Îngrășămintele granulare din China ar putea fi interzise în produsele bio din Franța
În urma unei achete efectuate de Direcția generală din domeniul siguranței alimentare din Franța (DGCCRF), (echivalentul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din Moldova), îngrășămintele granulare și organice provenite din China, ar putea fi interzise, în curând, pentru utilizare în agricultura biologică în Franța, transmite Agra Presse. Cauza ar fi: depistarea urmelor de azot „suspecte”, care i-ar fi făcut pe furnizori și pe agricultori să tragă un semnal de alarmă.
„În această istorie, puțini au mâinile curate.”
„În această ”afacere”, puțini au mâinile curate”, rezumă un expert din domeniul agriculturii biologice, intervievat de către Agra Presse. Din 2019, cel puțin 70 000 de tone de îngrășăminte granulare care provin din China ar fi fost comercializate în Franța pentru a fi răspândite în agricultura biologică. Problema : aceste îngrășăminte prezintă urme de azot „suspecte”.
Dominația chineză
Prezentate în granule, aceste îngrășăminte, sau „îngrășăminte organice provenite din biotehnologie” conform furnizorilor, reprezintă niște coproduse de pe urma fabricației aminoacizilor, proveniți din fermentația porumbului sau trestiei de zahăr. Amoniacul mineral ar fi fost adăugat în cursul fabricației pentru a stimula fermentația, dar „esențialul ar fi fost scos la sfârșitul procesului”, asigură François Devillers, deținătorul licenței Orgamax în Franța. Dacă câteva uzine există în Franța sau în Europa, dominația chineză pe piață se explică înainte de toate, conform lui, prin expertiza acestei țări în materie de producție a aminoacizilor.
Primele alerte asupra produselor au fost lansate de către agricultori de la sosirea îngrășămintelor pe piață în 2019, dar ele nu au fost luate în serios de către organizațiile de producători sau fabricanți decât în anul 2020. DGCCRF a lansat o anchetă proprie la sfârșitul aceluiași an. Grupul Ecocert, care a pus emblema pe mai multe produse, a expediat în decembrie 2020 o scrisoare câtorva membri îngrijorați, promițând să mențină „un audit al locului de fabricație a produsului și al activelor sale principale.” Misiunea ar fi dus certificatorii până în China, pe locurile destinate producției. Și într-o notă trimisă șase luni mai târziu, în iunie 2021, Ecocert anunță decizia următoare: „să nu mai furnizeze servicii de verificare a intrărilor pentru acest tip de produs.” Printre motivele invocate: un proces de fabricație „complex, inovator și nu neapărat încadrat reglementar”. Totuși, agricultorii bio „pot utiliza aceste produse”, precizează Ecocert.
Un produs care convine pe teren
„Va trebui de gestionat tranziția”
Cifre dezvăluite de către Camera de agricultură Vendée din Franța, în iunie 2022, arată o ameliorare a randamentelor de 15 % în raport cu culturile de grâu.
Istoria ar putea totuși să se încheie brusc. Și asta pentru că autoritățile franceze ar fi anunțat intenția lor de a interzice aceste îngrășăminte în urma unei reuniuni de la Institutul Național de Origine și Calitate (INAO) din 7 septembrie, conform unei note explicative a Comisiei Europene. În această notă explicativă, Bruxelles precizează că acest tip de îngrășământ „cu o mare concentrație de azot” nu este „autorizat în agricultura biologică”. În consecință, producătorii din aricultura bio nu mai pot utiliza produse bogate în azot precum Azopril și Orgamax.
Furnizorii pregătiți pentru orice situație
Având în vedere că pentru anul 2023 comenzile se măsoară deja în milioane de dolari, furnizorii ar dori să obțină „un termen limită de 5 ani”, pentru a permite agricultorilor să-și vândă stocurile. Este amintit aici și războiul din Ucraina care a determinat China să impună restricții pe exporturile de azot, limitându-se astfel aprovizionările.
Producătorii bio se mulțumesc în schimb de siguranța oferită de Bruxelles și Paris. „Va trebui gestionată tranziția, în special pentru agricultorii care au cumpărat aceste îngrășăminte de bună voie. Așteptând, noi ne bucurăm de această restructurare anunțată de Comisia Europeană pe care o așteptăm, de altfel, de un an și jumătate”,rezumă Philippe Camburet, președintele Federației Naționale a Agriculturii Ecologice. În opinia sa, o eventuală interdicție nu ar trebui să implice declasarea producției, nici retragerea certificării, în măsura în care aceste îngrășăminte erau până acum autorizate.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].