Idei pentru Moldova: Cum este organizat sistemul alimentar sustenabil în cantina școlară din comuna Sathonay Camp, suburbie a Lyonului
Anima sana in corpore sano. (O minte sănătoasă într-un corp sănătos). Alimentația joacă un rol esențial în viețile noastre. Stilul nostru alimentar ne definește prin urmare calitatea vieții. Alimentația și stilul de viață sănătos reprezintă principala preocupare a societății umane încă din cele mai vechi timpuri. Astfel, alimentele aduc un aport de energie necesară unei bune funcționări a întregului nostru corp. Iată de ce este esențial să avem grijă ce consumăm, cât consumăm, fiindcă sunt importante atât calitatea alimentelor consumate cât și cantitatea lor. Prin urmare, atât copiii, cât și adulții, au nevoie de o alimentație sănătoasă, echilibrată, astfel încât să obțină o gamă largă de substanțe nutritive pentru a-i ajuta să rămână sănătoși, dar și pentru a diminua riscul dezvoltării unor boli cronice și mărind speranța de viață.
Cunoastem, probabil, faptul că obiceiurile alimentare se formează din copilărie și, în mare parte, se păstrează pe tot parcursul vieții. Astfel, obiceiurile alimentare dobândite în copilărie sunt decisive în creșterea, formarea și dezvoltarea copiilor pentru că de foarte multe ori condiționează preferințele alimentare viitoare în adolescență și le influențează pe cele din viața adultă. Acest lucru este menționat și într-un raport european referitor la « patrimoniul gastronomic european: aspecte culturale și educative » din 2014, în care statele membre ale UE subliniază faptul că « obiceiurile alimentare dobândite în copilărie pot influența preferințele alimentare și alegerea alimentelor, precum și metodele de preparare și de consum al acestora la vârsta adultă; prin urmare, copilăria este un moment-cheie pentru educarea gustului, iar școala are un rol important în a-i face pe elevi să descopere diversitatea produselor și a gastronomiei ».
Să adopți un regim echilibrat și sănătos înseamnă să accepți schimbări de politici publice prin încurajarea tranziției de la megabucătăriile centrale la bucătăriile locale, unde cantitățile de alimente sunt controlate pentru a limita în special risipa alimentară.
O alimentație corectă a copiilor le crește bunăstarea și le îmbunătățește capacitatea de învățare, le întărește sistemul imunitar și astfel este promovată o dezvoltare armonioasă. Prin urmare, reușita scolară în mare parte se datorează unei alimentații corecte și sănătoase. Numeroase studii științifice demonstrează că alimentația este cea mai puternică pârghie pentru optimizarea unui stil de viață sănătos. În acest caz, accesul la cantinele scolare joacă un rol important în echilibrul nutrițional al unui număr mare de copii, în special celor din familiile social-vulnerabile sau cu venituri mai modeste !
Pentru a ilustra cele menționate mai sus, Platforma CE CONSUM EU vă prezintă, în continuare, modelul unei alimentații sustenabile adoptate în una dintre cantinele școlare din Franța, care poate reprezenta un bun exemplu de urmat și pentru R. Moldova.
În ultimele decenii rolul și importanța cantinelor școlare au fost redefinite și revalorificate pentru a deveni un element important în educația copiilor. În prezent, părinții au posibilitatea să aleagă unul dintre meniurile propuse copiilor în cantinele școlare, între cel clasic sau vegetarian, bazându-se în același timp pe o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional. De altfel, este un pilon de bază al politicii alimentare sprijinite de autoritățile publice locale în Franța.
Aici se include un meniu de substituire (fără carne de porc sau alt tip de carne), meniu vegetarian, alimente bio, un meniu adaptat alergiilor alimentare.
Pe lângă opțiunile de înlocuire a cărnii și meniurile special concepute pentru copiii care au alergii, începând cu 4 ianuarie 2021, în cantinele orașului Lyon se servește zilnic o masă vegetariană.
Odată cu politica alimentară pe care o dezvoltă autoritățile locale, lanțul de aprovizionare cu proteine animale (precum carnea și brânza) câștigă în calitate prin favorizarea și încurajarea fermierilor locali care respectă mediul și sunt vigilenți în respectarea normelor cu privile la creșterea animalelor. În plus, pe lângă mesele bogate în alimente din agricultura biologică sau produse locale, autoritățile locale au decis să elimine din cantinele școlare alimentele ultraprocesate al căror consum a fost asociat cu o creștere a bolilor cronice (precum cancerul, boli cardiovasculare sau obezitate).
Schimbarea politicii alimentare în cantinele școlare implică o viziune holistică. Nu mai este vorba doar de favorizarea produselor de sezon și a produselor locale, esențială în abordarea unui consum sustenabil, ci despre (re)gândirea/reconceperea relației dintre om și natură, hrana lui, mediul și societatea în care se dezvoltă.
Cum este organizat sistemul alimentar în cantina școlară din Sathonay Camp, Lyon
Sathonay-Camp este o comună din suburbia Lyonului, al treilea oraș după Paris din punct de vedere economic, situat în departamentul Rhône din sud-estul Franței cu o populație de aproape 6 500 de locuitori conform ultimului recensământ din 2019.
Chiar dacă este o comună mică, acest lucru nu impiedică autoritățile locale să acorde o atenție desosebită alimentației sănătoasă în cantinele școlare.
Grupul școlar public « Louis Regard » e compus dintr-o gradiniță (ecole maternelle) din care fac parte 9 clase și o școală primară cu 14 clase. Grupul școlar este frecventat de aproximativ 700 de elevi.
