Idei sănătoase pentru masa de Crăciun
Întâlnirea cu cei dragi în jurul mesei de Crăciun este o tradiție străveche în religia creștinilor. Din păcate, mulți dintre noi ajungem să dăm mai mare importanță mâncării propriu-zise, decât atmosferei acestei zile. Ca urmare, se consumă cantități mari de alimente hipercalorice într-o perioadă scurtă de timp, iar pentru unii dintre noi sărbătoarea se poate încheia cu o vizită la spital.
Trăim într-o perioadă de abundență a hranei, însă purtăm în continuare sărăcia timpurilor trecute când eram nevoiți să consumăm anumite alimente doar de sărbători. Faptul că nu conștientizăm acest lucru, ne face să perpetuăm obiceiul de a pregăti multă mâncare care în final ajunge să fie stocată în frigider pentru alte câteva zile.
Decorul este cel mai important
Masa de sărbători ar trebui să fie apropiată de felul cum arată o masă obișnuită. Doar că vom pregăti un decor tematic și niște rețete mai speciale. Corpul nostru va putea digera aceeași cantitate de mâncare ca de obicei. Însă emoțiile pozitive trezite de arome și un gust bun, va oferi mai multă satisfacție și bucurie decât un dezmăț alimentar.
Un fel principal de mâncare
Alege un tip de carne sau pește care îl vei pregăti după o rețetă mai specială. Transformă felul principal într-un răsfăț culinar. Adevărul e că cu cât mai ușori ne vom scula de la masă, cu atât mai multă energie vom avea pentru activitățile distractive și vom fi mai bine dispuși pe tot restul serii.
Citește și: ”Cadourile” de Crăciun de la Bucuria: La ce să fim atenți când citim eticheta – Ceconsum
Evită să gătești cu ulei sau să prăjești. Folosește condimente și plante aromate pentru un gust mai bogat, iar dacă vei lăsa carnea la murat pentru câteva ore înainte să o gătești – succesul e garantat.
Abundență de legume și verdețuri
Optează pentru salate de crudități asezonate cu dressinguri aromate. Taie legumele într-un mod inedit și combină cât mai multe culori. Aranjează-le în formă de brad sau stea. Aspectul va oferi mai multă bucurie decât consumul propriu-zis al acestora.
Evită folosirea maionezei
Maioneza conține multe grăsimi, adăugată la orice tip de mâncare va prelungi procesul de digestie. Dacă vrei să impresionezi cu o salată ce conține maioneză, ar fi bine ca aceasta să fie în principal din legume fierte și să eviți combinarea mai multor alimente dense caloric (cașcaval, carne, ou, ton). Pentru salate pregătește sosuri ușoare din iaurt grecesc, ulei de măsline, etc.
Citește și: Maioneza și impactul asupra sănătății noastre: Limitează consumul – Ceconsum
Separă platoul cu cașcaval și mezeluri de felul principal
Cașcavalul și mezelurile nu ar trebui consumate alături de felul principal. Sunt potrivite pentru preparatele servite ca aperitive în cantități modeste și combinate cu multe legume colorate.
Dacă alegi să pregătești piftie, folosește-ți imaginația pentru a-i da o formă cât mai artistică. Poți pregăti porții mici ce vor fi potrivite pentru a fi servite ca antreu.
Pregătește un desert lejer
Desertul va fi servit la o distanță de 2-3 ore după masă, eventual după ce toți au mers în salon. Obiceiul de a sta în jurul mesei pentru câteva ore, timp în care fiecare continuă să ciugulească câte ceva de pe masă încă întinsă, duce la excese alimentare și senzație de ”prea plin”. Foarte potrivit va fi un desert aerat cu blat din pandișpan, o budincă de lapte cu fructe sau cunoscutul desert din gelatină ”sticlă spartă”.
Biscuiții cu tematică de iarnă vor impresiona mai mult oaspeții decât ciocolatele și bomboanele care nu sunt binevenite pe masa de Crăciun. Cu atât mai mult figurinele de ciocolată din comerț despre care am scris un articol AICI. Se poate pregăti o limonadă caldă sau un vin fiert cu aromă de scorțișoară.
Ne bucurăm că anul acesta am împărtășit cu voi atâtea informații prin intermediul articolelor de pe Platforma CE CONSUM EU și sperăm că acestea au avut un impact îndeajuns de mare pentru a vă motiva să faceți alegeri mai sănătoase când alegeți produse de pe raft. Sperăm că farfuria voastră a devenit mai echilibrată în nutrienți, iar voi – mai atenți la ingredientele de pe etichete. Vă urăm sărbători frumoase și un an plin de momente fericite!
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.