autorizat. Iată de ce platforma CE CONSUM EU a lansat o petiție prin care cerem interzicerea de urgență a acestui colorant în R. Moldova, după exemplul Uniunii Europene.
Dacă îți pasă de sănătatea ta și a copiilor tăi, semnează petiția. Împreună putem cere dreptul la o alimentație sănătoasă.
Trebuie să știți de asemenea că dioxdul de titan E171 îl găsim nu doar în produsele alimentare, dar și în mai multe medicamente, pastă de dinți, în cosmetică, rujuri, proteze dentare. În produsele cosmetice îl puteți identifica prin denumirea: dioxid de titan sau titanium dioxyde, dar și prin următorul cod CI77891.
Articol realizat de Elena Robu
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].