Doi copii au murit în Franța și alți zeci s-au îmbolnăvit după ce au mâncat pizza Buitoni de la Nestle
Este scandal mare în Franța, iar părinții în șoc. Doi copii au murit și alți zeci s-au îmbolnăvit după ce au mâncat pizza de la marca italiană Buitoni care aparține grupului multinațional Nestle, una dintre cele mai importante concerne elvețiene.
„Analizele epidemiologice, microbiologice și de trasabilitate au confirmat o legătură între mai multe cazuri de intoxicație și consumul de pizza congelată din gama Fraîch’Up a mărcii Buitoni contaminate cu bacteria Escherichia coli (E. coli) care produc o toxina puternica denumita Shiga toxina”, a indicat autoritatea de sănătate publică din Franța.
La 28 martie, 75 de cazuri de toxinfecție alimentară ca urmare a consumului de pizza din gama Fraîch’Up a mărcii Buitoni erau investigate în Franța. Pizza din gama Fresh Up Buitoni au fost retrase din comerț, iar consumatorii care au cumpărat astfel de pizza și încă nu au consumat-o sunt îndemnați să o arunce imediat.
Zeci de părinți au creat un grup Facebook și sunt gata să meargă în instanța de judecată. Mulți dintre ei povestesc prin ce momente de groază trec. Este și cazul lui Mickaël și Leslie care spun că viața lor s-a oprit în loc și că trăiesc un adevărat infern de când fetița lor Bérénice în vârstă de 6 ani este în comă după ce a mâncat pizza Buitoni.
Totul s-a întâmplat la 16 martie, când familia, reunită la prânz, a consumat pizza.
“Miercuri la prânz, soția mea și cele două fiice ale mele au mâncat o pizza Buitoni”, povestește tatăl, Mickaël. ”A fost un pic ca ritualul de miercuri la prânz. Este rapid și este pe placul tuturor. Seara, fiica a început să aibă dureri în stomac, să aibă diaree. Joi dimineața a vomitat. Am dus-o la medic si apoi am ajuns la urgență. Totul s-a întâmplat cu o viteză infernală. În trei zile am văzut-o pe fiica noastră aproape cum se stinge. Fără să putem face nimic, doar să o însoțim”, mărturisește tatăl fetiței.
”Nu mai avem viață”
În weekendul următor, la spital, situația s-a deteriorat rapid. „ S-a început cu rinichii, apoi s-a trecut la inimă. Rinichii nu mai funcționează, au eliberat o mulțime de toxine, care au ajuns în partea neurologică. Acest lucru i-a provocat fetei amnezie, halucinații. Inima a început să bată puternic în palpitații. Așa a avut loc primul stop cardiac. Au intubat-o imediat pentru a reporni inima. Apoi a urmat un alt incident cardiac cu un masaj de mai bine de o oră pentru resuscitarea inimii. Din fericire, inima a început să bată”, povestesc părinții.
Pentru Leslie, mama fetiței, „viața pur și simplu s-a oprit” de când Bérénice a fost internată în spital. “Nu mai avem viață”, mărturisește ea. ”Ne petrecem zilele la spital. Mergem acasă să ne vedem puțin fiica cea mare, dimineața și seara. Apoi mă întorc la spital și stau aici. Dimineața e pentru ea. Ziua este pentru ea. Nu mai vrem nimic, nu mai facem nimic. Am fost o familie foarte unită. Am fost foarte fericiți toți patru. Au trecut zece zile de când nu o mai pot îmbrățișa. Mă simt goală în fiecare zi. A trăi acasă este un coșmar“.
„Vreau doar să-mi regăsesc fiica, indiferent de consecințe”, continuă să povestească mama fetiței. Ne vom lua timpul necesar. Ea era deja foarte bine dezvoltată pentru vârsta ei. Știa să citească, să scrie. E greu să cred că poate copilul meu s-ar putea să piardă toate aste facultăți. Va mai putea ea oare să citească, să scrie? Va putea să vorbească? Deocamdată nu putem auzi vocea ei. Dorim deja să fie extubată. Viața noastră se învârte doar în jurul ei și a recuperării ei. Putem merge la mare? Trebuie să stăm la spital? Are voie să plece la drum? Acestea sunt prostii, dar principalul este că suntem toţi împreună. Asta vreau: să ne întâlnim toţi patru acasă”.
În așteptare, zilele sunt lungi. „Nu putem face mare lucru”, explică Mickaël. ”O susținem, vorbim cu ea, îi spunem povești, o sărutăm… Vorbim unul cu celălalt, lângă ea, ca să ne audă vocea. O sărutăm, o răsfățăm.” Totul din viața noastră a fost pus în așteptare. „Trăim de la o zi la alta”, povestește tatăl fetei. ”De-programăm ceea ce ne-am propus. Urmează vacanța școlară și plănuisem să plecăm o săptămână în vacanță. Am anulat totul pentru că ea va fi în continuare în spital. Nu ne facem planuri.”
Vrem ca asemenea cazuri să fie evitate în viitor
Confruntați cu situația fiicei lor, părinții lui Bérénice își doresc în special să fie luate toate măsurile pentru a evita asemenea cazuri în viitor. “Trebuie să fie puse în aplicare mai multe proceduri la nivel științific, astfel încât să nu se repete asemenea situații”, spune Leslie. ”Undeva este o scăpare, o problemă care trebuie oprită pentru a nu avea alte asemenea victime. Dacă sunt mulți copii bolnavi, este pentru că s-a întâmplat ceva”, crede Mickaël. ”Dacă va fi recunoscută vinovăția companiei Buitoni”, vom merge în judecată.
Până acum, grupul Nestlé, care vinde o pizza Buitoni la fiecare două secunde în Franța, a repetat că nu există o legătură dovedită între produsele sale și intoxicațiile care au avut loc după ce acestea au fost consumate. Asta deși autoritățile sanitare din Franța au confirmat legătura dintre pizza Buitoni și toxiinfecția alimentară cu bacteria Escherichia Coli, care a provocat, până acum, moartea a doi copii.
„Analizele epidemiologice, microbiologice și de trasabilitate au confirmat o legătură între mai multe cazuri de intoxicație și consumul de pizza congelată din gama Fraîch’Up a mărcii Buitoni contaminate cu bacteria Escherichia coli care produc toxine Shiga”, a indicat autoritatea de sănătate publică din Franța.
Marca de produse alimentare italiană Buitoni a fost fondată în 1827 de Giulia Buitoni într-un sătuc din inima Toscanei. Brandul a fost cumpărat de către grupul Nestle în anul 1988. În prezent, marca Buitoni este prezentă în peste 50 de țări.
***
Acest articol, aceste cazuri dramatice și aceste mărturisiri ale părinților vin să confirme o dată în plus cât de important este să reducem consumul de produse gata preparate sau produse alimentare procesate, transformate. Este mai bine să fim precauți cu privire la ceea ce consumăm și ceea ce consumă copiii noștri, decât ulterior să ajungem la urgență sau în comă. Gătiți acasă, din produse brute, fără adaosuri, fără ingrediente periculoase organismului uman. Gătiți cu dragoste.