Zilnic, sunt servite în jur de 380 de prânzuri. Aproximativ 50% dintre elevi iau masa la cantină, iar restul merg acasă pentru prânz. Cantina are două săli : una pentru copiii de la gradiniță, unde mobilierul este adaptat pentru cei micuți și o sală pentru elevii din școala primară. Aceștia din urma sunt serviți în regim self service (autoservire) și au un meniu mai diversificat. Pauza de prânz este între orele 12:30-14:00.
Cantina are o capacitate de primire sporită și o bucătărie centrală care monitorizează calitatea și echilibrul meselor.
Prânzul este livrat în forma rece de către întreprinderea RPC, întreprindere independentă din domeniul Horeca, situată în departamentul AIN.
O cantină bio este o cantină care oferă elevilor săi alimente certificate ca fiind din agricultura ecologică. În Europa pentru a obține această certificare, componentele produsului trebuie să conțină cel puțin 95% componente bio.
În Franța este posibil să mănânci bio și să ai un meniu pe baza produselor locale! De la începutul anului școlar 2022, comuna Sathonay Camp s-a angajat în favoarea alimentelor sănătoase, durabile și de calitate, cu două noi meniuri: meniul clasic tradițional (din carne sau pește) și meniul vegetarian.
Cantina oferă o ambianță calmă, plăcută unde copii mănâncă în ritmul lor, socializează în timpul pauzei. Am întâlnit aici personal dedicat care acordă o atenție deosebită educației gustative fiecărui copil în parte.
Pentru a garanta calitatea produselor, Sathonay Camp a schimbat conținutul din farfurii, dar nu și prețul, mai ales în această perioadă când se atestă o creștere a prețurilor la produsele alimentare.
Am discutat cu responsabila grupului Louis Regard, Valentine BARTHELMES, care a povestit, în exclusivitate pentru Platforma CE CONSUM EU, despre activitatea grupului și despre alimentația în cantina școlară din Sathonay Camp. ”Din această toamnă atragem o atenție deosebită calității gustative a produselor pe care le oferim copiilor, cu respectarea normelor nutriționale. De asemenea, am introdus o nouă alternativă – un meniu 100% vegetarian”, a declarat Valentine BARTHELMES.
Un meniu mai variat
Noua ofertă începând cu septembrie anul curent presupune oferirea un meniu mai variat și mult mai exigent în ceea ce ține de calitatea și gustul alimentelor, folosirea produselor locale și bio și încurajarea producătorilor locali.
O alimentație durabilă și de calitate
Orașul Lyon, inclusiv și comuna Sathonay Camp, dezvoltă o strategie deja de mai mulți ani în ce privește alimentația corectă și reducerea risipei alimentare în cantinele școlare. Cu noile meniuri, autoritățile au crescut și mai mult exigențele pentru a se încadra în cerințele unei alimentații echilibrate : bio, mai sănătos, local și durabil.
Produse certificate din agricultura biologică
Noua ofertă a meniurilor pentru anii 2022-2026 are ca scop să se orienteze spre 100% produse bio, cu 50% minim în 2022-2023, evoluând până la 75% produse bio în 2025-2026.
Citește și: Cum a reușit orașul francez Saint-Etienne să reducă la zero risipa alimentară în cantinele școlare – Ceconsum
În alegerea produselor se respectă toate normele de calitate (labels qualité): toată carnea este proaspătă – respectând logoul și caietul de sarcini AB – agricultură biologică sau Label Rouge (un logo de calitate francez). Peștele provine exclusiv din pescuit durabil și responsabil. Iar ouăle provin din crescătorii în aer liber 100% bio.
Din alimentația pentru copii sunt excluse următoarele produse :
- alimente etichetate conținând OMG-uri (organisme modificate genetic),
- produse care conțin ulei de palmier, copra, arahide, semințe de susan și îndulcitori,
- chipsurile și cordon bleu (sau șnitel vienez).
Datorită acțiunii ca perturbator endocrin, consumul de soia este limitat și rezervat exclusiv mâncărurilor proteice a căror contribuție ar fi asigurată în principal de soia. În plus, utilizarea sosului de soia în rețete este interzisă, la fel și deserturile pe bază de soia.
Reducerea risipei alimentare
Pierderile și risipa de alimente reprezintă o provocare globală. UE și statele sale membre au introdus măsuri concrete pentru a preveni pierderile și risipa de alimente.
Responsabila grupului scolar din Sathonay ne-a dezvăluit cum s-au adaptat ei și ce măsuri au luat pentru a reduce aruncatul produselor alimentare. Deja de câțiva ani, se efectuează controale în acest sens. Iată câteva dintre măsurile adoptate:
- În primul rând se gătesc prânzuri adaptate vârstei copiilor și în cantități respective.
- Se monitorizează atent comenzile făcute și dacă ele sunt consumate.
- Surplusul de alimente care pot fi încă consumate se donează organizațiilor caritabile, de exemplu Banca Alimentară.
- Pentru a evita risipa alimentară, copiii au posibilitatea inițial să guste produsul sau mâncarea și dacă e pe plac, atunci îl servește.
- Sortarea, colectarea și compostarea deșeurilor biologice.
Pe teritoriul grupului școlar au fost aplasate propriile tomberoane de compost.
Metropola Lyon, cunoscută și cu numele de Grand Lyon, își propune să aibă bucătăria centrală și restaurantele școlare certificate cu eticheta ECOCERT și eticheta En cuisine – S’engage (În bucătărie ne angajăm) pentru un catering colectiv și durabil.
Strășeni: Prima lecție online organizată de Platforma CE CONSUM EU despre securitatea alimentară – Ceconsum
Alăturați-vă mișcării noastre, pentru că numai împreună putem schimba lucrurile și în R. Moldova.
Articol realizat de Tatiana Tîmbur pentru Platforma CE CONSUM EU
„Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Platformei CE CONSUM EU și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”.