Fraudă în Franța: Vin de Bordeaux, în realitate din … Spania
Cine nu a auzit de renumitul vin francez Bordeaux? Cunoscut în întreaga lume și căutat de profesioniști, dar și amatorii unui vin bun. Însă atenție! S-ar putea ca atunci când cumpărați o sticlă de vin care pe etichetă are indicată originea podgoriilor din Bordeaux să nu fie în realitate vin din Bordeaux.
Inspectorii Direcției generale de concurență, consum și antifraudă (DGCCRF) din Franța (cum ar fi ANSA în R. Moldova) au desfășurat o amplă anchetă între anii 2016-2019 de verificare a vinurilor. Ancheta a scos la iveală că 4,6 milioane de sticle, au fost fraudulos vândute în Franța.
Suspectați de această fraudă a vinului, de mare amploare vinului sunt cinci comercianți și transportatori din Gironde și din Charente care s-au înfățișat pe 27 octombrie 2022 în fața Tribunalului Penal din Bordeaux. Ei ar fi importat vin la prețuri mai mici provenind din Spania și îl vindeau sub etichetă franceză, chiar și sub eticheta AOC (Denumire de origine controlată) a podgoriei din Bordeaux. Prejudiciul este estimat la câteva milioane de euro.
„Nu în fiecare zi este descoperită o fraudă atât de importantă”
Conform acestor investigații, un comerciant din Gironde care avea un butic, comanda marfa în Spania. Rezerva de vin a fost apoi transportată în sud-vestul Franței de către un transportator situat în Charente. O a treia firmă de brokeraj și-a luat responsabilitatea în acest fel de a deghiza documentele de transport, astfel încât vinul roșu produs sub Pirinei să devină, ca prin magie, vin franțuzesc.
Un circuit paralel de fraudă ar fi permis de asemenea, „etichetarea” câtorva mii de sticle de AOC (Denumire de origine controlată) prestigioase precum Saint-Emilion sau Pomerol. Serviciul Vamal cere bănuiților o amendă de 4 milioane de euro, suma mărfurilor contrafăcute.
***
Așadar, iată de ce sunt importante controalele care trebuie să fie făcute periodic în industria alimentară. Consumatorii au la dispoziție doar eticheta pentru a se informa despre un produs sau altul, însă doar controalele instituțiilor competente pot scoate la iveală nereguli, neconformități, fraude. Cel care suferă este într-un final consumatorul, fiindcă plătește un preț exagerat pentru un produs contrafăcut. Amintim aici și de riscurile de sănătate la care se expune consumând un produs dubios.
Vigilență maximă atunci când cumpărați produse alimentare
Hai să cerem împreună respectarea drepturilor noastre în calitate de consumatori. În definitiv, este vorba despre sănătatea noastră, dar și despre banii noștri.
Mai multe detalii despre petiție, în articolul de mai jos: